
Într-un decor care amintește de atmosfera unui budoar, Matilda Gheșea privește cu mândrie și cu o ușoară timiditate la hainele agățate pe umerașe din proaspăt deschisul magazin din Capitală. Pentru firma brașoveană, extinderea în București a fost un pas important care le poate arăta celor doi antreprenori că pot încerca să cucerească și alte piețe, chiar din afara țării. Din pasiunea pentru haine, căreia i se adaugă și o lungă tradiție de familie, Matilda Gheșea își amintește cum, după ce a terminat facultatea, într-un domeniu care nu avea legătură cu moda, s-a mutat la Brașov, unde a lucrat la câțiva ani la fabrici care produceau în lohn pentru mai multe branduri internaționale. „Acolo am deprins ABC-ul producției de haine, iar câțiva ani după, am decis să continuu pe cont propriu. Asta se întâmpla la începutul anilor 2000”, spune ea.
Cu timpul, a devenit tot mai atrasă de designul vestimentar, cu toate că nu îl considera o prioritate ei, dar pentru că tot mai multe cliente erau interesate de creațiile ei, a făcut și cursuri de specialitate. Ulterior, soțul ei a decis să îi dea pasiunii ei o nuanță de business. „A fost un pas natural, pe care l-am încurajat, fără a intui la acel moment potențialul de business, fiind mai mult o decizie emoțională”, își amintește antreprenorul brașovean de 39 de ani. „Soțul meu a fost cel care m-a încurajat să renunț la munca din fabrica de confecții unde eram angajată ca ingineră în producție și să pornesc pe cont propriu”, mai spune Matilda Gheșea. Astfel că, primul pas către o afacere veritabilă a fost făcut, în 2002, când au obținut un spațiu de vânzare în incinta Castelului Bran. „Acolo am avut multe cliente, inclusiv din străinătate, care erau foarte entuziasmate de creații – ca o paranteză, printre celebrități, cântăreața Pink a achiziționat câteva creații”, își mai amintește ea. Apoi, totul a venit natural – au comercializat creațiile în mai multe locații și la expoziții de profil, printre care Festivalul de artă medievală Sighișoara, Muzeul Satului București, Vama Veche.
Ulterior, în 2004, a fost înființată și societatea Inex Style care operează brandul Mathilde, a fost închiriat un spațiu de producție, au fost angajați oameni și au achiziționat primele utilaje noi şi performante. „În 2005-2006 am început să mă implic în conducerea businessului, perioadă care a coincis cu dezvoltarea lui și inaugurarea primelor magazine sub brandul Mathilde. Activitatea de antreprenoriat din construcții a început să treacă pe plan secund, ulterior fiind complet înlocuită cu cea de antreprenoriat în crearea și promovarea brandului vestimentar Mathilde”, mai precizează Răzvan Gheșea.

Mizând pe un stil aparte și personal, creațiile Mathilde se adresează în special femeilor independente care pot purta aceste haine, în orice moment al zilei, iar o parte dintre acestea, accesorizate corespunzător, pot deveni chiar creații speciale. „Prin specificul lor, prin originalitate și unicitate, se adresează tuturor clientelor care doresc «să-și îmbrace personalitatea», să se simtă bine cu ele însele, să-și pună în valoare frumusețea interioară și exterioară, să se simtă speciale, deosebite, evadate cumva din tiparul hainelor de masă”, mai precizează antreprenoarea.
Potrivit lui Răzvan Gheşea, în cele două societăți care operează brandul Mathilde sunt circa 65 de angajați şi cei doi au până acum şapte magazine proprii în mai multe oraşe din ţară şi în Bucureşti. Pentru o afacere pornită de la zero în 2004, acum cifra de afaceri este estimată la 500.000- 600.000 de euro. Visul lor însă este ca Mathilde să crească și mai mult. „Brandul Mathilde este copilul nostru. Ne dorim să ducem Mathilde prin magazinele proprii sau ale partenerilor pe principalele artere comerciale ale Europei și ale lumii, pentru că merită. Avem reacții pozitive de la cliente din toate colțurile lumii, iar la acest moment hainele Mathilde își pot găsi locul în magazinele de haine din marile capitale ale modei”, mai spune Matilda Gheșea.