FacebookTwitterLinkedIn

Pentru Igael Porecki, directorul general al hotelului de cinci stele din Capitală, JW Marriott Bucharest Grand Hotel, „în general, starea economiei româneşti pare să se amelioreze încet-încet”. Semn că, în această situaţie, şi piaţa hotelieră ar putea urma acelaşi trend. Nu este foarte sigur dacă piaţa din Bucureşti mai poate primi deocamdată încă un hotel de cinci stele, mai ales că „rata medie de ocupare în Bucureşti pentru hotelurile de cinci stele  este în jur de 70%. În momentul în care va ajunge la 80%, va fi semnalul că mai este loc şi de alte hoteluri”.

Spune că, în general, se simte faptul că oraşul are suficiente camere de hotel, mai ales că, în fiecare an, se mai deschid hoteluri mai mici – cum sunt boutique hotelurile, de pildă – sau mai mari care ridică numărul de camere deja existente în Bucureşti cu 100-200 pe an.

Argumentează că Bucureştiul nu este încă un punct de atracţie în ceea ce priveşte călătoriile de business mai ales din cauza percepţiei, „total greşite” asupra locului care trebuie neapărat schimbată. Igael Porecki subliniază că pentru a atinge acest statut, în primul rând, este nevoie de un centru de conferinţe de „primă clasă” care să poată primi 2.000-3.000 de persoane. „Acest lucru ar ajuta foarte mult pentru a aduce conferinţe mari în oraş, pentru că, la o asemenea amploare, oraşul are capacitatea de a găzdui acest număr de persoane, dar deocamdată nu există un loc de întâlnire cu o capacitate atât de mare. În momentul în care în Bucureşti va apărea un astfel de loc, vom vedea o schimbare”, mai explică directorul general al JW Marriott.

În al doilea rând, Igael Porecki mai spune că, tot la nivel de percepţie, pare că nu sunt suficiente zboruri dinspre şi spre Bucureşti. „Potenţialul major vine dinspre Statele Unite şi din ţările Europei Centrale”, spune el, de aceea o mai bună conectare cu aceste zone ar fi un plus pentru Bucureşti.

Unul dintre aspectele cele mai importante, poate, dintr-un hotel, este reprezentat, fără doar şi poate, de oamenii care lucrează acolo. În hotelul JW Marriott din Bucureşti lucrează 300 de persoane, însă Igael Porecki spune că este nevoie de oameni în industria hotelieră, de aceea, îi încurajează pe tineri să vină să înveţe şi să vadă cum este viaţa într-un hotel.

„Dacă vrei să faci parte din industria ospitalităţii, trebuie să simţi că vrei să lucrezi pentru a-i servi pe alţii, pentru că nu întotdeauna această profesie îţi dă satisfacţii. Este un job unde poţi creşte pas cu pas”, explică directorul general. Cu toate acestea, spune că tânăra generaţie vrea să ardă etapele şi să ajungă de pe băncile facultăţii direct în fotoliul de manager. „Eu nu mi-am început cariera ca director general. Am fost bellboy atunci când mi-am început cariera. Apoi, recepţionist, front office manager, sales manager, şi tot aşa. Dar trebuie să ai răbdare şi să îţi placă foarte mult ceea ce faci”, explică el.

JW Marriott are o capacitate de 402 camere care „nu sunt uşor de ocupat” tot timpul anului, dar, cu toate acestea, raportul dintre veniturile aduse de hotel propriu-zis şi de segmentul Food&Beverage (F&B) este aproape egal. „Într-un hotel normal, 30-35% vine din F&B şi 65% vine de la camere, dar, în cazul nostru, pentru că avem mai multe facilităţi de F&B, raportul este de aproximativ 45% la 55%”, mai explică Igael Porecki.

Ca planuri de viitor, managerul arată că, din 2015, camerele vor trece printr-un proces amplu de remodelare. „Până la finalul lunii ianuarie vor fi gata două camere demonstrative, şi, apoi, din iulie-august anul viitor vom începe efectiv implementarea lor. Este un proces care va dura doi ani, iar până la sfârştul anului 2016, plănuim să fie totul gata. Motivul pentru care durează un an şi jumătate este faptul că nu vrem să fie afectat businessul şi atunci toate sunt luate treptat”, mai spune directorul general al hotelului de cinci stele.