FacebookTwitterLinkedIn

Recunosc că am primit destul de multe întrebări în ultimii ani în legătură cu plasarea pe locurile fruntașe în topul Forbes al celor mai influente 50 de femei din România a Laurei Codruța Kovesi.

Totul a culminat cu locul al doilea pe care Kovesi l-a obținut în ediția din primăvara anului trecut a topului Forbes 50 Woman, într-o vreme în care procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) nu primise încă premii din partea Ambasadei Statelor Unite, a diferitelor organizații neguvernamentale, iar profilul său nu apăruse în atât de multe publicații din toată lumea.

Fostă baschetbalistă, Laura Codruța Kovesi este acum un simbol al independenței și al luptei împotriva corupției, văzută ca una dintre cele mai mari probleme ale societății. Are susținerea gardianului UE, pe de o parte, și a societății civile, pe de altă parte. Astfel, în ciuda creșterii presiunilor politice și mediatice din ultimii ani, anchetele de corupție au câștigat permanent în eficiență. Dincolo de tonul calm, așezat, cu care vorbește în biroul său de la etajul întâi al clădirii din strada Știrbei Vodă, Procurorul șef al DNA pare că a deprins în ultimii ani și abilitățile de comunicator ale politicienilor de succes.

Nu degeaba mai mult de jumătate dintre români considerau la jumătatea anului trecut, potrivit unui sondaj de opinie, că DNA este implicată în mare și foarte mare măsură în combaterea corupției. Iar arestarea și/sau condamnarea definitivă între timp a unora dintre românii considerați intangibili, precum mogulul Dan Voiculescu, baroni locali, parlamentari sau oameni de afaceri îmbogățiți din afaceri cu statul sau din evaziune, a crescut, probabil, procentul de încredere de care se bucură DNA. Ziariștii americani de la National Public Radio (NPR) au mers mai departe și afirmau recent că proaspăt alesul președinte al României ar trebui să lucreze în tandem cu Laura Codruța Kovesi. Anul acesta, DNA rămâne una dintre cele mai importante instituții a căror activitate trebuie urmărită cu atenție, cu atât mai mult cu cât an de an procurorii DNA indisponibilizează sume de circa 200-300 mil. euro.

Chiar dacă Laura Codruța Kovesi rămâne în prezent cel mai reprezentativ personaj al acestei lupte, probabil că formularea corectă a americanilor de la NPR ar fi trebuit să vizeze tandemul dintre Președintele Iohannis și toate instituțiile care luptă împotriva corupției, de la DNA și DIICOT, până la Parchetul General.