Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Afaceri |
|

Locul 16 – Forbes TOP 500, ediția 2020, Familia Copos: Afaceri construite la înălţime

Cea mai importantă afacere a anului 2020 pentru George Copos este finalizarea Ana Tower, o clădire de birouri de clasă „premium”. Este cea mai înaltă clădire din București, având 110 metri.  
168 no16 ANA HOTELS - George Copos

ANA HOTELS S.R.L., B / Sectorul 1, Familia Copos, Turism

Ana Hotels, compania deținută de George Copos prin off-shore-ul Ana Holding Ltd (Cipru), a realizat în 2019 o cifră de afaceri de 166,7 milioane de lei, în creștere cu 8,6% față de anul precedent. Este cea mai mare cifră de afaceri raportată de la înființarea firmei, în 1993. Profitul net raportat la sfârșitul anului trecut a fost de 37,2 milioane de lei, mai mare cu 20% față de 2018. Și acest indicator este cele mai mare din istoria Ana Hotels. Compania operează hotelurile Crowne Plaza (4 stele) și Athenee Palace Hilton (5 stele) din București, Europa din Eforie Nord (4 stele) și alte trei hoteluri și unități de agrement în Poiana Brașov. Ana Hotels deține în Eforie Nord, ca parte a Ana Aslan Health SPA, o zonă de tratament balnear în aer liber cu nămol sapropelic și apă sărată din Lacul Techirghiol. Ana Hotels a avut o medie de 585 de angajați, mai mulți cu 30 decât în anul precedent, și o rată a profitului de 22%.

În februarie 2020, dezvoltatorul Ana Tower Offices a finalizat construcția Ana Tower, o clădire de birouri de clasă premium în Piața Presei Libere, cu 25 de etaje, însumând o suprafață de închiriat de 43.700 de metri pătrați. Ana Tower este cea mai înaltă clădire din București, având 110 metri. La inaugurarea clădirii, George Copos (67 de ani) a spus: „Clădirea este situată într-o zonă extrem de dinamică a orașului, care va deveni viitorul «city» bucureștean. Sunt mândru că sunt român și investesc în România.” Valoarea investiției s-a ridicat la 60 milioane de euro, din resurse proprii şi un credit obținut de la CEC Bank. ANA Tower Offices face parte din grupul de societăţi ANA Holding, alături de ANA Hotels. În 2019, dezvoltatorul ANA Tower Offices, controlat de off-shore-ul Ana Holding Ltd. (99,6%), a raportat pierderi de 5,8 milioane de lei.

În prima jumătate a acestui an, Athénée Palace SA, companie cotată la Bursa de Valori București (simbol – ATPA), a avut o pierdere netă de 1,13 milioane de lei. În 2019, compania Athénée Palace a avut o cifră de afaceri de 203.966 lei și pierderi de 134.000 lei. În timpul crizei COVID-19, Athénée Palace SA a solicitat un credit în programul IMM Invest. La începutul stării de urgență, generată de criza epidemică COVID-19, George Copos a anunțat că a suspendat activitatea hotelului Athenee Palace Hilton (272 de camere). A fost pentru prima dată când activitatea hotelului a fost întreruptă după 106 ani de la deschidere. Hotelul s-a redeschis după starea de urgență. O altă companie deținută de George Copos este Ana Teleferic (Brașov), cu o cifră de afaceri de 22,2 milioane de lei în 2019 și un profit net de 8,7 milioane de lei.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii