Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

Locul 1. Cele mai bune zone pentru afaceri în România 2021: Motorul economiei

Bucureștiul conduce clasamentul celor mai bune orașe pentru mediul de business, marcând performanțe ce îl păstrează ca principal motor de creștere al economiei naționale.  
Bucharest,City,Center,-,Aerial,View

Cu o populație de peste 2,1 milioane de locuitori în 2020, Municipiul București se aliniază standardelor europene și, anual, este destinația unor mii de turiști din toată lumea. Desigur, într-un context diferit de cel pandemic. An de an, tineri din toată țara se înscriu la cele peste 30 de universități din Capitală, un puternic centru universitar cu o deschidere internațională amplă, comparativ cu alte orașe ale țării. De altfel, Municipiul București atrage tinerii și datorită câștigului salarial mediu net lunar, de 4,289 lei / persoană, reprezentând cea mai mare valoare înregistrată pe teritoriul României. Potrivit studiului „Quality of living city ranking 2019”, realizat de compania de consultanță Mercer, Capitala României se plasează pe locul 109, din cele 231 prezente în clasament. Astfel, București depășește mari orașe din lume, precum Sofia (116), Beijing (120), Istanbul (130), New Delhi (162), Moscova (167) sau Tirana (175). De cealaltă parte, în ceea ce privește persoanele fără loc de muncă, Comisia Națională de Prognoză arată că, anul trecut, rata șomajului în București a fost de 1,3%, însă se prevede o scădere ușoară în următorii ani. Până în 2024, rata șomajului ar putea scădea cu 0,2 puncte procentuale, la 1,1%. Rămâne, însă, de văzut care va fi efectul crizei sanitare asupra evoluției acestui indicator. Dintr-o altă perspectivă, potrivit unui studiu realizat în luna martie a anului 2020 de Mercer, „Cost of Living Survey – Worldwide Rankings 2020”, Capitala se află pe locul 174 din cele 209 de orașe prezente în clasament, în ceea ce privește accesibilitatea costurilor de trai, care includ și cheltuielile privind condițiile de cazare. Din nou, București este plasat deasupra capitalei Bulgariei, Sofia (180), dar și peste Brasilia (190) și Sarajevo (197).

Cu peste 106.300 de firme cu capital străin, nu numai că Bucureștiul se plasează pe primul loc la nivel național, ci oferă oportunități majore de dezvoltare socio-economică. Pe aceeași poziție se plasează și din punct de vedere al capitalului social subscris de către străini, înregistrând valori de peste 92,4 miliarde de lei (aproximativ 25,6 miliarde de euro) la sfârșitul anului 2020. Se remarcă o atenție sporită din partea investitorilor, mai ales în zona imobiliară, de clădiri rezidențiale și birouri, în pofida pandemiei ce a declanșat o migrație masivă a angajaților în regimul de muncă de tip remote. Potrivit unei analize de piață a Bucharest Real Estate Club, Capitala României atrage investiții în valoare de peste 3,5 miliarde de euro în proiecte imobiliare, cu livrare în perioada 2020-2023. Astfel, sunt vizate proiecte de regenerare urbană, spații de birouri și ansambluri rezidențiale moderne, în conformitate cu noile condiții sanitare și de natură tehnologică. Și, pentru că ultimul an marcat de pandemie a accentuat fenomenul de digitalizare și a scos la suprafață importanța dezvoltării tehnologice, un clasament realizat de Financial Times plasează Bucureștiul pe locul 7 în Top 25 „Tech Cities of the Future 2020/2021”. Deși orașe precum Londra (1), Paris (2), Dublin (3) sau Amsterdam (4) depășesc Capitala României în sectorul tehnologic și inovație, orașul de pe Dâmbovița întrece metropole importante din Europa, precum Barcelona (8), Madrid (11), Moscova (18) sau Milano (21).

Per total, valoarea tranzacțiilor imobiliare din România s-a ridicat la aproape 900 de milioane de euro în 2020, arată Colliers în raportul „CEE Investment Scene Q1-Q4 2020”. Bucureștiul deține un randament investițional ridicat pentru clădirile de birouri (de 7%), mai mare decât în alte capitale din regiune, precum Praga (4,25%), Varșovia (4,65%) sau Budapesta (5,25%).

De asemenea, potrivit raportului de piață „Romania Residential Market Genome 2021”, realizat de compania de consultanță imobiliară SVN România, peste 24.000 de locuințe se află în construcție în București și împrejurimi. Dintre acestea, aproximativ 18.000 – 20.000 de locuințe ar urma să fie finalizate în acest an. Nivelul este similar cu cel înregistrat în anul 2020, atunci când în Capitală și în apropiere s-a înregistrat un volum de 20.733 de locuințe finalizate, un nou record și o creștere cu aproximativ 40% față de anul precedent, arată datele Institutului Național de Statistică.

Deschiderea Capitalei față de ceea ce se întâmplă în afară granițelor este justificată, în special, și de prezența unor mari companii străine în economia locală. Primele 10 cele mai importante firme din București, după cifra de afaceri înregistrată în anul 2019, au acționar străin. Remarcăm două industrii dominante în clasament: cea petrolieră, cu jucători precum OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, Lukoil România și industria de retail, cu Kaufland România, Carrefour România și Mega Image. Cu toate acestea, din punct de vedere al numărului de angajați, clasamentul debutează cu două companii românești. Compania Națională Poșta Română domină în 2019 topul, cu un număr de peste 23.000 de angajați. Întreprinderea controlată de stat este urmată îndeaproape de Compania Națională de Căi Ferate CFR, cu un număr de aproape 23.000 de angajați în aceeași perioadă de referință.

Dezvoltarea accelerată a Capitalei se bazează, bineînțeles, și pe infrastructura ce îmbină toate cele trei tipuri de transport. Astfel, București este punctul de legătură a trei autostrăzi, iar regiunea are cea mai mare densitate de căi ferate din România. De asemenea, municipiul este deservit de aeroportul Henri Coandă, loc de tranzit pentru 4,46 milioane de pasageri în 2020, în ciuda restricțiilor privind circulația impuse în toată lumea. În interiorul orașului, însă, remarcăm deficiențe privind fluidizarea traficului ori demararea unor proiecte eficiente de infrastructură. În 2020, existau 38 de proiecte de smart city, dintre care cele mai multe se regăseau în planurile administrației Sectorului 4, potrivit unui studiu realizat de Vegacomp Consulting. Pe măsură ce numărul mașinilor este într-o continuă creștere, iar serviciile de ride-sharing și car-sharing capătă din ce în ce mai multă importanță, Capitala va trebui să depună eforturi pentru a adapta condițiile de trafic la noua realitate. În această categorie este inclusă și rețeaua de stații de încărcare pentru mașinile electrice sau de tip hibrid. Iar când vorbim despre un oraș inteligent, ne referim și la condițiile privind calitatea aerului. Un element optimist este reprezentat de dezvoltarea a două rețele private de monitorizare a calității aerului, Aerlive și Airly, care pot oferi o radiografie obiectivă a orașului în care trăiesc milioane de oameni.

București rămâne pe primul loc în clasament, la nivel național, cu cele mai multe performanțe socio-economice, însă alte două orașe îi amenință titlul: Cluj-Napoca și Timișoara.

 

REGIUNE DE DEZVOLTARE: București-Ilfov

POPULAȚIE (bucurești + ILFOV): 2.155.240

INDUSTRII PRINCIPALE: industrie, comerț, servicii, construcții

PIB (MLD. LEI): 251,9

ISD/1000 CAPITA: 11.893,5

SALARIU MEDIU NET LUNAR 2020 (LEI): 4.289

ȘOMAJ LA SFÂRȘITUL ANULUI 2020 (%): 1,3

PROIECTE SMART: 34

LOCUINȚE LA 1000 DE LOCUITORI 2019: 406,1

CIFRA DE AFACERI (MLD. LEI): 602,69

PROFIT NET (MLD. LEI): 49,23

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii