FacebookTwitterLinkedIn

Loredana Ionel – Marketing Manager, Beiersdorf România și Bulgaria

Forbes: Care au fost cele mai mari schimbări (provocări) în strategia dvs de marketing în perioada de pandemie (anul 2020 – prezent)?

Loredana Ionel: Probabil cea mai mare dintre provocari a fost legată de menținerea unui echilibru între „aici, acum” și planurile pe termen mediu/lung.

Cred că mulți dintre noi am simțit în această perioadă presiunea lui „aici și acum!”, ca nevoie de readaptare continuă la contextul pieței, fie că vorbim de schimbarea obiceiurilor de cumpărare, de dinamică din retail sau de ajustarea rutinelor zilnice de îngrijre și înfrumusețare.

O parte din schimbările din această perioadă vor crea obiceiuri pe termen lung, altele nu, iar provocarea noastră, ca oameni de marketing, este să le putem estima cât mai bine.

Și cred cu tărie că putem face asta ținând ochii și urechile larg deschise către consumatori.

Forbes: Care sunt cele mai importante modificări pe care le-ați constatat în comportamentul consumatorilor din sectorul în care activați?

Loredana Ionel: Perioada de pandemie a adus cu ea multiple schimbări de stil de viață și mecanisme diverse de adaptare. Rutina de îngrijire și înfrumusețare, care este determinată în general de etapa din viață a consumatorului și de stilul de viață, a devenit și ea mai puțin consecvență.

Mai multă izolare socială înseamnă o utilizare mai scăzută a produselor care ne ajută să ne poziționăm față de ceilalți: machiaj, deodorant, produse pentru hair styling.

Pe de altă parte, o sensibilitate și incertitudine crescută în zona financiară a adus după sine comportamente diferite: o parte dintre consumatori au făcut un downgrade către produse mai accesibile pe care nu le cumpăraseră anterior, în timp ce alții au cumpărat dimpotrivă fix produsele a căror calitate era deja dovedită, chiar dacă au alocat un buget mai mare, că să fie siguri că fac alegerile potrivite.

Forbes: Ce rol a jucat digitalul (online) în planurile de marketing ale brandurilor dvs în perioada de pandemie (anul 2020 – prezent)?

Loredana Ionel: Un rol absolut esențial. Dacă ne uităm dinspre consumatori, toată călătoria acestora de la nevoie spre cumpărare s-a modificat rapid și profund pe perioada pandemiei. Online-ul a devenit o mai puternică sursă de informare, un mediu fluid de discuție între consumatori, un mediu în care s-a dat ca niciodată înainte feedback direct către branduri, dar și o sursă importantă de cumpărare.

Dacă ne uităm dinspre organizații, acestea au trecut și ele printr-un proces de accelerare a digitalizării în acesta perioadă, de la implementarea de tehnologii noi, o atenție mai mare către e-commerce și până la gestionarea diferită a comunităților online proprii (social media).

Pe de altă parte, digitalul trebuie să răspundă acelorași principii care construiesc un plan bun de marketing, în genere: construcție sănătoasă de brand, integrare cu tot mixul de comunicare/activare, viteză în a identifica oportunități și a le activa.

Forbes: Cum definiți succesul în marketing, în anul pandemic 2020?

Loredana Ionel: Cred că într-un an cu atâtea schimbări, fie ele profunde sau efemere, în care am vorbit (prea) mult despre adaptabilitate, o strategie care poate să funcționeze din plin este să faci ce știi să faci mai bine, cu alte cuvinte să maximizezi ce funcționează. Asta îți poate da avantaj competitiv și încredere internă în planuri.

Și mai cred și într-un succes diferit în marketing, în vremuri pandemice mai mult că oricând, și anume să reușești să faci echipă bună cu celelalte departamente, pentru că asta determină consecvența planurilor și viteza de reacție.

Forbes: Care credeți că este menirea (rolul) omului de marketing în vremea pandemiei?

Loredana Ionel: Rolul principal e același: să acționeze azi, cu gândul mereu la ziua de mâine/la următoare generație de marketeri care preia moștenirea.