FacebookTwitterLinkedIn

Pentru cei care nu știu, Asana la care face referire primarul Sectorului 6 nu este vreuna dintre posturile corporale din yoga, ci o aplicație web și mobilă care permite o mai bună organizare și gestionare a taskurilor unor echipe. Anul trecut, ați avut ocazia de a citi pe larg povestea acestei afaceri dezvoltate de unul dintre co-fondatorii Facebook, Dustin Moskovitz, în Forbes (în ediția americană a fost cover story, iar în Forbes România a fost varianta tradusă și adaptată în limba română).

Cei care mă cunosc știu că sunt de foarte mulți ani un promotor al oricăror produse și soluții care îmbunătățesc lucrul în echipă, iar pentru redactorii Forbes România – fie că au prins vremea când textele se lucrau la mașinile de scris sau, dimpotrivă, sunt mai tineri decât telefonia mobilă în România –, ASANA, Slack sau Trello se află de mulți ani printre primele elemente pe care le deprind la angajare. Și nu am auzit până acum niciun coleg care să nu înțeleagă cum funcționează și care să nu devină mai eficient 🙂

Dar acest text nu este despre cât de eficientă a fost și este redacția Forbes România (deși colegii merită toate felicitările, vă asigur!), ci despre faptul că liderii de organizații – de stat sau private – trebuie să înțeleagă că singura soluție pentru a crește cu adevărat și pe termen lung eficiența este să folosească (cu cap, desigur) tehnologia.

Aproape toată lumea vorbește de mai bine de un an de digitalizare, însă există în continuare multe organizații în care pixul, hârtia și Excel-ul sunt la putere, dublate de celebrul mail trimis către toată lumea. Cum ar putea concura aceste organizații cu altele care au ajuns să „angajeze” roboți care, de exemplu, emit facturi fără greșeală la orice oră din zi și din noapte?

Există în continuare șefi cărora le este frică de tehnologie pentru că înțeleg că, dacă joburile low-skilled pot fi înlocuite de roboți, atunci mai devreme sau mai târziu vor fi deconspirați și cei care nu pot face o proiecție în timp real a principalilor indicatori ai business-ului.

Ultimul an ne-a arătat că putem învăța (mai mult de nevoie, e drept) într-un timp foarte scurt lucruri pe care le credeam imposibile și ne putem schimba radical comportamentul. Am descoperit ce înseamnă să pivotezi o afacere, am identificat linii noi de business, cu un potențial fantastic sau, dimpotrivă, am înțeles că business‑ul poate supraviețui cu venituri mai mici sau poate face față unor șocuri dacă are o structură de costuri corectă și flexibilă. Ar fi păcat să pierdem tot ce am câștigat, pentru că orice beneficiu a venit cu costuri importante. Ar fi ca și cum, după ce am înțeles valoarea unei ore în plus pe zi cu familia, să renunțăm la ea de bunăvoie și să o petrecem în trafic. Oh, wait…