Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important IT & C and Energy news. Have a news tip? Drop me an email at georgiana.costea@forbes.ro

Afaceri |
|

Locul 10. Cele mai bune zone pentru afaceri în România 2021: Industria e pe primul loc

Situat  în partea de sud vest a României, judeţul Caraș-Severin este binecunoscut pentru importanța pe care o acordă industriei.
Sunrise,Above,Resita,On,A,Cold,Morning,With,A,Little

Economia acestuia este strâns legată, poate dependentă, de zona industrială, iar istoria confirmă acest lucru. Înainte de 1989, economia judeţului Caraş-Severin se concentra pe industria grea. La acea vreme, două combinate siderurgice susțineau sectorul, la Reşiţa şi Oţelu Roşu, care produceau oțel și laminate pentru industria românească și aveau, în total, un număr de peste 15.000 de angajaţi.

Complementar, producătorul de motoare navale, compresoare, motoare diesel şi electrice UCM Reşiţa oferea la fel de multe locuri de muncă. Uzina exporta până la 15% din producție peste hotare, în Turcia, China sau țările arabe. Industria constructoare de mașini, a lemnului și cea de armament erau și ele în centrul activităților din Caraș-Severin.

Uzina de Construcţii de Maşini, producător de microhidroagregate, boghiuri şi utilaj de cale ferată, avea aproximativ 4.000 de angajaţi, în timp ce Uzina de Construcţii Metalice Bocşa ori Întreprinderea Mecanică Reşiţa, unde se producea armament, erau întreprinderi ce susțineau economia județului. Acum, unul dintre cele mai importante orașe din zonă, Reșița, deține patru mari platforme industriale: zona de nord – destinată construcțiilor de mașini și industriei ușoară; zona Triaj-Mociur – pentru industria grea siderurgică și construcțiile de mașini; zona industrială Valea Terovei – unde există un fond excedentar de clădiri și spații disponibile; zona veche industrială – cu o tradiție de peste 230 de ani, care ocupă o suprafață importantă din Orașul Vechi.

Cea mai importantă companie din județ, SE (Sumitomo Electric) Bordnetze, producător de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule, a intrat pe piața locală în 2010. De atunci, filiala producătorului Sumitomo Electric Bordnetze, o companie germană preluată în 2006 de japonezii Sumitomo Electric, a devenit una dintre cele mai active companii din zonă.

Pe locul doi în clasamentul celor mai mari business-uri din județ, din punct de vedere al cifrei de afaceri, se află TMK SA, urmat de producătorul de sisteme de frânare TMD Friction, Miruna Internațional, Pangram, AquaCaras SA, Trapezio Textile și Electroechipament Industrial. Se remarcă prezența unor mari investitori de peste hotare, deși județul Caraş-Severin a înregistrat o valoare a capitalului social subscris de către străini de aproape 122 de milioane de euro. În ceea ce privește numărul de societăți cu participare străină la capital, acesta se ridică la 1.892 de firme, situându-se la mijlocul clasamentului național.

Caraş-Severin  a înregistrat în 2020 un PIB/capita de 10,7 miliarde de lei, în scădere față de anul precedent, când valoarea se ridica la 11,1 miliarde de lei. Din punct de vedere al câștigului salarial mediu net, acesta a fost de 2.622/ persoană în 2020, în timp ce rata șomajului a fost de 3,5%, în aceeași perioadă de referință. Se remarcă o creștere a valorii, față de 2019 când rata persoanelor fără loc de muncă era de 3,2%.

 

Regiune de dezvoltare: Vest

Populație județ după domiciliu: 313.956

Industrii principale: metalurgie, energie, turism

PIB (mld. lei): 10,7

ISD / CAPITA (mii euro): 388,5

salariu mediu net lunar 2020 (lei): 2.622

șomaj la sfârșitul anului 2020 (%): 3,5

proiecte smart: 6

locuințe la 1000 de locuitori 2019: 421,8

cifra de afaceri (mld. lei): 6,74

profit net (mld. lei): 0,54

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii