FacebookTwitterLinkedIn

otul în viață poate fi optimizat, inclusiv sănătatea, pare să fie motto-ul care îl călăuzește pe Ari Meisel, mentor și antreprenor, fondatorul Less Doing, dar mai presus de toate un om cu o poveste de viață excepțională. „În urmă cu opt ani am descoperit că sunt bolnav”, spune Ari Meisel în deschiderea intervenției sale din cadrul SEE Growth Summit.

Mărturisește că a fost diagnosticat cu sindromul Crohn, o boală inflamatorie cronică ce afectează tubul digestiv. A ajuns să petreacă mult timp în spital și a luat o decizie radicală. Printr-o combinație de yoga, dietă alimentară, exerciții riguroase și suplimente naturiste, Ari Meisel afirmă că, în cele din urmă, a început să se simtă mai bine, iar doctorii l-au declarat vindecat de boala Crohn și a putut să renunțe la tratamentul medical ce se recomandă pentru aceasta – despre care, de altfel, spune că i-a provocat și alte probleme de sănătate. „Înainte de boală, nu eram o persoană care să facă sport, însă acum merg la competiții dificile precum Ironman”, mărturisește Ari Meisel.

Vezi ce spun speakerii din cadrul Growth Summit despre cum să fii mai eficient şi să îţi creşti afacerea

A început să vorbească despre lupta sa cu boala în cadrul unor conferințe de mentorship, iar în timpul acestui proces de colectare de date, urmărire a evoluției personale și analiză, a dezvoltat Less Doing.

„Acesta a fost un mod de a face față stresului zilnic prin optimizarea, automatizarea și externalizarea tuturor sarcinilor care țin de viața persoanlă sau de cea profesională”, explică el. Cele trei elemente ale filosofiei Less Doing: „optimizează, automatizează, externalizează”, îi determină pe cei care le adoptă să privească cu mai multă atenție la ordinea sarcinilor și poziția în care este plasat termenul outsourcing, mai explică antreprenorul. „Atunci când te simți copleșit la birou sau în viața personală este pentru că nu te uiți la factorii care generează această situație”, atrage atenția Ari Meisel.

În aceeași măsură, antreprenorul explică faptul că externalizarea nu trebuie percepută ca o soluție care să te scape de toate lucrurile pe care trebuie să le rezolvi. Antreprenorul spune că, în loc să recurgă direct la externalizare, oamenii ar trebui în primul rând să identifice problema care cauzează scăderea eficienței, să vadă dacă actualele procese pot fi optimizate sau dacă pot fi automatizate prin intermediul unui software și abia apoi să ia în considerare varianta externalizării. „Dacă poți să identifici clar motivele pentru care faci externalizare (presupunând că optimizarea și automatizarea nu sunt soluții fezabile), poți începe procesul de externalizare”, explică Meisel.

Cea mai importantă lecție a Less Doing este să poți separa „eu” de „trebuie să fac”. Astfel, Ari Meisel susține că a creat conceptul de Less Doing pentru ca oamenii să poată face din nou lucrurile de care sunt cu adevărat pasionați. Pentru că Less Doing înseamnă optimizarea, automatizarea și externalizarea a 95% din activitățile zilnice, acest proces ajută la eliminarea proceselor inutile dar care sunt consumatoare de timp și energie. Din momentul în care a fost adoptată strategia Less Doing, fiecare persoană se poate concentra pe cei 5% rămași, lucruri pe care le putem face mai bine decât orice altcineva.

Un exemplu foarte simplu în acest sens sunt emailurile. Ari Meisel recunoaște că nu răspunde decât la maximum zece mailuri pe zi, cu toate că primește sute. „Mă străduiesc să răspund la emailuri? Nu. Stau aici într-o stare de calm, folosindu-mi energia pentru lucrurile care sunt de interes pentru mine, pentru că am delegat deja 95% dintre sarcini”, mai spune el. Iar pentru acest lucru a apelat la un asistent virtual a cărui sarcină este de a răspunde la aceste emailuri. Legat de acest subiect, Ari Meisel mai are un sfat: „în momentul în care primești un mail, răspunde pe loc, nu amâna pentru că nu vei face rost de un timp magic care să te ajute să rezolvi problema respectivă”.

Este tatăl a trei copii, iar timpul petrecut cu familia sa este cel mai important lucru pentru el, de aceea a decis să își organizeze programul în așa fel încât soția și copiii săi să fie puși mereu pe primul loc. Ari Meisel povestește că zilele în care lucrează sunt lunea și miercurea, zile în care muncește însă foarte mult. Acestea sunt zilele în care își stabilește întâlniri și, nu de puține ori, se întâmplă să aibă chiar și 11 întâlniri într-o singură zi. Ari Meisel explică faptul că, în ciuda programului încărcat nu s-a simțit deloc copleșit, fiindcă și-a păstrat mintea deschisă folosind principiile Less Doing.

„Răspund la email, pot să îmi conduc afacerea foarte bine și doar cu ajutorul unui telefon mobil. Este alegerea mea (de a lucra numai două zile pe săptămână – n.red.) și am luat această decizie după lupta mea cu boala”, mai spune el, recunoscând că este un împătimit al aplicațiilor care îți eficientizează și organizează stilul de a lucra.

„Am învățat cum pot fi folosite limitele pentru a fi mai productiv, de ce trebuie salvat timp pentru a face mai multe lucruri și pentru a sesiza și profita de oportunități”, mărturisește el. În plus, subliniază că în momentul în care devii foarte organizat, poți să fii mai eficient cu timpul tău și poți rezolva mai multe probleme, decât dacă ai încerca să le rezolvi pe toate”.

Există, desigur, mai multe semne de întrebare legate de externalizare pe care mulți dintre oamenii de afaceri cărora Ari Meisel le oferă consultanță le adresează. Cel mai adesea este întrebat dacă nu cumva cei către care externalizează nu vor face greșeli. Meisel recunoaște că nu ai cum să știi de la bun început că nu vor face greșeli, dar nici nu poți să știi dacă nu cumva vor rezolva o sarcină chiar mai bine decât tine.

Este adevărat că, la început, procesul de externalizare pare mai complicat până când sunt explicate toate sarcinile (astfel încât tentația este aceea de a aprecia că în loc să externalizezi mai bine rezolvi tu ceea ce este de făcut – de altfel, o altă temere a celor care nu au curaj să externalizeze), dar după ce vor fi stabilite toate detaliile, Ari Meisel spune că, din experiență, nu va mai exista nicio problemă.

De asemenea, antreprenorul atrage atenția că, deși există tentația de a spune că rezolvarea unei sarcini nu durează decât un minut, este important de știut că în momentul în care ești distras de la activitatea principală, și productivitatea va avea de suferit. Mai mult, Ari Meisel spune că din studii reiese faptul că cei mai mulți oameni au nevoie de 20 de minute pentru a-și putea reintra în ritm după ce au fost întrerupți.

Totodată, antreprenorul mai subliniază că externalizarea nu înseamnă că ai neapărat ănevoie de ajutor. Externalizarea înseamnă, susține el, îmbunătățirea eficienței angajaților care valorifică cea mai importantă resursă pe care o au, și anume, timpul. Nu în ultimul rând, sportul și alimentația echilibrată nu trebuie uitate și ar trebui să facă parte din rutina zilnică. „Dacă nu dormi bine, dacă nu mânânci bine, dacă nu te simți bine, atunci trebuie pus un accent mai mare pe wellness pentru că, în cazcontrar, nici productivitatea nu va fi mai mare”, mai argumentează Ari Meisel.

Ari Meisel este absolvent al Wharton School of Business din cadul Universității din Pensylvania. Primele contacte cu lumea businessului le-a avut încă de la vârsta de 12 ani când a creat un website pentru unul dintre partenerii de afaceri ai tatălui său. Astăzi, se concentrează pe Achievement Architecture prin care îi ajută pe oameni să devină mai eficienți și prin care oferă consultanță unor companii.