FacebookTwitterLinkedIn

Ioan Popa, 63 de ani, București, industria cărnii, agricultură, 800 de milioane de lei

Principala realizare a omului de afaceri Ioan Popa este viziunea asupra business-ului, care a fost gândit de la început ca o afacere complet integrată și independentă, astfel că activitatea este foarte protejată de factori externi, având caracteristica atât de necesară acestor vremuri – propria producție, procesare și distribuție, de la bob la furculiță. Integrarea, certificarea și inovarea în gamele de produse din carne de pui asigură companiei Transavia o poziție greu de egalat atât pe piața internă, cât și internațională.

La nivelul anului 2019, rezultatele financiare ale grupului Transavia au fost, din nou, în creștere. Cifra de afaceri a ajuns la 165 de milioane de euro, iar profitul brut la 27 de milioane de euro. Bugetul de investiții alocat pentru 2020 este și el în creștere față de anul precedent, fiind de 21 de milioane de euro. La Transavia investițiile propuse continuă  în diverse sectoare de producție și procesare: ferma state-of-the art Libertan, dedicată creșterii puilor în sistem lent, alte investiții foarte importante pentru extinderea abatoarelor de la Bocșa, Caraș-Severin și Brașov, extinderea depozitării la fabrica de nutrețuri combinate, o nouă stație de epurare a apei, alte modernizări și retehnologizări la fermele de creștere a puilor.

„În contextul special creat de pandemia COVID-19 și a stării de urgență, instaurate la nivel național, Transavia a anunțat încă de la începutul pandemiei că este pregătită în totalitate și din toate punctele de vedere să funcționeze la capacitate maximă, precum și să implementeze toate măsurile impuse de autoritățile centrale și locale”, afirmă Ioan Popa, fondatorul și președintele Transavia. De asemenea, Transavia a fost prima companie care s-a implicat foarte activ în criza sanitară generată de COVID-19 printr-o acțiune amplă de sponsorizare a Spitalului Județean Alba și sprijinirea autorităților locale, așa cum a anunțat încă din 13 martie 2020.

„La nivel de schimbare strategie business, nu a fost necesar să luăm măsuri speciale pentru că Transavia este organizată într-un sistem de circuit închis, «De la bob la furculiță», astfel încât nimic nu intră și nu iese din companie, fără a avea un control foarte strict. Trasabilitatea tuturor materiilor prime și a produselor ne ajută să garantăm o calitate unică și o siguranță maximă a produselor noastre.În magazine produsele ajung prin distribuția noastră proprie, prin parcul auto propriu. Astfel, nu vorbim de o adaptare sau schimbare pentru că aceste măsuri au fost implementate deja în baza sistemului de producție integrat pe verticală de care beneficiază compania de foarte mulți ani”, adaugă președintele Transavia.

Dincolo de business, fondatorul și președintele Transavia și-a păstrat pasiunile și povestea Theodora Golf Club continuă. Clubul a fost inaugurat în toamna anului 2017 în urma unei investiții de circa 15 milioane de euro fiind situat în mijlocul naturii. Theodora Golf Club are o suprafață de 56 de hectare și include unicul teren de golf de 18 cupe din România, construit la standarde internaționale, în lungime totală de 6.518 m și numără 4 parcursuri par 3, 10 parcursuri par 4, 3 parcursuri par 5 și 1 parcurs par 6 – cel mai lung din Europa la momentul înființării – 735 de metri. Cu doar 3 ani de funcționare, Theodora Golf Club, resort și club premium de golf, este cel mai important resort de golf din România. Chiar și în contextul atipic al acestui an, a existat un grad foarte bun de ocupare în timpul sezonului și un răspuns deosebit din partea jucătorilor de golf care ne-au onorat cu prezența lor pe tot parcursul anului.

În prezent, Transavia este unul dintre cele mai reputate business-uri de familie românești, cu o experiență de aproape 30 ani pe piață, timp în care a devenit liderul local al industriei de carne de pui. Transavia operează cu un model de business integrat vertical și s-a clasat aproape permanent în topul celor mai valoroase companii din România. În plus, compania a primit titlul onorific de Furnizor al Casei Regale a României în anul 2006, precum și o serie de premii naționale și internaționale. În prezent, Transavia are peste 2000 de angajați, 28 ferme de creștere a păsărilor și 4 ferme de producție vegetală, o fabrică de nutrețuri combinate, 3 abatoare performante de ultimă generație și o fabrică de procesare a cărnii. Fermele Transavia sunt localizate în 8 județe din România, în Alba, Cluj, Sibiu, Brașov, Timiș, Mureș, Harghita și Caraș Severin, unde anual se produc peste 90.000 de tone de carne de pui. Produsele companiei sunt prezente în majoritatea lanțurilor de retail modern prin brandurile Fragedo și Papane și peste 15% la sută din producția anuală a companiei merge pe piața de export, în mai multe țări europene, precum Marea Britanie, Irlanda, Franţa, Olanda, Ungaria, Grecia, Slovacia, Bulgaria, Italia, Spania și Croația.