Cautare
, Contributor

|
|

Lupta pentru transparență

Într-o lume tot mai opacă, cea mai recentă măsură în domeniul transparenței, Registrul Unic al Transparenței Intereselor (RUTI), ar putea scrie istorie.
radubadoiu_violetaalexandru-(2-of-5)

La mijlocul lunii octombrie, Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC) a lansat RUTI, „o platformă făcută din resurse proprii, simplă și prietenoasă în același timp, accesibilă de către oricine”.

Instituită printr-un memorandum adoptat în 28 septembrie de Guvern, platforma își propunea garantarea unei guvernări deschise, participative, responsabile şi eficiente prin promovarea transparenţei şi a dialogului constant cu societatea civilă organizată, cu cetăţenii şi cu toţi actorii publici interesaţi.

RUTI stabilește reguli de transparență pentru decidenți când se întâlnesc cu cei despre care știu că le deschid ușa pentru a le modifica o intenție de politică publică, dar, pentru prima dată, și pentru grupurile din societatea civilă. În mod intenționat, acest întreg mecanism declanșat de RUTI a fost promovat printr-un Memorandum pentru că dorește să plece la drum pe baza acceptării în societate a faptului că integritatea și transparența deciziilor de politică publică se iau prin asumarea unor reguli de conduită de către ambele părți. Dacă societatea nu își asumă, atunci orice lege dură am iniția în acest domeniu, se va lovi de un zid și nu își va produce efectele”, a detaliat pentru Forbes România ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, care estimează că efectele vor apărea în câteva luni. Potrivit oficialului, prin politici publice se înţelege orice iniţiativă guvernamentală cu impact public; nu numai proiecte de Hotărâri de Guvern/Ordonanţe simple/de urgenţă/proiecte de lege, ci şi programe de finanţare, strategii şi alte tipuri de acţiuni.

Această modalitate de a lupta împotriva corupției ar putea schimba semnificativ contribuția românilor în deciziile publice, prin faptul că orice cetățean poate vedea notate toate întrevederile miniștrilor, ale secretarilor de stat, ale consilierilor de stat – deci ale decidenților de la vârful Guvernului cu grupurile din societatea civilă. „Când românii se referă la Guvern și la decidenți în general, unul dintre mesajele rostite cel mai ferm se referă la integritate în luarea deciziilor și la faptul că prea puține dintre așteptările românilor se regăsesc în deciziile publice. Avem nevoie să reconstruim încrederea în actul decizional de la cel mai înalt nivel până în cea mai mică și mai pitorească comună din România. Oamenii nu ne spun că totul trebuie rezolvat peste noapte, ci că vor să fie auziți, vor să aibă toate canalele de comunicare deschise cu decidenții și vor ca deciziile publice să fie luate ținând cont și de opinia lor”, a punctat Violeta Alexandru.

La o săptămână de la lansare, platforma www.ruti.gov.ro, care în prezent nu este obligatorie, cuprindea peste 70 de demnitari (miniștri și secretari de stat, consilieri de stat, conducători cu rang de demnitari ai altor instituții și autorități centrale ale administrației publice din subordinea Guvernului sau a ministerelor) și peste 30 de grupuri specializate. Mulți sau puțini? „În condițiile unei promovări bazate pe discuții one-on-one cu fiecare parte potențial interesată din societatea civilă, având în vedere resursele limitate, numărul este bun, cu precizarea că ne interesează ca cei care se înscriu să înțeleagă și să își asume că numai împreună construim o societate democratică bazată pe principii sănătoase, decât să se înscrie din politețe, din dorința de a se afișa public. Aprecierea față de primii 100 care se vor înscrie va  fi, de altfel, recunoscută public de echipa Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC), instituția care asigură secretariatul RUTI, în semn de apreciere a asumării bunei lor conduite”, detaliază Violeta Alexandru.

Printre primii înscriși pe site-ul RUTI se află și Camera de Comerț Româno-Americană (AmCham), una dintre organizațiile ce aștepta de mulți ani o astfel de platformă. Anda Todor, membru al boardului AmCham, afirmă că proiectul este interesant, pentru că  se discută de mulți ani despre transparență și despre îmbunătățirea relației dintre mediul de afaceri și guvernanți. „Evident că această inițiativă vine în întâmpinarea doleanțelor noastre de ani de zile. Există interese de afaceri legitime, și trebuie să existe un dialog, să facilităm întâlniri, iar dacă o faci pe o platformă transparentă, lucrul acesta nu poate fi decât pozitiv și descurajează alt gen de relaționare. În afară de transparență, RUTI oferă un acces mai bun la guvernanți, pentru că în felul acesta nu mai sunt reticenți oamenii din domeniul public să te întâlnească, totul este înregistrat – de la obiectul întâlnirii și până la participanți, deci nu s-ar mai justifica o reticență”. Ce efecte va avea această platformă asupra țării noastre și dacă inițiativa va avea caracter obligatoriu în viitor, rămâne de văzut, însă opinia venită dinspre Comisia Europeană este că „Transparența este ca un medicament prin care poate fi vindecată corupția”, potrivit declarației recente a secretarului general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii