FacebookTwitterLinkedIn

Deși orașe precum Alba-Iulia (106) sau Cluj-Napoca (54) conduc detașat clasamentul celor mai inteligente la nivel național, Aradul se plasează pe locul 4, cu un număr de 19 proiecte în plan, în curs de implementare sau livrate. De altfel, municipiul este recunoscut pentru gradul său de dezvoltare în zona „smart”, datorită sistemului public de iluminare cu LED controlat de la distanță și sistemul de management şi analiză a performanțelor școlare. Ba mai mult, întreg județul are un potențial ridicat de dezvoltare, grație poziției sale geografice și interesului pe care îl stârnește investitorilor străini.

Aradul este situat la intersecția unor importante drumuri europene: E 671 (drumurile naționale principale DN 69 și DN 79) pe direcția Nord-Sud și E 68 (DN 7 și DN 7E) pe direcția Est-Vest, fiind cel mai important nod rutier din Vestul țării, parte a Coridorului IV de transport paneuropean, care leagă Europa de Vest de Europa de Sud-Est și Centrală. De asemenea, orașul Arad se află la o distanță de 17 km de cel mai mare punct vamal pe cale ferată din Vestul României, de Curtici. Complementar, în luna octombrie anul trecut, CFR Infrastructură a anunțat că a fost lansată licitația pentru modernizarea secțiunii de 68 km între Arad și Timișoara.

Arad este favorizat de poziția sa teritorială și atrage, an de an, un interes crescut din partea investitorilor străini. Astfel, în 2020, valoarea capitalului străin subscris de către străini s-a ridicat la aproape 1,9 miliarde de lei, fapt ce poziționează județul la mijlocul clasamentului, la nivel național. Orașul de pe Mureș se bucură de sectoare economice în plină ascensiune, însă cel mai vizibil domeniu este cel de automotive. Printre cele mai importante companii din Arad se regăsește Bos Automotive, producător de sisteme de umbrire laterală și de acoperiș, sisteme de protecție a portbagajului, plase de siguranță, cotiere, sisteme de transport pentru călătorie, sport și hobby. Compania se află în top 10 cele mai mari din Arad, din punct de vedere al cifrei de afaceri, clasament dominat de jucători străini. Prima poziție este ocupată de Smart Diesel, care a înregistrat în 2020 afaceri de aproape 1,5 miliarde de lei și un profit net de peste 46,6 milioane de lei. În clasament se regăsește o companie cu capital autohton, transportatorul Internațional Alexander, fondat de Simion Apreutese. În luna martie a anului curent, compania a cumpărat operaţiunile din România şi Cehia ale Brandl, furnizor de piese pentru giganţi din industria auto precum Mercedes, BMW, Audi, Volkswagen, Porsche, Lamborghini şi Dacia.

Aradul a înregistrat în 2020 un Produs Intern Brut de 21,8 miliarde de lei, iar Comisia Națională de Prognoză estimează că, în anul curent, valoarea va ajunge la 23,4 miliarde de lei. În ceea ce privește câștigul mediu net, valoarea se ridică la 2.725 lei în 2020, însă se prevede o creștere accelerată până la 3.483 lei în 2024. Între timp, rata șomajului a fost de 2,3% în 2020, și se remarcă o creștere îngrijorătoare de la cea înregistrată în 2019, de 1,2%. Rămâne de văzut care vor fi efectele pandemiei asupra acestui indicator în următorii ani, deși aceeași instituție estimează că, până în 2024, rata șomajului va înregistra o valoare de 1,6%.

Județul Arad întreprinde pași importanți, în vederea îmbunătățirii condițiilor de trai și a calității vieții cetățenilor săi.

REGIUNE DE DEZVOLTARE: VEST

POPULAȚIE JUDEȚ DUPĂ DOMICILIU: 469.125

INDUSTRII: AUTO, INDUSTRIA TEXTILĂ, COMERȚ

PIB (MLD. LEI): 21,8

ISD / CAPITA (MII EURO): 1.062,7

SALARIU MEDIU NET LUNAR 2020 (LEI): 2.725

ȘOMAJ LA SFÂRȘITUL ANULUI 2020 (%): 2,3

PROIECTE SMART: 19

LOCUINȚE LA 1000 DE LOCUITORI 2019: 421,1

CIFRA DE AFACERI (MLD. LEI): 32,33

PROFIT NET (MLD. LEI): 2,06