FacebookTwitterLinkedIn

Aproximativ 80% din PIB-ul european şi aproximativ acelaşi procent la nivel global provin din afaceri de familie, potrivit studiilor realizate de companiile de consultanţă.  Europa îşi datorează, de altfel, stabilitatea economică acestui tip de afaceri care au menţinut un număr ridicat de angajaţi chiar în condiţii de criză.

Definiţia afacerii de familie poate varia: de la afaceri în acţionariatul cărora sunt implicaţi mai mulţi membrii ai unei familii, la afaceri în care unii membrii sunt implicaţi doar în management. Cert este că şi la noi  o mare parte din  firmele cu acţionariat românesc corespund unor afaceri de familie. Mai exact, un procent de 80%,  potrivit estimărilor lui Alexandru Lupea, Partner Assurance EY, care a lucrat în ultimii 20 de ani cu antreprenori români.

Conform acestor definiţii cuprinzătoare, unele dintre cele mai importante nume din topul Forbes 500 miliardari controlează afaceri de familie: de la Ion Ţiriac, la familiile Marcu (MedLife),  Andronescu (Sanador), Sturdza (Déesse of Switzerland şi Capra Nera), Sofian (Rematholding), Vonica (Polisano),  Fiterman (Fiterman Pharma), Burcea (Paralela 45), Pogonaru (Romcolor şi Prodplast), Mihalescul (Marelvi), pentru a da doar câteva nume.

Ce înseamnă transferul ?

Multe dintre ele (mai ales cele de succes) se află într-un moment delicat, în care prima generaţie, cea fondatoare, ar trebui să pregătească transferul afacerii către cea mai tânără. Acesta poate fi de mai multe feluri:  cel al proprietăţii sau cel al managementului către noua generaţie; cel al proprietăţii, combinat cu  aducerea de manageri externi profesionişti; listarea sau atragerea unui investitor sofisticat (vânzarea parţială). Aşa cum se poate citi mai departe, în poveştile antreprenorilor, nu există o reţetă universală şi niciuna dintre variante nu este simplă.

Alegerea uneia dintre aceste opţiuni este influenţată de o serie de factori, cum ar fi calitatea succesorului (gradul de pregătire atât personal cât şi profesional), vârsta acestuia (în multe situaţii, el este prea tânăr pentru a prelua afacerea), opţiunea de carieră a succesorului (unii decid să urmeze alte profesii în loc de a prelua afacerile familiei).

Vezi aici cuprinsul ediţiei speciale Afaceri de familie