FacebookTwitterLinkedIn

Forbes: Cum considerați volumul de traduceri în 2017 raportat la cererea internă de carte? Au crescut numărul de traduceri față de anul precedent?

Livia Stoia: Mă pot referi doar la cifra de afaceri a agenției din 2017, raportată la cea din 2016, și vă pot spune că vânzarea drepturilor de traducere a crescut cu 26%.

Agenția noastră este activă, însă, în toate țările din Estul Europei și vă pot confirma că această creștere din România se înscrie în tendințele piețelor din toate teritoriile noastre. Cifra de afaceri a agenției a crescut în 2017 față de 2016 cu 58%, iar business-ul nostru din România reprezintă 30% din cifra de afaceri totală.

VEZI ȘI: TOPUL EDITURILOR DIN ROMÂNIA ÎN 2017

Forbes: Care sunt domeniile editoriale care au cunoscut un interes mai mare față de alți ani din partea editorilor români care au cumpărat drepturile de traducere în România?

Livia Stoia: Ponderea cea mai mare în 2017, în agenția noastră, au avut-o titlurile de psihologie, cele motivaționale, de self-help și business. Acestea s-au vândut în proporție mai mare decât în 2016.

De asemenea, a crescut, de la un an la altul, numărul contractelor pentru cartea ilustrată de copii și cartea de ficțiune pentru adolescenți, ceea ce e o veste foarte bună pentru perspectiva pieței de carte.

CELE MAI VÂNDUTE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

Forbes: Potrivit monitorizărilor dumneavoastră, vânzările totale de carte în 2017 au crescut în România față de anul precedent? Care sunt cauzele?

Livia Stoia: Deși nu am încă rapoartele oficiale ale pieței de carte românești, judecând după creșterea interesului pentru traduceri, estimez că piața a cunoscut o creștere atât în volum, cât și în valoare, de minimum 20-25% în 2017 față de 2016. Acesta se înscrie în tendința de creștere a tuturor piețelor de carte din Estul Europei, manifestată după încheierea crizei economice.

Desigur, o componentă a creșterii cifrei noastre de afaceri, poate veni și din îmbunătățirea calității serviciilor pe care le oferim, ceea ce ar putea însemna și o creștere a cotei noastre de piață.

(22 aprilie 2018)

25% – reprezintă creșterea pieței autohtone de carte în 2017 față de anul precedent, potrivit estimărilor Livia Stoia Literary Agency.