Cautare
, Contributor

Shopping |
|

Mărturii vestimentare din alte epoci

Pantofii acoperiți cu mătase, costumele de damă din anii ’40 sau rochiile duceselor semnează destul de fidel modul în care societatea era portretizată înaintea vremurilor noastre. De aceea, muzeele de modă din lume nu înseamnă neapărat un punct de interes pentru pasionații de fashion, ci și pentru cei care vor să guste din atmosfera și interesele anilor trecuți.
190 vestimentare 1 Lisabona

1. Muzeul Național de Costume, Lisabona

Museo Nacional do Traje a fost creionat, ca idee, încă de pe vremea celui de-al treilea marchiz de Angeja, care plănuia să construiască în interiorul Palatului Angeja-Palmela o colecție istorică, completată de o grădină botanică. Construirea unui muzeu a fost luată în considerare în 1973, iar în 1975 statul portughez a cumpărat proprietatea pentru a instala Muzeul Național de Costume.

S-a deschis publicului abia în 1977, conținând, îndeosebi, donații private formate din costume, accesorii, chiar și mobilă.

Traseul istoric al costumelor începe din secolul XVIII și se termină în prezent, dezvăluind moda străzii, gusturile aristocrației în materie de modă, costumele populare, toate însumând 38.000 de piese.

 

2. Muzeul de Arte Frumoase și Dantelă, Alençon

Istoria acestui muzeu începe în 1665, când în Alençon se instala prima fabrică de lucrare a dantelei cu acul. Micul oraș de lângă Paris a devenit faimos în lume pentru creațiile din dantelă, chiar și ducesele își croiau rochiile în atelierele din Alençon . Drept urmare, în 1857 se instala muzeul dedicat artei de prelucrare a dantelei. Acesta descoperă creațiile epocilor trecute, oferind, în același timp, și demonstrații de măiestrie.

Cea mai nouă expoziție, care va fi deschisă de pe 10 aprilie până pe 4 noiembrie 2018, aduce împreună Casa d’Argentan și Muzeul de Arte Frumoase și Dantelă. Aceasta cuprinde o selecție de 100 de obiecte, unele dintre ele dezvăluite pentru prima dată, fiind dedicată acelui savoir-faire care le-a adus reputația internațională încă din secolul XVII.

 

3. Muzeul de Modă, Bath

Pe 23 mai 1963 se deschidea Muzeul Costumelor, fondat de Doris Langley Moore – designer, colecționar și scriitoare, oferindu-și colecția privată de costume patrimoniului național al orașului Bath. În 2007 a devenit Muzeul de Modă, primind anual aproximativ 100.000 de vizitatori.

Costumul bărbătesc de la 1820, pantofii de mătase, încrustați cu diamante, de la 1930, rochia de seară, din mătase, de la 1880, pantofii din țesătură de la 1740, costumul de damă, semnat Christian Dior, de la 1947 sunt doar câteva dintre veșmintele pe care muzeul le onorează prin expozițiile sale.

Până pe 1 ianuarie 2019 poate fi vizionată expoziția „Istoria modei în 100 de obiecte”, incluzând și 10 momente importante din istoria pantofilor.

 

4. Galeria Costumelor – Palatul Pitti, Florența

În trecut se numea „La Residenza Reale”, astăzi este cunoscut ca Palatul Pitti, la sud de râul Arno, într-o arhitectură renascentistă. Familia De Medici sau Napoleon și-a făcut o casă temporară din palat, ceea ce a însemnat o moștenire fabuloasă pentru viitorul acestuia.

Galeria Costumelor păstrează într-una dintre aripile palatului colecții de veșminte vechi, din secolul XVIII și până în prezent, printre care și rochia recondiționată a ducesei Eleonora di Medici.

Expozițiile temporare se schimbă odată la două luni, expunând diverse selecții de colecția mare.

 

5. Muzeul Modei – Palatul Galliera, Paris

Muzeul Modei din Paris a cuprins în istoria sa multe schimbări, contracte nerespectate, dorințe neîmplinite. A început prin a fi creionat în mintea ducesei Galliera, care dorea să lase moștenire colecția sa de artă, cu o singură condiție: ca muzeul să fie construit între două străzi, acestea să fie numite Brignole și Galliera, iar muzeul să primească denumirea Musée Brignole-Galliera. Termenii au fost respectați pe jumătate, supărarea ducesei a însemnat trimiterea colecției sale către un alt muzeu, însă a finanțat construirea muzeului, care la moarta sa încă nu era terminat.

Ceea ce a debutat, în 1895, ca un muzeu dedicat designului industrial, s-a transformat în Muzeul Costumelor, apoi, din 1977, în Muzeul Modei, moștenind colecția de îmbrăcăminte și accesorii a Muzeului Carnavalet. Cel de-al treilea nume, Palatul Galliera, a fost adoptat în 2013, când s-a redeschis muzeul.

Astăzi, colecțiile însumează rochii din secolele XVIII, XIX, prima jumătate a secolului XX, haute-couture, fotografii, schițe și desene. Cea mai recentă expoziție este dedicată designerului belgian, Martin Margiela, și poate fi vizitată până pe 15 iulie.

CITEȘTE ȘI Brunello Cucinelli și filosofia umanistă a cașmirului

6. Institutul de Costum, Kyoto

„Înțelegerea diverselor unghiuri din care poate fi privit felul în care se îmbracă oamenii într-o anumită epocă oferă o bună observație și intuiție atât pentru viitor, cât și pentru prezent.” Aceasta ar fi declarația președintelui Institutului de Costum, din Kyoto, care se uită atât în trecut, grație pieselor pe care le expune, dar care tratează și prezentul, mulțumită temelor abordate în expoziții.

Principiul pe care s-a bazat Institutul, încă de la înființare, a fost acela de a culege din fiecare epocă, o mostră vestimentară. Astfel, colecția pornește din secolul XVII și ajunge până în prezent cu 12.000 de piese de îmbrăcăminte și 16.000 de documente.

Printre casele de modă care au donat s-au numărat Chanel, Christian Dior, Louis Vuitton.

 

7. Muzeul de Modă FIT – New York

Fashion Institute of Technology face parte din Universitatea de Stat New York, în cadrul căreia se desfășoară și Muzeul de Modă, înființat în 1969, cu expoziții destinate publicului din 1975. Muzeul este recunoscut pentru premiile pe care le-a primit pentru expozițiile organizate, printre care și Richard Martin Award, oferit pentru excelență.

Arhiva muzeului adună 50.000 de articole de îmbrăcăminte și accesorii din secolul XVIII și până în prezent, oferind, de asemenea, și piese Adrian, Balenciaga, Chanel sau Dior. Clădirea este construită pe trei niveluri, începând cu nivelul zero, care este dedicat expozițiilor speciale: „Eleganță în timp de criză: Moda anilor 1930” și „Dans și Modă”.

Dincolo de informațiile și bogăția vizuală, muzeul pune la dispoziție și ateliere de lucru, clase de studiu, laboratoare sau chiar internship-uri.

 

8. MoMu, Antwerp, Antwerp

Construit în secolul XIX, renovat în 2000 și redeschis în 2002, Muzeul de Modă din mijlocul orașului Antwerp, din Belgia, pune pe scenă creațiile contemporane ale designerilor belgieni.

Deși colecția muzeului se bazează pe 25.000 de piese, expozițiile se concentrează pe dezvăluirea poveștii unui designer, inspirațiile acestuia, disciplina pe care o respectă, colaborările sau respectarea unei teme.

CITEȘTE ȘI Costumul doamnelor – eleganță și libertate

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii