
Grație caracteristicilor sale teritoriale și a performanțelor socio-economice din ultimii ani, orașul din mijlocul Banatului reprezintă locul perfect în care business-ul autohton se întâlnește cu tendințele Europei Centrale și de Vest. De altfel, Timișoara reprezintă principala legătură către partea apuseană a continentului.
Județul Timiș a înregistrat în anul 2020 un PIB de 47,1 miliarde de lei. Reprezentând un motor al dezvoltării socio-economice în regiune, Timișoara atrage an de an investiții străine masive și se bucură de o prezență puternică a firmelor străine. Astfel, capitalul social subscris de către străini a fost de peste 6,6 miliarde lei (peste 1,7 miliarde de euro) în 2020, în timp ce numărul de societăți cu participare străină la capital a depășit pragul de 17.000. De altfel, una dintre cele mai importante companii din județul Timiș, și totodată cel mai mare angajator în 2019, este Profi. Retailerul a înregistrat afaceri de peste 7,2 miliarde de lei (aproape 1,5 miliarde de euro) în anul de referință 2019. Pe poziția a doua în clasament se plasează producătorul de componente auto Continental Automotive, prezent în Timișoara cu două unități de producție.
Orașul de pe Bega este printre cele mai bine poziționate centre economice din România. Potrivit unui raport realizat de Vegacomp Consulting, „Radiografia Smart City în România”, în luna iunie 2020, Timișoara se plasează pe locul 3 în topul celor mai inteligente orașe la nivel național, cu un total de 26 de proiecte de smart city în plan, în curs de implementare sau livrate. Și pentru că un oraș inteligent cuprinde caracteristici privind infrastructura și fluidizarea traficului, Timișoara este un nod-cheie de transport rutier, feroviar și aerian. De altfel, în luna martie a acestui an, a fost finalizată prima fază a studiului de fezabilitate pentru Autostrada Timişoara – Moraviţa. Proiectul, ce vizează aproximativ 70 de kilometri până la frontiera Serbiei, beneficiază de alocări de 4,9 milioane de lei de la bugetul de stat, din fonduri europene, potrivit declarațiilor lui Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor. Și tot cu sprijin european, Primăria municipiului Timişoara a demarat un proiect de investiţii de 78,7 mil. lei pentru realizarea unei noi conexiuni între partea de nord şi de sud a oraşului. În ceea ce privește traficul aerian, în pofida pandemiei și a restricțiilor privind circulația internațională, un număr de aproape 471.000 de pasageri au tranzitat Aeroportul Internațional Traian Vuia. Se remarcă o scădere cu 70% față de anul precedent, atunci când a fost înregistrat un număr de aproape 1,5 milioane de pasageri. Cu toate acestea, aeroportul din județul Timiș se plasează pe locul trei la nivel național în ceea ce privește traficul aerian în timpul anului marcat de pandemie.
REGIUNE DE DEZVOLTARE: VEST
POPULAȚIE JUDEȚ DUPĂ DOMICILIU: 759.416
INDUSTRII: AUTO, ELECTRONICĂ, IT, PETROCHIMIE
PIB (MLD. LEI): 47,1
ISD / CAPITA (MII EURO): 2.248,8
SALARIU MEDIU NET LUNAR 2020 (LEI): 3.490
ȘOMAJ LA SFÂRȘITUL ANULUI 2020 (%): 1,3
PROIECTE SMART: 26
LOCUINȚE LA 1000 DE LOCUITORI 2019: 406,4
CIFRA DE AFACERI (MLD. LEI): 78,34
PROFIT NET (MLD. LEI): 5,76