FacebookTwitterLinkedIn

Cătălina Roșu (foto), coordonator PR&Marketing la Librăriile Humanitas, constată că a crescut interesul pentru cărțile adresate copiilor și adolescenților, pentru cărțile de popularizare a științei și business/marketing.

În 2018, cea mai vândută carte în rețeaua Librăriile Humanitas, la categoria „autori români”, a fost „Medicină, nutriție și bună dispoziție” de Simona Tivadar. Pe următoarele două locuri în top s-au plasat cărțile scriitorului Radu Paraschivescu, „Două mături stau de vorbă. Scene românești” și „Orice om îi este teamă. Un partid, doi ani și trei premieri”. În fruntea topului pentru „autori străini” s-a aflat „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari.

Cătălina Roșu semnalează faptul că, anul trecut, majoritatea lanțurilor de librării au deschis noi unități în marile orașe. În cazul Librăriilor Humanitas, la Timișoara a fost deschisă noua Librărie Humanitas & Magazinul Takumi. „Prin comparație cu anii grei ai crizei, când s-au închis zeci de librării, este semn bun, de regăsire a unui echilibru, oricum foarte fragil!, care a fost multă vreme pus în pericol”, declară Cătălina Roșu.

În același timp, ea menționează că s-au înmulțit evenimentele din jurul cărților. Pe lângă tradiționalele târguri și lansări de carte sunt organizate ateliere pentru copii, cluburi de carte, întâlniri cu cititorii în spații neconvenționale. „Această efervescență demonstrează faptul că toți cei ce lucrează în lumea cărților doresc să ajungă la cât mai mulți potențiali cititori, mai ales la publicul tânăr”, precizează Cătălina Roșu.

Cătălina Roșu, coordonator PR&Marketing, Librăriile Humanitas: „În condițiile unui echilibru economic general de durată, putem spera că și în orașe medii și mici se vor (re)deschide librării”.