Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Comentarii/Editoriale |
|

Masa vorbitoare

Draga mea masă, m-am gândit să-ți scriu pentru prima dată în cei 23 de ani de când te-am cumpărat și te-am așezat în bucătăria mea. Poate tu nu știi, dar ești o masă de bucătărie într-un apartament din cartierul Titan, București. Îți scriu pentru că tu n-ai să apuci niciodată să-mi scrii. Tu ești masă. Și o masă nu poate nici să scrie și nici să vorbească. (E o tâmpenie ce-am scris, iartă-mă!)
Petre_Barbu.jpg

Dar am văzut spotul TV pentru „Agricola – produse din carne de pui pre-gătite”, în care am auzit vorbind o „masă”. Firește, reclama este o ficțiune, deci nu am fost tulburat de faptul că o „masă” vorbește. Am acceptat convenția creației.

Drept să-ți spun, în spot nu apare prea clar „masa” ca să încerc o comparație cu tine, draga mea masă. Nici n-am să încerc vreo comparație, ca să nu-ți stârnesc frustrări (că ești cam trecută, că ești cam urâțică…) Eu țin mai mult la tine decât la taburetul pe care stau acum și-ți scriu, cam cocoșat, dar ăsta e riscul meseriei!

Să revin la „masa” vorbitoare din spotul pentru „produsele din carne de pui pre-gătite” de la Agricola. Imaginea îi arată pe doi tineri, ea și el, care stau pe canapea, într-un living, cum numai în reclamele românești poți să vezi: mișto. În cartierul Titan nu găsești așa living, deși aici trăiesc destui oameni care mănâncă „produse din carne …”. Dar autorii spotului parcă pentru alți oameni au făcut acest spot, probabil pentru cei cu living mare, care lenevesc răsfoind o carte, uitându-se pe laptop, făcând genoflexiuni – gesturi pe care le fac cei doi în spot.

Și „masa” lor vorbitoare zice (din off): „Eram masa Oanei și a lui Gabi de doi ani. Iar de trei zile nu-și mai vorbeau. Eram îngrijorată pentru ei.” Chestia asta cu „îngrijorarea” m-a pus pe gânduri și de aceea, profit de această scrisoare și te întreb, draga mea masă, dacă tu ai fost vreodată îngrijorată pentru mine. Pentru că, știi prea bine, au fost zile când n-am avut ce să pun pe tine, adică pe masă. Nici bani de-o pâine nu aveam. Au fost clipe când am bătut cu pumnul în tine. Te-am făcut și pe tine să suferi. Au fost nopți când n-am fost în stare să aștern un cuvânt la „masa de scris” și mi-ai suportat lipsa de inspirație în tăcere. Am dormit și cu capul pe lemnul tău. Multe lucruri ai avea ce să povestești în cei 23 de ani de când ești în bucătăria (viața) mea!

Dar uite ce spune „masa” vorbitoare din spotul Agricola, imediat după ce și-a mărturisit „îngrijorarea”: „Apoi, într-o bună seară, s-a întâmplat ceva!” Și-l văd pe Gabi așezând pe „masă” o tavă cu paneuri de pui, iar pe Oana gustând teatral un pané, știind că este filmată și că regizorul și clientul de la Agricola stau cu ochii pe ea, să vadă cum mușcă din produs. „Și de atunci, Oana și Gabi își vorbesc iar”, zice „masa” în finalul spotului. Cam ăsta-i spotul… Ah, dar are și un slogan: „Pentru mese de poveste”.

Tu nu ești vreo masă de poveste, îți spun acest lucru cu franchețe, poate sunt cinic cu tine, dar te rog să nu suferi. Ești masa mea. (Asta face omul o viață întreagă: își caută un loc la masa veșniciei.)

Vreau să-ți spun, totuși, nu neapărat ca să te consolez, că acest spot TV pentru Agricola mi se pare făcut pe „colțul mesei”. Autorii n-au stat prea mult la mesele lor de lucru. De aceea, spotul a ieșit simplist, sărăcăcios și banal. Un „produs creativ” artificios, care se uită imediat după ce s-a încheiat. Este genul de reclamă care eșuează prin însăși „originalitatea” pe care mizau autorii: o masă (vorbitoare) de „poveste”. Eșuează alături de alte două spoturi, „produse crud uscate” și „produse din carne de pasăre” de la Agricola, ale căror povești sunt, la fel, de nepovestit.

Draga mea masă, mă gândesc că ar trebui să fiu fericit pentru că ești o masă care nu vorbește. Îți mulțumesc că, după atâția ani, m-ai slujit și m-ai suportat. Ca o masă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii