Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

|
|

Lumea se schimbă. Ești pregătit?

O vizită în Capitala Kazahstanului, Astana, poate părea, pentru un român care a prins și perioada de dinainte de 1989, ca o reîntoarcere în timp.
ionut_bonoiu_editorial.JPG

Portretul președintelui ales, mandate la rând, de aproape 100% din populație, tronează la loc de cinste în aproape fiecare clădire mai mult sau mai puțin oficială.

Dincolo de asta, însă, marele pariu al fostului nomenclaturist sovietic este transformarea Kazahstanului într-o putere regională care să treacă dincolo de forța reprezentată de resursele naturale aflate în subsolul vastului teritoriu aflat la confluența Europei cu Asia. Mai exact, inima Eurasiei, cum au spus la deschiderea KazEnergy Eurasian Forum, un eveniment care are loc de zece ani la Astana.

Numai că spre deosebire de alți ani, cuvântul cheie al anului 2015 este cooperarea, ca modalitate de a asigura securitatea energetică. Iar unul dintre partenerii strategici ai kazahilor se profilează a fi acum China, aflată într-o puternică ofensivă în toată lumea.
La o primă vedere, toate aceste lucruri care se petrec la multe mii de kilometri distanță de București nu ne privesc, în mod direct, deoarece România este o țară relativ independentă din punct de vedere energetic.

Totuși, al doilea mare jucător de pe piața petrolieră locală este deținut de grupul KazMunayGas, care tocmai a anunțat că a vândut 51% din acțiunile distribuitorului de produse petroliere Dyneff, pe care Dinu Patriciu îl cumpăra în urmă cu aproximativ zece ani de la francezul Antoine Lecea, cu câțiva ani înainte de a vinde grupul Rompetrol către kazahi. Noul proprietar al Dyneff este, evident, un grup chinez, China Energy Company Limited.

Interesant este însă că grupul kazah deține în continuare 49% din acțiuni, întreg managementul fiind păstrat.
Este, după cum parafraza Cătălin Dumitru, vicepreședintele grupului Rompetrol, o formă „modernă” de mariaj între cele două companii, kazahă și chineză.

Colaborarea între diferitele culturi este cu atât mai complexă în cazul Dyneff, cu cât este vorba de o companie construită de un francez cu origini catalane, condusă după preluarea de către Rompetrol și până anul trecut de românul Cătălin Dumitru.
Personal și profesional, am resimțit luna trecută mai mult ca niciodată rolul colaborării între diversele culturi.

Începutul lunii septembrie m-a prins la New York, la primul summit al partenerilor din rețeaua globală a Forbes. Am făcut schimb de experiență cu colegii din Statele Unite și operatorii celor 40 de francize Forbes din toată lumea. Am văzut că de multe ori, ceea ce funcționează cu succes în Brazilia nu merge deloc în Japonia, iar modul în care se fac evenimentele în Orientul Mijlociu și solicitările sponsorilor ar putea părea ciudate în America sau Europa.

Pe de altă parte, am aflat, împreună cu colegii de la redacțiile Forbes din regiunea Europei Centrale și de Est, care au participat pe 22 și 23 septembrie, la București, la Forbes CEE Forum, că există mai multe similitudini decât deosebiri între România și țările baltice sau Israel. Puteți afla mai multe despre acest subiect în cadrul acestei ediții speciale a revistei.

Finalul lunii septembrie m-a prins la Astana, în Kazahstan, în inima Eurasiei, unde am simțit efervescența pe care o generează obiectivele grandioase, precum organizarea Expo 2017 sau refacerea Drumului Mătăsii.
Indiferent în ce colț de lume ai fi, un lucru pare tot mai clar: lumea, așa cum o știam, se schimbă. Întrebarea de o mie de puncte e simplă: ești pregătit pentru schimbare?

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii