Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

Locul 7 – Forbes TOP 500, ediția 2020, Familia Talpeș: Lupta cu virusul

Bitdefender, unul dintre cei mai mari producători de soluţii de securitate cibernetică la nivel global, își schimbă strategia în perioada pandemiei și se implică activ în problemele comunităţii.  
108 RO30 Florin si Mariuca Talpes

Familia Talpeș: București, Software, 1,4 miliarde de lei

Domeniul IT este unul privilegiat. Criza economică generată de pandemia Covid-19 a avut un impact minor asupra companiei de securitate cibernetică Bitdefender, fondată de Florin și Măriuca Talpeș. Deși a fost necesară o schimbare a strategiei de activitate și o prioritizare a obiectivelor, Bitdefender s-a adaptat rapid. „În tot acest exerciţiu de migrare de la peste 80-90% work from office către peste 90% work from home, într-o perioadă relativ scurtă de timp, Bitdefender şi alte companii din IT au avut marele avantaj că în cadrul echipei, de-a lungul timpului, au fost folosite ambele variante. Deci aveam un anumit exerciţiu, infrastructura noastră era pregătită, iar din a doua parte a lunii februarie am început să testăm cu tot mai multe echipe trecerea la lucratul de acasă la scară mai largă. Atunci când guvernele au recomandat sau cerut izolarea acasă, echipele noastre erau deja pregătite, eram deja acasă”, explica Florin Talpeş pentru presa centrală, în luna mai.

TOP Forbes – Clasamentul celor mai bogați români în 2020. Cine sunt cei mai influenți oameni de afaceri din România?

Florin Talpeş a absolvit Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti în 1980 și a ocupat funcția de profesor de matematică la Sighişoara. În 1983, el a lucrat la Institutul de Tehnică de Calcul din Pipera, alături de soţia sa, Măriuca. În anul 1990, soții Talpeș au înființat compania Softwin, prima firmă de pe piața românească de software certificată ISO 9001, apoi AntiVirus eXpert (AVX), iar în luna noiembrie 2001, afacerea s-a transformat în ceea ce cunoaștem astăzi – Bitdefender. Strategia de extindere a început încă din 2004, atunci când primele birouri în afara României au fost inaugurate: în SUA, Germania și Regatul Unit. În anul 2018, Bitdefender înființează o nouă filială în Australia. În prezent, compania deține birouri în întreaga lume, iar 40% din afacerea lor este în America de Nord. În luna iulie, americanii Steve Kelley şi Chris Brazdziunas au preluat conducerea diviziei de soluţii pentru business. „Ajustarea alocării resurselor între diviziile consumer şi business e un pas firesc determinat de creşterea mărimii şi complexităţii operaţiunilor, dar şi de cererea crescândă pentru tehnologiile Bitdefender în noul context global, venită din partea companiilor de toate dimensiunile. Steve şi Chris aduc o bogată experienţă de management în echipa Bitdefender şi vor ajuta la îndeplinirea obiectivelor de creştere a companiei”, a comentat Florin Talpeş despre această decizie. În luna august, compania a prezentat noul său departament de operare a serviciilor și asistență, iar funcția de vicepreședinte îi aparține lui Daniel Clayton. „Bitdefender își propune să fie un partener în rezolvarea provocărilor de securitate ale clienților, împletind excelența noastră tehnică cu un model care pune clienții pe primul loc. Cu experiența profundă a lui Daniel, care conduce echipe de servicii extrem de tehnice pentru atingerea unui obiectiv comun, el este persoana ideală pentru a oferi clienților o experiență mai directă care să susțină provocările lor de securitate, care să le permită să eficientizeze soluțiile Bitdefender și să îi ghideze cu profesioniști cu experiență”, explica fondatorul. Noua echipă globală de servicii și asistență Bitdefender încearcă să ofere clienților o experiență cât mai sigură prin asocierea platformelor tehnologice la un serviciu pentru clienți coordonat și constant.

Ca parte din strategia de activitate, anul trecut Bitdefender și-a mutat sediul central în complexul de birouri Orhideea Towers. Motivul principal a fost dorința de a fi aproape de campusul studențesc din Regie, acolo unde sunt cazați tinerii din cadrul universităților tehnice din București. „Majoritatea noilor colegi îi alegem dintre cei talentaţi care sunt tineri, mulţi care nu au avut niciodată vreo slujbă şi pe care îi atragem şi încercăm să îi formăm. Iar aici este, ca să zic aşa, «borcanul cu miere», pentru că avem Grozăvești şi Regia”, justifica atunci Florin Talpeş.

Bitdefender furnizează soluţii revoluţionare de protecţie împotriva ameninţărilor cibernetice către utilizatori din peste 150 de ţări și se mândrește cu parteneriatele cu Citrix, VMware, Nutanix, Linux Foundation, Microsoft și NETGEAR. Compania a înregistrat, în anul 2019, o cifră de afaceri de 671,3 milioane de lei și un profit net de 6,8 milioane de lei.

Bitdefender s-a implicat activ, de-a lungul timpului, în soluționarea problemelor contemporane, prin campanii de informare, programe și finanțări, în special în domeniul educației. În 2019, alături de Lidl și alte asociații din educație, Bitdefender a lansat proiectul educațional Edu Networks, care își propune să reducă abandonul școlar, absenteismul, analfabetismul funcțional. „Pentru mediul economic, ce s-a întâmplat cu sistemul de educaţie a reprezentat la început o îngrijorare; apoi, îngrijorarea s-a transformat în frustrare şi acum a devenit o disperare. Disperarea este legată de faptul că absolvenții pe care îi angajăm nu vin prea bine pregătiţi din şcoală şi ne-am trezit în situaţia în care diferenţele dintre aşteptările pe care le avem noi, ca angajatori, de la absolvenţi şi calitatea pregătirii lor sunt prea mari. Investim în acest proiect pe termen lung plecând de la convingerea că în fabrica numită şcoală este un aluat bun, dar ce vedem noi că iese la absolvire este de fapt o prăjitură stricată”, spunea CEO-ul Bitdefender anul trecut.

Acest domeniu nu este, însă, singura preocupare a soților Talpeș. Compania de securitate informatică, cu peste 1.700 de angajaţi și o echipă de mai mult de 800 de ingineri și cercetători, și-a arătat suportul și pentru aria medicală, în cadrul pandemiei cauzate de virusul SARS-CoV-2. Încă de la începutul anului, Bitdefender a atras atenția asupra atacurilor cibernetice și a oferit gratis soluţii de securitate tuturor instituțiilor sanitare din lume, de la cabinete stomatologice şi oftalmologice, până la spitale regionale de mari dimensiuni. De asemenea, pentru organizațiile cu peste 1.000 de angajați, compania a oferit un serviciu de administrare a securității IT, de protecție non-stop împotriva hackerilor. „Hackerii acţionează oportunist şi lipsit de orice etică şi profită de aceste vremuri de incertitudine ca să infecteze cele mai vulnerabile ţinte cu ameninţări informatice, tentative de înşelăciune şi fraudă online. Suntem recunoscători pentru munca personalului medical şi vrem să îi sprijinim oferind protecţie pentru informaţiile sensibile ale organizaţiilor într-un mod în care să le asigure desfăşurarea neîntreruptă a activităţii, respectiv să trateze pacienţi şi să încetinească răspândirea virusului”, a declarat pentru presa centrală Florin Talpeş, CEO Bitdefender. Complementar, în luna aprilie, Bitdefender a lansat platforma „Donează pentru linia întâi”, alături de Banca Transilvania, Mobexpert și eMAG. Împreună, cele patru mari companii au donat 4 milioane de lei pentru persoanele care lupta împotriva virusului.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii