Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Opinii |
|

Lumea (noastră) în 2016

Toate planurile de afaceri depind de previziuniși prognoze. Avem nevoie de estimările oficiale pentru creșterea PIB, de cursul de schimb și de mulți alți indicatori macro și micro, chiar dacă nu de puține ori socoteala de acasă nu prea se potrivește cu cea din târg, mai ales într-o lume tot mai plată și interconectată, după cum o numea Thomas Friedman.

Totuși, e obligatoriu să luăm în calcul impactul pe care îl poate avea un preț al barilului de 20 sau 40 de dolari, dar și cel pe care îl poate aduce un atentat terorist sau explozia dreptei extremiste și a populismului.

E necesar să anticipăm dacă Uniunea Europeană se va rupe, dacă euro va ajunge la paritate cu dolarul sau dacă Statul Islamic este, într-adevăr, atât de puternic pe cât lasă impresia reportajele televiziunilor.

Anul 2015 a fost marcat de câteva trenduri economice importante. A fost, în primul rând, criza datoriilor din Europa, care a avut, din nou, în primplan Grecia. În fiecare an, ne așteptăm ca Grecia să nu mai apară pe lista problemelor. Același lucru sperăm că se va întâmpla și anul acesta, dar mare minune ca la finalul anului 2016, când vom face bilanțul, să nu avem, din nou, pe lista evenimentelor principale ale anului, Grexitul.

Anul 2015 a marcat, oficial, încetinirea ritmului de creștere al economiei chineze. Principalul motor de creștere la nivel mondial a devenit subiectul unor dezbateri care vizează tipul de aterizare pe care îl va avea economia chineză în următoarea perioadă – „hard landing” sau „soft landing”. Chiar dacă nimeni nu vorbește de scădere economică și niciun investitor nu-și propune să iasă de pe piața chineză, una dintre întrebările esențiale ale anului este „Cât de mult va încetini economia Chinei?” Pe de altă parte, anul 2016 ar putea marca o altă premieră, prin achiziția de către chinezi a uneia dintre marile bănci europene, ca o validare a noului rol pe care îl va juca China în economia mondială, potrivit predicțiilor The Economist.

Un alt trend demarat în 2015 care își va face simțite efectele pe parcursul acestui an este volatilitatea determinată de decizia Rezervei Federale de a renunța la tipărirea banilor și de a mări dobânzile. Iată de ce o altă întrebare esențială a anului vizează ritmul și amplitudinea creșterilor pe care le va face Rezerva Federală și, implicit, care va fi impactul acestor măsuri.

Dincolo de asta, SUA rămâne cea mai sigură economie dezvoltată din lume, despre care nimeni nu se îndoiește că va crește, iar ritmul de creștere, chiar dacă nu se apropie de cel al Chinei, nu va fi nici la nivelurile nesemnificative din Europa de Vest.

Există însă o necunoscută importantă: cine va fi viitorul președinte american și, mai ales, dacă acesta va reuși să redea SUA rolul de cea mai influentă putere a planetei.

Dincoace de Atlantic, 2016 va fi anul în care terorismul și refugiații vor schimba fundamental modul cum arată Germania, iar această schimbare va fi, de departe, cea mai dramatică din întreaga perioadă de după Al Doilea Război Mondial, depășind ca impact chiar și reunificarea. Angela Merkel a tot repetat pe parcursul anului 2015 că „Germania face față” afluxului de azilanți, iar modul cum va face față poate fi privit ca unul dintre marile pariuri ale anului 2016.

Revenind în spectrul economic, anul 2016 are toate motivele să fie un an slab. Sunt deja mulți ani de mediu economic „depresiv”, dar, cu toate acestea, marile corporații au reușit să își revină și au consemnat, de multe ori, profituri record.

Există tot mai multe semnale că aceste vremuri par a fi la final. Economiile emergente nu mai aduc creșterile de altă dată, ci mai degrabă probleme pentru multinaționale. Există presiuni pe creșteri salariale. Există presiuni din cauza autorităților și a organismelor de reglementare. Iar modul cum au evoluat bursele din toată lumea la acest început de an ar putea chiar contura un scenariu mult mai dramatic pentru lumea corporatistă. Întrebări ar mai fi multe, dar mai important decât toate este cunoașterea trecutului. Dacă în 2016 ne-am găsi timpul necesar pentru a citi un pic de istorie, am putea evita, poate, câteva din greșelile trecutului. E de ajuns să ne uităm pe câteva grafice legate de prăbușirea prețului petrolului în anii ’80, venită după un boom accelerat, în anii ’70, datorat tiparniței de bani. Sună cunoscut?

PS: Nu am adus în discuție anul politic 2016 pentru România, deoarece acesta necesită un articol separat. Sau, mai degrabă o serie de articole. De aceea l-am inclus în acest an, în premieră, pe Dacian Cioloș pe lista personalităților care trebuie urmărite în acest an.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii