Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Sănătate |
|

Forbes 21 pentru 2021. Lupta continuă pe frontul binelui

Anul 2021 nu va fi deloc ușor pentru ONG‑urile din România, pe fondul crizei medicale COVID-19 și a unei crize economice care își arată „dinții”. Dar acești oameni sunt deja căliți în „focul” pandemiei și nu-și vor trăda credința în ajutorarea celor suferinzi.  
076 dosar21 19 activism social

Activismul social din România, reprezentat prin activitatea Organizațiilor Neguvernamentale (ONG), a avut parte în 2020 de cele mai grele încercări de când există acest domeniu. Comunitatea ONG a fost o veritabilă armată în confruntarea cu pandemia de COVID-19. N-a avut nevoie de vreun „general” ori „mareșal” care să se așeze în fața „trupelor”. Oamenii din ONG-uri n-au fost chemați de o trâmbiță sau de un „ordin de zi pe unitate”. Chiar din prima clipă în care s-a oficializat criza medicală din România (martie 2020), ONG-urile au pus „pauză” sau au abandonat proiectele curente și au plecat pe „front”, ajutând cu dăruire sistemul medical, aflat în mare suferință, persoanele vulnerabile, unitățile de învățământ și, până la urmă, cam toate domeniile care au fost afectate de pandemie. Dar forțele ONG-urilor s-au concentrat în mare măsură pe nevoia spitalelor cu echipamente, medicamente și bani. Au fost o mulțime de fapte bune și sacrificii din partea oamenilor din aceste organizații, care ar merita, nu neapărat un monument sau cărți omagiale, ci respect și recunoștință din partea societății românești.

ONG-urile din România au scris istorie în 2020. O istorie mai puțin mediatizată de presa noastră, grăbită să găsească, să dezvăluie ori să scormonească subiecte senzaționaliste, care aduc audiență garantată. Pentru că activitatea unui ONG, mai mare sau mai mic, mai harnic sau mai discret, nu face rating la televiziuni. Dar ONG‑iștii devotați cauzelor sociale n-au nevoie de decorații și de aplauze.

Istoria începută în 2020 va continua și în acest an. Pentru că pandemia este departe de a se fi încheiat, în ciuda campaniei de vaccinare ce va marca anul 2021. Cu expertiza câștigată anul trecut, comunitatea ONG-urilor din România va continua să se implice în cele mai critice sectoare ale societății românești. Problemele sunt departe de a fi rezolvate. Lipsurile nu pot fi acoperite de instituțiile statului care nu s-au schimbat peste noapte și care suferă de birocratizare și reacții întârziate. Criza economică pune în dificultate tot mai numeroși români, din categorii de vârste diferite. Așadar, ONG‑urile vor avea și în acest an un rol important în atenuare suferințelor din sănătate, educație, protecția copiilor, bătrânilor și persoanelor defavorizate. Nu trebuie priviți acești voluntari ca niște salvatori ori eroi ce vor rezolva toate problemele, toate încercările.

În 2021, oamenii din ONG-uri vor avea de înfruntat multe dificultăți. Criza economică ce se prefigurează, pe fondul prelungirii crizei medicale, va reduce sursele de finanțare, fie de la donatori (companii ori persoane fizice), fie din fondurile Uniunii Europene. Banii sunt vitali pentru existența unui ONG și pentru realizarea proiectelor propuse. Un ONG fără resurse rămâne doar o „formă fără fond”, care face câteva mișcări de „balet” pe rețelele de socializare. Se știe că cei mai mulți bani din sectorul neguvernamental provin de la Uniunea Europeană, din cotizațiile membrilor, din donații și din cota direcționată de 3,5% din impozitul pe venit. Statul român nu se implică financiar în acest domeniu. Pentru următoarea perioadă, fondurile UE destinate proiectelor organizațiilor neguvernamentale sunt estimate să scadă, ținând cont că trebuie gestionată pandemia la nivelul spațiului comunitar și că, în primul an de Brexit, bugetul Uniunii va avea de suferit. Astfel încât, oricât de profund se vor implica ONG-uri în proiectele curente, există riscul ca acestea să fie blocate pe fondul agravării crizei economice. Proiectele bune vor risca să se blocheze din cauza crizei financiare. Cu siguranță că oamenii din ONG-uri iau în calcul acest scenariu pesimist. Dar și cu bani mai puțini, ei știu să muncească și să-și ducă proiectele la bun sfârșit, indiferent de anvergura și impactul acestora. Cu certitudine, în 2021, nu vor curge bani pe „ulițele” sectorului organizațiilor neguvernamentale. Șansa acestor oameni este să arate că vor face lucruri de impact cu bani mai puțini.

O altă dificultate în munca ONG-urilor din 2021 constă în faptul că voluntarii, oameni obișnuiți, vor fi obligați să respecte restricțiile impuse de pandemie. Cu alte cuvinte, trebuie să reducă numărul de întâlnire fizice, să păstreze distanțarea socială, să continue munca pe online, să se informeze asupra riscurilor infectări în activități curente. Sigur că aceste comportamente au fost deprinse în ultimele luni de pandemie, ca orice cetățean responsabil. Dar oboseala și rutina pot interveni în activitatea ONG-urile. Importante rămân încrederea și entuziasmul, noțiuni ce nu pot cuantificabile sau monetizate.

Un rol important pe care îl vor juca organizațiile neguvernamentale în 2021 este acela de a sprijini reformarea sistemului medical și de învățământ. Dacă actualii guvernanți își doresc cu adevărat să demareze reforme în aceste domenii vor trebui să țină seama de expertiza și consultanța oamenilor din ONG-uri.

Printre cele mai importante ONG-uri din România, care și-au câștigat reputația prin tenacitate, muncă și consecvență se numără Asociația MagiCAMP, Fundația Principesa Margareta a României, Salvați Copiii România, Asociația „Dăruiește Aripi”, Casa Bună și Asociația „Dăruiește Viață”. Acestea își vor continua proiectele și în 2021, reprezentând nu numai vectorii de imagine, dar și exemple de bune practici și inițiative demne de urmat.

Anul 2021 va reprezenta o nouă treaptă în maturizarea organizațiilor civice din România. O treaptă care, cu siguranță, va fi absolvită cu succes.

 

Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii România

„Din momentul în care am început activitatea la Salvați Copiii am știut că aceasta va fi lupta mea, pe care o voi purta pe termen lung, împotriva unui sistem care necesită reformare profundă.”

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii