FacebookTwitterLinkedIn

Cu un număr de 106 de inițiative destinate dezvoltării inteligente, orașul de pe Mureș conduce detașat topul realizat în 2020 de compania de consultanță Vegacomp Consulting. Dacă în anul 2019, raportul contura un peisaj smart în țară cu 330 de proiecte în fundal, anul trecut imaginea a fost completată de 264 de inițiative noi. Din totalul de 594 de proiecte aflate în plan, în curs de implementare sau livrate, topul orașelor smart continuă, după Alba-Iulia, cu municipiul Cluj-Napoca (54), Timișoara (26), Arad (19) și Iași (19).

De menționat este faptul că proiectele Smart City identificate îşi păstrează clasificarea din anii trecuți, în aceleaşi şase Verticale: Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living şi Smart Governance, în concordanţă cu raportările Uniunii Europene. În anul 2020, conceptul smart a depășit limitele orașului și s-a extins în două comune. Una dintre ele este Ciugud, comună din judeţul Alba, care deține caracteristici de eficiență energetică și dezvoltare durabilă. Aceasta a implementat numeroase soluții de tipul “smart village”, pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor și pentru reducerea costurilor administrative. Ciugudul a fost prima comună care a pus în funcțiune automate de plată pentru taxe și impozite locale și un sistem inteligent pentru iluminat, ce se bazează parțial pe energia produsă prin microcentrale eoliene și panouri fotovoltaice. De-a lungul anilor, județul Alba a devenit un model de succes pentru orașele care vor să devină smart.

Și pentru că în centrul conceptului de smart city se află cetățeanul și bunul lui trai, Județul Alba a înregistrat în 2020 o valoare a produsului intern brut de 18 miliarde de lei, însă Comisia Națională de Prognoză estimează pentru următorii ani o creștere constantă. Potrivit raportărilor instituției, în 2021 Alba ar putea înregistra un PIB de 19,5 miliarde de lei. În ceea ce privește câștigul salarial mediu net lunar, Alba a înregistrat în 2020 o valoare de 2,848 lei / salariat, iar Comisia Națională de Prognoză estimează că, până în anul 2024, valoarea va crește până la 3,712 lei. De cealaltă parte, rata șomajului a fost în 2020 de 3,8%, și se remarcă o creștere comparativ cu anul precedent, atunci când valoarea se ridica la 3,1%. În pofida pandemiei și a problemelor privind închiderea anumitor sectoare economice, Comisia Națională de Prognoză estimează o stagnare a ratei în anul curent, urmată de o scădere treptată până în 2024, atunci când ar trebui să fie de 2,6%.

Datorită amplasării în Vestul României și a zonelor industriale, Alba a atras mai mulți investitori străini și, în special, în sectorul automotive. În 2019, cel mai mare business din județ, din punct de vedere al cifrei de afaceri, era Star Assembly, care produce cutii de viteză pentru Daimler, folosite pe automobilele Mercedes. Star Assembly este urmat îndeaproape de Bosch Automotive, producător de componente pentru industria auto. Clasamentul este dominat de firme cu capital străin, însă se regăsesc și două companii cu românești: Transavia SA și Cupru Min S.A. Abrud.

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Centru

Populație județ după domiciliu: 372.579

INDUSTRII: servicii, industrie ușoară

PIB (mld. lei): 18

ISD / CAPITA (mii euro): 1.598,5

salariu mediu net lunar 2020 (lei): 3.180

șomaj la sfârșitul anului 2020 (%): 3,8

proiecte smart: 106

locuințe la 1000 de locuitori 2019: 414,8

cifra de afaceri (mld. lei): 27,89

profit net (mld. lei): 1,77