Cautare
, Contributor

Președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM)

Sănătate |
|

Manifest pentru Sănătate

Calin Galaseanu_presedinte ARPIM
Federaţia Europeană a Industriei şi Asociaţiilor Farmaceutice (EFPIA), organizaţie din care face parte şi ARPIM, a lansat de curând un manifest cu obiectivul de a promova la nivel european un viitor mai sănătos pentru cetăţeni, punând în prim plan o strategie care să permită integrarea mai uşoară a ştiinţei medicale în viaţa oamenilor.

În România sistemul de sănătate mai are multe capitole de îmbunătăţit până să ajungă comparabil cu alte state europene. Partea bună este că există voinţă în ceea ce priveşte transformarea sistemului sanitar într-unul performant, de nivel european. Tocmai de aceea este bine să urmărim încotro se îndreaptă politicile de sănătate europene aşa încât România să poată ajunge până în 2020 la un nivel asemănător.

Manifestul lansat de EFPIA are la baza trei piloni: primul vizează prevenția, al doilea predictibilitatea, iar cel de-al treilea încurajarea cercetării pentru inovație în medicină. Este vorba despre o construcție care se ridică în paralel, toate cele trei direcții fiind în egală măsură vitale.

Primul pilon vizează așadar reducerea inechităţilor în ce privește accesul la tratament și creşterea beneficiilor pe care pacienţii le-ar putea avea. De altfel, cifrele EFPIA indică faptul că este necesar ca politicile de sănătate europene să se concentreze mai mult pe îmbunătăţirea calităţii vieţii în ultimii ani de viaţă decât pe prevenţia mortalităţii.

În medie, un european pierde 18,4 ani din cauza afecţiunii sau dizabilităţii de care suferă. La nivel european, cifra se ridică la un total de 9 miliarde de ani pierduţi atât pentru pacienţi, care au fost nevoiţi să-şi schimbe viaţa din cauza bolii, dar şi pentru economia statelor europene. Respectivii pacienţi au avut nevoie de resurse financiare pentru a supravieţui și în schimb nu au avut capacitatea de a contribui la producerea acestora, ceea ce a dus la pierderi de până la 7% din PIB-ul european. Dezvoltând un sistem de sănătate care să ajute pacientul să aibă o viaţă mai lungă şi mai aproape de normalitate, se câştigă acei 7% care pot fi realocaţi către alte sectoare ale sănătăţii, precum cercetare şi dezvoltare.

Cel de-al doilea pilon vizează susţinerea unui sistem de sănătate predictibil care să crească accesul la medicamente de ultimă generaţie şi pleacă de la faptul că pe teritoriul Europei nu există un proces unitar şi predictibil pentru aprobarea noilor medicamente.

În România procesul pentru aprobarea noilor terapii abia prinde contur și este îmbucurător faptul că decidenţii au făcut un prim pas în această direcţie, primul din ultimii şase ani: introducerea pe lista medicamentelor compensate a 17 noi medicamente care oferă şanse în plus la viaţă pacienţilor cu boli rare. Pasul următor, la fel de important ca şi primul, este finalizarea procesului de actualizare a listei prin introducerea terapiilor disponibile deja în Europa. Autorităţile şi-au asumat că vor face acest lucru până la data de 31 octombrie şi suntem încrezători că de la 1 noiembrie şansele pacienţilor de a supravieţui şi de a se reintegra în societate şi la locul de muncă vor creşte considerabil. Astăzi un român pierde din cauza bolii,  în medie, 25% din speranţa de viaţă estimată. În astfel de condiții accesul la medicamentele care au o eficienţă mai mare în tratarea anumitor afecţiuni nu poate aduce decât beneficii, atât pacienţilor, cât şi statului român.

Cel de-al treilea pilon are la bază nevoia de a încuraja cercetarea şi dezvoltarea în medicină. Numai aşa, prin inovaţie medicală, se poate vorbi de progres în tratarea afecţiunilor. Crearea premiselor favorabile cercetării, dar și comunicarea acestor eforturi către populație și medici sunt foarte importante pentru creșterea încrederii în medicină. Este o investiție importantă pe care industria de medicamente originale o face într-un viitor sănătos.

Pe scurt, manifestul la nivel european promovează un sistem de sănătate transparent, predictibil, sustenabil care să ofere pacienţilor accesul la tratamentele de care au nevoie şi care încurajează cercetarea şi dezvoltarea în medicină ca unicul proces prin care se pot descoperi tratamente din ce în ce mai eficiente. Este un model pe care merită să îl urmărim, să îl studiem și să construim și în România un sistem de sănătate funcțional.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii