FacebookTwitterLinkedIn

Ministru al Economiei în 1998 și, mai apoi, premier al Republicii Moldova în 1999 pentru nouă luni, Ion Sturza spune despre sine că, după ce a ieșit din politică și s-a dedicat mediului de afaceri, activitatea politică nu l-a ajutat în business. Cu toate acestea este de părere că ”expunerea politică, chiar și de scurtă durată, chiar și din postura de tehnocrat, are o importanță serioasă prin simplul motiv că orice mișcare pe care o faci în relație cu băncile sau cu investitorii trebuie explicată”. Decembrie 2015 ar fi putut însemna o revenire la cariera politică pentru Ion Sturza deoarece a fost propunerea președintelui Nicolae Timofti la șefia guvernului moldovean, însă la scurt timp după ce și-a format echipa de miniștri, Sturza a renunțat la acest proiect din cauza lipsei de cvorum din parlament și a lipsei susținerii pentru un guvern proeuropean. În prezent, dacă le-ar da un sfat politicienilor de ieri și de astăzi, acela ar fi să nu combine afacerile cu politica, deoarece „și una și alta se termină foarte prost sau ești catalogat la un moment dat ca oligarh”.

Cunoscut pentru intermedierea din 2007 a vânzării Rompetrol către kazahii de la KazMunayGas, în trecut fiind și consul onorific al Kazahstanului în Republica Moldova, fostul partener de afaceri al lui Dinu Patriciu s-a aflat la conducerea Rompetrol Moldova în perioada 2002-2006, după care și-a încheiat cariera la Rompetrol în 2009. Începând cu același an, este președinte al fondului de investiții „Fribourg Capital”, care deține și magazinul online Elefant.ro. În 2012, când a conceput parcul tehnologic de la Cluj-Napoca, Liberty Technology Park, a mizat pe un ecosistem care să fie susținut deopotrivă de educație profesională și inovație.

Deși cariera sa politică s-a încheiat în urmă cu 17 ani, cu fiecare apariție publică sau interviu susținut, o temă recurentă și până la urmă justificată, este unirea dintre România și Republica Moldova. Fostul prim-ministru observă tendințele politice actuale și le găsește explicații. Unirea rămâne în opinia sa o temă de campanie, care și-ar putea găsi rezolvarea „în cinci-opt ani dacă s-ar aloca resurse umane de anvergură”. Creșterea numărului unioniștilor în Republica Moldova, crede Ion Sturza, este pus pe seama succeselor României, a dezvoltării infrastructurii, a creșterii economice și a prosperității.

Când se referă la piața de energie electrică din România, omul de afaceri consideră că aceasta rămâne un centru vital, fizic și virtual în energie, transport și generare consum, însă noțiunea de securitate energetică trebuie analizată în alt context. Dependența energetică fizică de zona estică nu mai este atât de mare, deși resursele rămân totuși în est, iar mentalitățile s-au mai schimbat după prăbușirea de prețuri. „Cei din Asia Centrală si zona Caspică nu mai sunt atât de aroganți și atât de dominanți în discuțiile bilaterale, un lucru care nu s-a întâmplat în Rusia”, observă Sturza. Totuși, omul de afaceri vede o nevoie în găsirea unui limbaj comun cu furnizorii de resurse din Asia Centrală.

Anul 2016 a însemnat pentru afacerile antreprenorului moldovean și schimbări în acționariatul de la Elefant.ro, unde recent a intrat Emerging Europe Accession Fund (EEAF), în cadrul retailerului online realizându-se investiții în valoare de 5,5 milioane de euro.

Vorbind despre perspectivele sale de business, antreprenorul moldovean mizează în anul 2016 la Liberty Park pe un concept deja cunoscut pentru Cluj-Napoca – multiculturalismul și îl consideră unul de succes, luând exemplul consacrat al centrelor tehnologice de top din Silicon Valley. „Succesul este dat de multiculturalism, de ideea de a aduce talente din toată lumea. Bazinul nostru românesc este fantastic, dar foarte mic. Se vorbesc 26 de limbi străine la Liberty și vrem să aducem în programul de accelerare și vietnamezi, chinezi și ruși”, a declarat Sturza. De asemenea, omul de afaceri este de părere că tehnologia disponibilă în prezent are avantajul că reușește „să ne permită să fim locali, dar să acționăm global.”