FacebookTwitterLinkedIn
  1. Cum apreciați evoluția pieței clădirilor de birouri în 2018?

Anul 2018 a fost un an pozitiv pentru piața birourilor din București, cu un nivel al livrărilor și al tranzacțiilor în ușoară creștere față de 2017 și o rată de neocupare care s-a menținut sub 10% la nivel de oraș, în timp ce în zonele consacrate, precum Centru – Nord, CBD și Vest, gradul de neocupare al birourilor a fost cuprins între 2% și 6%. A fost totodată anul în care o serie de operatori de spații de coworking, precum Spaces si Mindspace, au bifat Bucureștiul pe harta expansiunii, în timp ce o serie de giganți din industria IT, precum Oracle, IBM sau Microsoft, și‑au reconfirmat statutul de jucători pe termen lung în industria locală de profil.

  1. Care sunt principalele trei tendințe pe care le remarcați pe piața de office pentru 2019 (din punctul de vedere al dezvoltatorilor, randamentelor, nevoi ale chiriașilor, valorii tranzacțiilor etc.)?

Anul 2019 se anunță un an cu livrări record pentru ultimul deceniu, în București urmând a fi date în folosință imobile cu o suprafață închiriabilă de aproximativ 300.000 de metri pătrați. Dată fiind presiunea în creștere pe atragerea și retenția angajaților pe toate palierele de calificare, companiile vor căuta să se diferențieze prin birouri accesibile, situate în zone centrale sau cu acces direct la metrou, cu un design prietenos, beneficiind totodată de o gamă largă de servicii în imediata apropiere.

  1. Cum se modifică harta principalelor zone office din București și din țară (zone care se dezvoltă vs. zone care stagnează)?

În București, observăm o continuare a tendinței de dezvoltare a zonei de Centru – Vest, în jurul stațiilor de metrou Basarab – Grozăvești – Semănătoarea – Politehnica, dar și o extindere a acestui pol către sud, prin proiecte precum One Cotroceni Park și AFI Tech Park. Totodată, alături de Expo Business Park și Ana Tower, ne așteptăm ca anul acesta să fie demarate în zona Expoziției și proiecte precum Expo Business Park și City Rose Park. Pe de altă parte, în zonele Pipera Nord și Est activitatea investițională rămâne la un nivel redus.

În ceea ce privește marile orașe din țară, Timișoara va rămâne și în 2019 în prim plan, proiecte noi urmând să fie livrate și în Cluj, Iași și Brașov, dar într-un volum mai redus.

  1. Care vor fi criteriile principale după care se vor ghida chiriașii? Ce facilități caută, ce tipuri de spații preferă?

Chiriașii preferă accesul facil la mijloacele de transport, servicii diversificate în clădire sau în vecinătate, spații eficiente, dar acordă o importanță din ce în ce mai mare și design-ului interior (zona de recepție), dorinței de flexibilitate și prezenței unui operator coworking în clădire.

  1. Cum estimați că va arăta structura cererii în 2019 (domenii de activitate ale chiriașilor etc.)?

Ținând cont de cererile actuale din piață, sectorul IT și BPO va continua să fie cel mai important driver pentru piața birourilor din București, în timp ce operatorii de spații în regim flexibil vor avea o cotă de piață din ce în ce mai mare.

  1. La ce nivel se situează randamentele investițiilor din țara noastră comparativ cu alte state din regiune?

Ținând cont de tranzacțiile semnate în 2018, randamentele la care sunt realizate achizițiile de clădiri de birouri prime din București se situează la nivel de 7,25%, comparativ cu 5,15% în Budapesta, 4,75% în Varșovia și 4,40% în Praga. Pe fondul unei competiții în creștere pentru achiziția celor mai bune active, ne așteptăm ca nivelul randamentelor să scadă în acest an cu 25-50 de puncte procentuale, în condițiile unui climat economic și politic stabil.