Cautare
, Contributor

Redactor

Afaceri |
|

Maratonul de la târgul Indagra

Turbulențele geopolitice din ultima perioadă s-au văzut din plin și la cea mai recentă ediție a celui mai mare târg din domeniul agriculturii din România.

Indagra, cel mai mare târg de profil din România şi cel mai aşteptat eveniment al anului din domeniul agriculturii, a adus în acest an o premieră reprezentată de o delegaţie de 30 de oameni de afaceri chinezi, condusă de ministrul Agriculturii din China, Han Changfu. „Este un semn de voință extraordinară cu privire la îmbunătățirea relațiilor dintre țările noastre și, sigur, în România așteptările sunt foarte mari, pe această zonă a concretizării acordurilor pe care le-am semnat anul trecut”, a spus ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin. Prezenţa lor în România a dat speranţe autorităţilor de la Bucureşti, legat de posibila semnare a unor contracte solide, mai ales că, în paralel, au avut loc lucrările „Forumului 16+1”, găzduit acum de România, eveniment care i-a adus laolaltă, atât pe reprezentanții chinezi, cât și pe cei din majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est. Premierul Victor Ponta spunea, la rândul său, în deschiderea târgului Indagra, că România „a câștigat pariul cu agricultura”, după „24 de ani de eforturi“, însă fermierii prezenţi la târg păreau să aibă o părere diferită.

Cât patru terenuri de fotbal (41.000 metri pătrați) cu 5.000 de metri pătrați în plus față de 2013, atât măsoară, anul acesta, suprafața pe care cele 700 de companii provenite din 27 de țări (inclusiv România) și-au expus produsele, fie ele vii sau mecanizate. Este adevărat că, așa cum spunea și Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț şi Industrii a României, „prezența atâtor țări la cea de-a XIX-a ediție a Indagra înseamnă că foarte multe state sunt interesate de sectorul agricol al României şi asta nu poate decât să ne încânte”. Dar, la fel de adevărat este și faptul că problemele pe care fermierii spun că le întâmpină, par să nu se fi schimbat faţă de anul trecut.

O parte dintre ei argumentează că dificultăţile nu provin întotdeauna din interiorul granițelor. Evenimentul care, în 2014, a afectat serios domeniul zootehnic a fost embargoul impus de Rusia unor țări europene, printre care se află și România. Pentru fermierii crescători de vaci pentru lapte, decizia Rusiei a fost sinonimă cu pierderile. Prima consecinţă este, aşa cum spun fermierii prezenţi la târg, faptul că s-a redus drastic și brusc volumul de lapte exportat.

„Sunt mulți procesatori care se retrag de pe piață și asta înseamnă sute de tone blocate, nevândute”, se plânge Ionuț Lupu, director Asociația Crescătorilor de Vaci HolsteinRo. El mai spune că România nu are „unități care să producă în cantități mari lapte praf care este mult mai ușor de stocat. Uniunea Europeană a ajutat fermierii, un exemplu fiind Polonia care a primit 125 milioane euro tocmai pentru a acoperi stocurile blocate”. Pe buzele tuturor fermierilor, atât din sectorul cultivatorilor de cereale cât și din cel al zootehniei, par să fie doar două cuvinte: subvenții și finanțări. Poate de aceea, la Indagra, a fost semnat Protocolul de Colaborare dintre Camera de Comerţ şi Industrii a României şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Acesta pare să vină tocmai în întâmpinarea acelor probleme, atât de des menționate, prin programe care să ajute fermierii să acceseze fonduri, în exercițiul bugetar din 2014-2020.

O altă consecinţă a fost impactul pe care embargoul Rusiei l-a avut asupra prețurilor. Explicaţia vine din faptul că mari cantităţi de lapte sunt blocate pe stocuri și fermierii sunt obligaţi să le exporte la prețuri mai mici, în comparație cu cele practicate în restul țărilor europene. Este și părerea fermierului Zoltan Haller, deținătorul fermei Haller din Brașov și membru al Asociației crescătorilor de vaci „Bălțate Românești Tip Simmental”. „Problemele principale țin de desfacerea laptelui din cauza presiunii asupra prețului, determinată embargoul impus de Rusia. Sperăm ca prin asocierea fermierilor și prin efectele Legii 297/2013 (a prim-cumpărătorului), se vor negocia cantități mai mari de lapte cu fiecare procesator în parte și se vor putea obține prețuri mai bune”, a declarat acesta.

Membrii asociațiilor (inclusiv ai celor de bovine
pentru carne, cum este Angus-Ro) care au venit la târg speră ca Indagra să le aducă, mai întâi, vizibilitate și apoi, clienți noi. Iar prin clienți, aceștia înțeleg nu numai cumpărători dar și fermieri noi care să li se alăture, în speranța că prin asociere vor putea vinde cantități mai mari, intrând într-o adevărată competiție cu marii fermieri ai Europei.

Nici crescătorii de porci nu au fost scutiți de efectele embargoului. Fermierii prezenți la Indagra s-au plâns că pierderile au atins 20 de milioane de euro, atât din cauza reducerii cantităților exportate, cât și din pricina scăderii cu 25% a prețurilor. În speranța evitării falimentului, crescătorii de porci au cerut prin vocea lui Alexandru Jurconi, președinte Asociația ProAgro, „amânarea la plată a T.V.A.-ului pe o perioadă de 6 luni, pentru a putea compensa pierderile”.

Datele balanțelor comerciale (export-import) pentru produsele vegetale și cele animale, inclusiv animelele vii, indică situaţii diferite. În timp ce, la cereale, exporturile au depășit nevoia de importuri, balanța pozitivă atingând 1,6 miliarde de euro, în privința produselor din animale, deficitul a fost, în 2013, de 371 milioane de euro, potrivit Anuarului Statistic al României (2013). După spusele fermierilor și ca urmare a embargoului comercial impus de Moscova, ei se aşteaptă, anul acesta, la creșterea acestui deficit.

Dependentă de condiţiile meteo, cu terenuri fărâmiţate şi supusă consecinţelor evenimentelor externe, agricultura românească pare să fie un pariu doar pe jumătate câştigat. Rămâne ca, la final de târg, firmele românești prezente acolo să își numere noii clienți, iar asociațiile, noii săi membri pentru a putea spune că s-a mai făcut un pas care să aducă România la masa statelor cu performanţe în domeniul agricol.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii