Cautare
, Contributor

Sănătate |
|

Manager la stat

Carmen Orban
Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni, unul dintre vârfurile de lance ale medicinei românești, explică de ce un spital de stat nu va putea fi privit niciodată ca o afacere.

Sistemul privat de sănătate este în plină expansiune, provocând, prin competitivitate, creșterea competenței pentru sistemul medical de stat”, susține Carmen Orban. Dar, cu toate acestea, adaugă că, în ciuda poziționării pe o piață concurențială în creștere, spitalul de stat nu poate fi văzut ca o afacere. „Impactul social pe care îl are activitatea medicală obligă echipa managerială să evalueze performanța instituțională nu prin prisma profitului, ci mai cu seamă prin prisma satisfacţiei pacienţilor şi a eficienței umane. Indiferent de structura proprietății, actul medical ar trebui să se desfășoare în afara legilor pieței, conform criteriului umanității și nu al profitului”, explică managerul Institutului Clinic Fundeni (ICF).

Medic specialist în anestezie și terapie intensivă (A.T.I.), Carmen Orban se află la conducerea ICF din martie 2011, după ce în perioada 2007-2009 a coordonat departamentul A.T.I. al Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică şi Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, spital pe care l-a condus în perioada 2009-2010. Spune că este extrem de mândră de performanțele Institutului Fundeni, dar la momentul preluării managementului instituției a realizat că ceea ce o aștepta era un traseu plin de provocări, având în vedere că 2011 a reprezentat un an al schimbărilor pentru ICF. Atunci au fost comasate cele trei unități: Institutul de Boli Digestive și Transplant Hepatic Fundeni (IBDTHF), Institutul Clinic pentru Urologie și Transplant Renal Fundeni (ICUTRF) și Institutul Clinic Fundeni, transformate în trei centre din cadrul aceluiași spital – Institutul Clinic Fundeni – fară personalitate juridică individualizată, ci într-o structură integrată. Carmen Orban spune că roadele acestei comasări se văd azi mai ales în activitatea echipelor multidisciplinare care asigură servicii medicale complete fiecărui pacient care intră în Institut.

Institutul Clinic Fundeni a fost fondat în anul 1959 și are o tradiție de decenii în patologia dificilă. Anual se internează aici peste 100.000 de persoane, se efectuează peste 300.000 de consultații și șase milioane de analize și investigații. Anul trecut, Institutul a înregistrat un număr de 366 de pacienți transplantați, o cifră care s-a dublat în ultimii doi ani, iar în 2012 a fost deschisă aici prima bancă de celule stem din România care asigură condiții atât pentru procesarea cât și pentru stocarea acestora. Aproape 70% dintre pacienții care vin să se trateze la ICF sunt din provincie, potrivit managerului instituției. Pentru că vorbim de un număr atât de mare de pacienți, bugetul anual alocat de către stat pentru ICF este, de cele mai multe ori, insuficient. Drept urmare, apare o altă problemă, și anume găsirea unor noi posibilități de finanțare. „Principala provocare a spitalului de stat este dezvoltarea sustenabilă, iar aceasta nu poate exista în afara unei finanțări susținute. Iar, finanțarea trebuie să fie în concordanță cu costurile reale ale actului medical și cu calitatea acestuia”, spune Carmen Orban. Posibilitatea unor noi surse de finanțare există, o demonstrează bugetul pentru anul trecut al Institutului, de 3 miliarde de lei, o parte din bani, dincolo de cei alocaţi de Ministerul Sănătății și CNAS, au provenit din fonduri europene, fonduri private, cercetare, donații, închirierea de spații și chiar și din servicii medicale la cerere. „Bugetul de stat e limitat. Noi nu am negociat niciodată contractul cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate la adevărata lui valoare, de fiecare dată este mult mai mic. Dar având în vedere că serviciile Institutului se adresează unor patologii rare care pot fi rezolvate doar aici, nu putem să îi închidem ușa în față unui bolnav pentru că la noi fondurile alocate de CNAS s-au terminat”, declara recent Carmen Orban, în cadrul unei dezbateri.

Cât despre deficitul de personal, șefa IFC crede că, forțat de anumite împrejurări, un manager poate găsi soluții chiar și în cazul acestei probleme serioase care afectează întreg sistemul. În prezent, Institutul Fundeni funcționează cu un deficit de 40 de cadre medicale. Dar una dintre strategiile adoptate aici pentru a putea aduce specialiștii greu de găsit este „soluția PFA-ului”, după cum o numește managerul ICF. „O soluție dată chiar de legislație”, spune Orban. Se referă în acest caz la contractele încheiate între Institut și anumiți specialiști, care, chiar dacă sunt angajați permanent în clinicile private, pot să presteze servicii pentru spitalele de stat în cazul anumitor intervenții.

De altfel, între spitalele de stat și cele private ar trebui să fie o permanentă colaborare, susține managerul Institutului. „Cred cu tărie că sistemul privat își are rolul lui și trebuie să se plieze pe golurile sistemului de stat. De asemenea, sistemul concurențial dintre cele două trebuie să se mențină, acest lucru  rămânând un garant al progresului medical”, afirmă Carmen Orban. Mărturisește că nu exclude posibilitatea acceptării unui post de conducere în sistemul privat, însă în viitorul îndepărtat, „undeva peste zece ani”, căci deocamdată este mult prea prinsă în proiectele pe care le are în derulare în sistemul de stat.  Iar dincolo de toate problemele sistemului, atât de dezbătute în mass-media, ea crede că ar trebui să vorbim mai mult despre performanțele sistemului medical de stat din România, despre profesionalismul corpului medical care au toate șansele să concureze cu sistemele și medicii din afară.

Aflați ce alte articole cuprinde ediția specială Forbes Healthcare

Citiți ediția specială Forbes Healthcare și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii