FacebookTwitterLinkedIn

În dulcele grai moldovenesc, Valeriu Iftime se declară din capul locului optimist. „Pentru anul acesta îmi mențin optimismul. Sunt un pic pus în gardă pentru anul viitor. Există o serie de contracte și s-ar putea să fie câteva licitații până la final de an; dacă suntem valoroși să putem câștiga ceva, atunci ne asigurăm anul viitor. În momentul acesta, anul viitor este într-o zonă a nesiguranței. Nu sunt contracte semnate astăzi care să-mi dea speranța pentru anul viitor, nu avem contracte în derulare. Anul trecut, pe vremea aceasta, nu era extraordinar, dar aveam contracte și știam că în 2017 avem la ce lucra. Dar, pe de altă parte, în tot grupul Elsaco sunt două-trei companii care merg în orice perioadă, fie că este criză sau nu, și cu bani europeni și fără”, afirmă președintele Consiliului de Administrație al grupului Elsaco.

Pentru anul în curs, omul de afaceri botoșănean estimează o cifră de afaceri la nivel de grup de 50 mil. euro (227,5 mil. lei), cu o marjă de profit de 2-3%. Totuși, Iftime spune că vrea să depășească granițele mediului de afaceri și se gândește serios să intre în politică. „Chiar dacă suntem un popor cu multe valențe și mulți oameni deștepți, din păcate există o zăpăceală managerială și politică colosală. Contextul politic are și va avea repercusiuni din ce în ce mai profunde și asupra societății și a mediului de business. Eu cred că va trebui să schimbăm ceva radical în sistemul electiv din România, trebuie să convingem tinerii, cei de până în 30-40 de ani să intre în politică. (…) O societate este condusă de elite, în sensul oamenilor puternici la nivel de business și economie”, spune el.

Forța de muncă, pe avarie

O problemă cu care antreprenorul se confruntă din ce în ce mai mult este lipsa forței de muncă, atât calificată, cât și necalificată. Inginerii nu sunt atrași de Botoșani și aleg să lucreze în orașe precum Cluj-Napoca sau București, deoarece, spune Iftime, orașul nu le oferă prea multe posibilități.

„N-ai un teatru bun în Botoșani, n-ai o filamornică, n-ai super mall-uri. În Botoșani nu sunt investiții mari străine, care să aibă nevoie de forță de muncă”, subliniază el.

La nivel strategic, Iftime își dorește ca Elsaco să preia proiecte viitoare care presupun valoare adăugată, nu doar partea de execuție.

„Mă duc doar pe lucrări unde am expertiză și niște competențe care pot aduce valoare adăugată. Adică să particip la proiecte care au înglobate elemente de inteligență, de exemplu partea de SCADA, generare de soluții noi de încălzire (…). Toate la un loc pot crea valoare adăugată care să-mi dea posibilitatea să plătesc oamenii mai bine. Dacă nu o să creștem semnificativ salariile în următorii ani, vom avea probleme și mai grave în a reține muncitorii și angajații”, explică acesta.

În ce privește filiala Elsaco din Republica Moldova, Iftime spune că acolo sunt oameni foarte bine pregătiți în domeniul eficienței energetice, la nivel de direcții, strategie și viziune. Business-ul companiei de peste Prut s-a ridicat la 3 milioane de euro anul trecut. Pe de altă parte, el spune că vrea să închidă filiala din Belgia, considerând că exportă muncitori pe salarii mai mari, în condițiile în care în țară resimte din plin lipsa acestora.

În această direcție, el crede că ar trebui ca statul să își stabilească o prioritate din a investi în forța de muncă și de a-i atrage pe cei care au plecat din țară. De asemenea, alte priorități pentru Guvern ar trebui să fie alocarea unui buget mai mare pentru cercetare la nivel de companii și creșterea investițiilor în sport.

Optimismul, ingredient esențial

Pentru omul de afaceri în vârstă de 57 de ani este esențial să își păstreze optimismul și zâmbetul pe buze, mai ales într-un mediu plin de provocări precum cel de afaceri.

„Din păcate, mental suntem de foarte multe ori neatenți, consumându-ne pe lucruri negative. Cel mai important lucru este să fim veseli. Cel mai important este să poți iubi, să ai plăceri fundamentale. Când plăcerile fundamentale dispar, atunci se moare. Bucuria, starea de încordare pozitivă, să faci excursii, să petreci timp cu familia, să faci sport, să ai prieteni. Aceste lucruri țin de cât de mult speri. Am văzut oameni de afaceri care zic că o să fie un an dezastruos, că o să fie din ce în ce mai greu. Dacă va fi din ce în ce mai greu, cu ce ne ajută să mai vorbim?”, afirmă el.

Cu 25 de ani în urmă, patru ingineri, colegi de facultate, Valeriu Iftime, Ovidiu Jitaru, Doru Popa și Petru Parfenov, puneau bazele Elsaco SRL, companie care activa în domeniul eficienței energetice. În 1994, activitatea acesteia a fost preluată de Elsaco Electronic SRL, iar treptat, până în prezent, au fost înființate alte companii sub aceeași umbrelă.

Elsaco este, în acest moment, un grup de nouă firme prezente preponderent în domeniile energiei, apei și utilităților, având ca principal obiectiv eficiența energetică și digitalizarea serviciilor oferite de furnizorii de utilități.

Companiile din grupul Elsaco sunt: Elsaco Electronic (cea mai importantă și profitabilă companie din grup), Vestra Industry (care s-a desprins din Elsaco Electronic, în 2015, și a preluat activităţile de distribuţie și vânzări de echipamente), Elsaco ESCo, Elsaco Solutions (desprinsă, de asemenea, în 2013, din Elsaco Electronic, fiind responsabilă de furnizarea soluțiilor IT&C), Elsaco Business Software, Elsaco Engineering, Elsaco Internațional Republica Moldova, ENOS COD (Pensiunea Conacul Zăicești) și Elsaco Internațional (Pensiunea El Quatro, Voroneț). Acestea acoperă domenii precum distribuția și vânzarea de echipamente de măsură și control, soluții în domeniul eficienței energetice, software de proces și business, soluții IT&C, precum și activități turistice.

Pe lângă sediul central din Botoșani, Elsaco are filiale în Iași, București, Constanța, Târgu-Mureș, Chișinău și Belgia. Valeriu Iftime este președintele Consiliului de Administrație al grupului, iar ceilalți asociați, Ovidiu Jitaru, Doru Popa și Petru Parfenov sunt vicepreședinți. Iftime deține 40% din acțiunile grupului, iar restul cofondatorilor, câte 20%.

Printre proiectele mari finalizate de Elsaco anul trecut se numără sursa de cogenerare de înaltă eficiență a energiei electrice și termice de la CET Oradea, instalația de desulfurare a gazelor de ardere de la CET 2 Iași și proiectarea și construirea unei centrale termo-electrice în cogenerare la ChimComplex SA Borzești.

De asemenea, în luna noiembrie a anului trecut, Elsaco Electronic a semnat un contract cu divizia franceză a companiei Itron, pentru dezvoltarea unei aplicații care să detecteze pierderile de apă.

An atipic

În anul 2016, grupul Elsaco a avut o cifră de afaceri de 65 de milioane de euro (296 milioane de lei) și un profit brut de 1,1 milioane de euro (5 milioane de lei), în scădere cu aproape 60% față de anul precedent, când afacerile au fost de 158 de milioane de euro. Grupul are, în prezent, peste 500 de angajați.

Cea mai importantă companie din grup, Elsaco Electronic, a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de aproape 28 de miioane de euro (126 de milioane de lei), potrivit datelor Ministerului de Finanțe, de trei ori mai mică decât în 2015, când a fost de peste 83 de milioane de euro (377 milioane de lei). Elsaco Electronic a avut, anul trecut, 325 angajați, cu aproape 12% mai puțini decât în anul precedent.

Valeriu Iftime explică scăderea afacerilor, caracterizând anul 2015 ca atipic, fiind finalizate proiecte europene importante începute în anii precedenți – sursa de cogenerare de la CET Oradea (care a reprezentat baza cifrei de afaceri pe întregul grup anul trecut), implementată de Elsaco Engineering în asociere cu STC (Italia), și instalația de dedesulfurare a gazelor de ardere din CET 2 Iași, proiecte care au însumat peste 75 de milioane de euro.

„Este adevărat că într-o condiție de piață abundentă, cu lucrări foarte multe, potențialul companiei noastre poate ajunge ușor la 150 de milioane de euro ca cifră de business și, bineînțeles, cu profitul și rezultatele aferente, dar pentru asta este nevoie de multe proiecte”, afirmă omul de afaceri, susținând că începând cu 2011, afacerile grupului Elsaco cresc anual, cu 10%.

În schimbare continuă

Deși prima companie Elsaco a fost fondată în urmă cu 25 de ani, conservatorismul nu este deloc un atribut care să caracterizeze business-ul botoșănean. Valeriu Iftime este de părere că prețul bunăstării în compania pe care o conduce este îmbrățișarea schimbării, la diferite niveluri. „Ca în orice casă pe care n-ai măturat-o des, oamenii îmbătrânesc, copiii pleacă de acasă, așa este și cu o companie în care nu schimbi nimic, nu schimbi spațiul, oamenii, nu reorganizezi birourile, nu se întâmplă ceva la nivel structural, de organizație, care să le dea o altă provocare. Eu insist la oamenii de resurse umane să vedem cum facem planuri de carieră și cum să nu creștem niciodată vârsta forței de muncă”, afirmă Iftime.

Pasiunea lui Valeriu Iftime pentru sport a fost vizibilă dintotdeauna, depășind granițele de hobby. În anul 2005, Elsaco a devenit finanțatorul echipei de fotbal FC Botoșani, alături de administraţia publică locală, investițiile ridicându-se, până acum, la aproape 4 milioane de euro. Totuși, puțini știu că prima investiția în sport a fondatorilor Elsaco a fost în fotbalul feminin, după cum povestește Iftime. Pentru el, fotbalul este un prilej care creează și apropie comunitățile locale și consideră că este nevoie de mai multe investiții în săli de sport, mai ales în orașele de provincie.

Valeriu Iftime preferă să-și petreacă vacanțele în apropiere de Botoșani, la Ferma „Cai de Vis” din Vârful Câmpului, controlată de unul dintre fiii acestuia, Vlad, unde investiția a fost de 1 mil. euro. Acolo, omul de afaceri își petrece primele două săptămâni din august, în fiecare an, alături de familie și făcând mult sport în natură.

Antreprenorul susține că, de-a lungul timpului, a învățat că este important să aibă „viziunea de a găsi oportunitățile în business, fler și curaj”, să nu dea vina pe nimeni pentru nereușite decât pe sine și că rezultatele muncii nu ar trebui să constea în bani, ci în stabilirea relațiilor interumane.

Cei doi fii ai lui Iftime, Vlad și Șerban, în vârstă de 31 și, respectiv, 27 de ani, sunt implicați în afacerile Elsaco. Vlad este directorul general al Vestra Industry, iar Șerban este directorul general al Elsaco ESCo. În opinia lui Valeriu Iftime, faptul că a putut să-și aducă cei doi fii alături de el este binevenit pentru parcursul afacerii. „Nu vorbim în privat despre business, decât foarte puțin, doar dacă cer ei, eu nu-i întreb niciodată nimic, cred că i-aș obosi”, conchide acesta.