FacebookTwitterLinkedIn

Sandra Rey pune bioluminiscenţa în slujba iluminatului urban. Dar asta nu e tot: ea regândeşte producţia de energie şi tipul de business din această zonă, felul în care consumăm lumina, stilul nostru de viaţă.

S-a înconjurat de specialişti în domenii de nişă precum biomimetica şi biologia sintetică pentru a dezvolta una dintre tehnologiile viitorului: lumina vie, produsă de microbi modificaţi genetic.  Sandra spune că rezultatele sunt deja aici şi visează ca Glowee, compania ei, să realizeze iluminarea Turnului Eiffel la Jocurile Olimpice din 2024.

Când ţi-a venit ideea de a utiliza microorganismele ca sursă de lumină?

Prin 2013, pe când studiam designul, am văzut un filmuleţ pe YouTube despre creaturile care trăiesc în adâncurile oceanelor, fiinţe capabile să producă lumină prin procesul numit bioluminiscenţă.

Iar acest lucru mi-a ridicat nişte întrebări, eu căutând la acel moment noi modalităţi de iluminare urbană. Dacă natura poate produce lumină fără aportul electricităţii, iar noi dispunem de aceste uimitoare tehnologii care ne permit să descrifrăm ADN-ul şi să-l reproducem, de ce să nu fie chiar acest tip de lumină soluţia la provocările noastre de ordin economic şi ecologic?

Mi-am pus această întrebare din perspectiva designerului. Poate această lumină să constituie răspunsul la interesul nostru şi la cel al clienţilor? Cum în Franţa se discuta despre interzicerea iluminării faţadelor magazinelor pe timp de noapte în scopul prezervării energiei, am propus un produs capabil să ofere această iluminare de o manieră sustenabilă, răspunzând atât nevoilor proprietarilor, cât şi celor ale societăţii. Am câştigat un concurs cu această idee. Aventura era pe cale să înceapă, dar eu nu aveam nici cea mai mică idee la acel moment în privinţa asta.

Care este principalul scop al proiectului pe care l-ai denumit Glowee?

Electricitatea destinată iluminării constituie 15% din consumul de energie şi este responsabilă de 5% din emisiile de gaze care produc efectul de seră – acestea sunt date ce provin de la ONU. Produce poluarea luminoasă, care afectează 83% din populaţia planetei, omoară insectele, dezechilibrează ecosistemele naturale, produce un impact negativ asupra sănătăţii umane prin creşterea riscului de obezitate şi prin afecţiunile sistemului osos.

Scopul companiei Glowee este de a rezolva aceste probleme prin oferirea de servicii noi în zona energiei şi iluminării prin utilizarea bioluminiscenţei. Aflată la confluenţa unor ştiinţe precum biomimetica şi biologia sintetică, Glowee este bine ancorată în bioeconomie şi în economia circulară şi dezvoltă soluţii care regândesc felul în care producem, consumăm şi reciclăm lumina.

Glowee utilizează bioluminiscenţa, abilitatea unor organisme vii (licurici, anumite larve şi mai bine de 80% din fiinţele care trăiesc în ocean) de a produce lumină prin mecanisme naturale.

Compania foloseşte manipularea genetică pentru obţinerea bioluminiscenţei, prin transfer de la bacteriile care trăiesc în simbioză cu calamarii la microbii netoxici, nonpatogeni. Dezvoltarea celei mai bune materii prime ce constă într-un mediu nutritiv şi microbi bioluminiscenţi obţinuţi prin modificare genetică constituie ideea de bază în jurul căreia este structurată Glowee. Departamentul nostru de cercetare-dezvoltare lucrează la sporirea şi stabilizarea intensităţii luminii astfel obţinute pentru a mări gama de aplicări ale acestei soluţii.

Care sunt soluţiile tehnologice din prezent?

Odată obţinută prin modificare genetică, această materie primă este crescută înainte de a fi încapsulată în containere transparente. Tuburile luminiscente, principalul nostru produs, utilizează acest material în stare lichidă în interiorul unui bioreactor, permiţând acces pentru control pentru a asigura o cât mai mare durată de viaţă a sistemului şi o mare cantitate de producţie de biomasă.

Optimizarea sistemelor curente de iluminare prin inovaţii graduale rezolvă doar o parte din probleme. Pentru un impact care să conteze, trebuie să regândim totul. Tocmai de aceea noi, cei de la Glowee, am hotărât să schimbăm paradigma, revoluţionând metoda de producere, felul în care consumăm şi reciclăm lumina.

Graţie biologiei, vom transforma modelul de producţie prin utilizarea microbilor, sursă inepuizabilă, tipul de consum – prin folosirea unei lumini mai line, „lichide”, şi modelul de final de ciclu de viaţă prin producerea de biomasă valorificabilă în realizarea de noi biomateriale sau ca bioenergie.

E un proiect complex care a adus lângă tine specialişti de top.

Ca fondatoare şi CEO, conduc compania împreună cu partenerul meu Geoffroy de Bérail, care, după ce şi-a luat licenţa în drept privat şi a devenit master în management, a lucrat un an în finanţe corporative.

Ne-am întâlnit la programul social de antreprenoriat pe care îl frecventam. În jurul nostru este o echipă de treisprezece oameni (din care 55% sunt femei; la acest număr se vor mai adăuga încă zece membri până în 2019), care acoperă un domeniu vast, de la ingineria proteinelor, ingineria metabolică, biologia moleculară şi biochimie, la design, finanţe, comunicare şi administrarea afacerilor.

Citește și Elefanții de sticlă din Swaziland

Avem în comun pasiunea pentru inovare şi dorinţa de a urni munţii din loc, ne place să abordăm probleme foarte dificile cărora să le găsim soluţii. Am ales să distribuim din acţiunile companiei tuturor pentru că noi credem că fiecare în parte este esenţial pentru crearea de plusvaloare şi pentru că vrem să împărţim totul.

Credem că lucrurile care ne diferenţiază sunt scrise în ADN-ul acestui startup. Glowee a luat naştere într-un concurs, nu a pornit de la o bază ştiinţifică. Chiar dacă acum două treimi din personalul companiei este reprezentat de către biologi, afacerea a fost mereu condusă de oameni care nu provin din zona ştiinţelor. Lucrul acesta ar fi putut constitui o problemă, dar s-a dovedit un atu.

Detaliază acest aspect. Cum l-ai transformat într-un atu?

Noi reuşim ca abordarea noastră să fie diferită de cea a majorităţii proiectelor din zona biotehnologiilor. Nu ne raportăm la repere de tipul „perfecţiune” sau „tezaur de cunoaştere”, ci la „produs”, „inovaţie”, „diferenţiere”, „impact” şi „valoare pentru consumator”.

Centrând strategia noastră de dezvoltare şi, în consecinţă, întregul nostru proces de cercetare pe aplicabilitatea comercială şi nu pe chestiuni de ordin tehnic am putut să depăşim toate obstacolele pe care le-am întâmpinat – şi au fost multe!

Există un interes din ce în ce mai mare pentru acest tip de cercetare experimentală la nivel mondial?

Da, pretutindeni se vede un interes mare în privinţa biomimeticii, biotehnologiilor şi bioluminiscenţei. Se caută noi soluţii care să îmbunătăţească traiul şi să reducă impactul nostru asupra mediului.

Care este locul cel mai bun în care să te afli azi ca inventator, ca om implicat în această zonă experimentală?

Europa chiar este un loc minunat de vreme ce cadrul legal evoluează în direcţia potrivită, iar sensibilitatea la chestiunile ce ţin de sustenabilitate e mare.

Cum vezi viitorul iluminatului? Te aştepţi la evoluţii majore în următorii zece ani?

Mai important este viitorul energiei decât al iluminatului. În ce priveşte celelalte tipuri de energie, trebuie să promovăm ideea utilizării lor conjugate pentru a folosi cea mai bună modalitate de asigurare a lor pentru un anumit scop. A doua mare transformare va viza producţia, adică organismele vii producând energie nelimitată.

Ai menţionat mai devreme un procent absolut uimitor de organisme marine care produc bioluminiscenţă, iar asta nu face decât să sublinieze cât de puţine ştim noi, marele public, despre natură. De aici vor veni multe dintre răspunsurile la provocările de azi ale civilizaţiei?

Natura a străbătut 3,8 miliarde de ani de cercetare şi dezvoltare; cred că descifrarea ADN-ului plantelor şi animalelor ne va descoperi cele mai sustenabile soluţii pentru cele mai dificile probleme. La Glowee asta facem: folosim superputerea naturii numită bioluminiscenţă pentru a crea o sursă curată de lumină.

Te regăseşti mai degrabă în rolul de antreprenoare sau în cel de inventatoare?

Mă consider o antreprenoare specializată în domeniul inovaţiilor revoluţionare, care îşi caută inspiraţie în natură, pe care o transformă cu ajutorul tehnologiilor celor mai sofisticate.

La ce lucrezi acum?

La adunarea de fonduri pentru a sprijini evoluţia acestei tehnologii, pentru a crea prototipurile, pentru a obţine un model de business aplicabil în peisajul urban.

Care este cel mai mare vis al tău?

Să iluminez Turnul Eiffel cu ocazia Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 pentru a atrage atenţia asupra impactului pe care bioluminiscenţa îl poate avea asupra lumii noastre.

Citește și Pe ape liniştite – UP by Forbes