FacebookTwitterLinkedIn

Piața valutară a scăpat ieftin după incertitudinile uriașe de acum un an, iar presiunile fundamentale sunt acum aproape predictibile. Cu rezerva că o informație predictibilă poate fi dată peste cap de însuși faptul că prea mulți acționează pe baza ei (principiul pomului lăudat).

1. Leul. După 8 ani de zbor lin față de euro, probabilitatea unei deprecieri se apropie și mai mult de zero, în lipsa vreunui eveniment financiar catastrofal. Crește în schimb presiunea pe apreciere, mai ales că nivelul zero al inflației nu mai poate camufla aprecierea în termeni reali de anii trecuți. Pentru că dobânzile sunt încă mari (1-2% față de doar 0-1% în cazul euro), asta face leul ținta favorită pentru plasamente. Atenție, însă, la împrumuturi, deși dobânzile par mici față de reperele istorice, nu există fundamente solide pentru ca ele să rămână așa!

2.Euro. Moneda europeană continuă să dea semne de slăbiciune, ceea ce face cu atât mai puțin probabilă o apreciere față de leu. În comparație cu restul valutelor însă, incertitudinile sunt încă destul de mari.

3. Dolarul. Decizia statelor producătoare de petrol de a limita producția face ca avântul monedei americane să se domolească. Dacă acum un an paritatea euro părea aproape iminentă, nivelul de aproximativ 1,05 pe care l-a atins acum arată mai degrabă ca un punct din care dolarul poate porni încet înapoi, pe măsură ce petrolul s-ar scumpi. Asta cu excepția cazului că problemele din Europa se amplifică până la punctul în care grăbesc euro să cadă chiar mai repede.

4. Lira. După pierderea suferită de pe urma șocului Brexit, pe măsură ce scenariile catastrofale se tot infirmă, tendința este mai degrabă de apreciere. Este încă posibil să apară și dinți de ferăstrău spectaculoși pe parcurs, cu fiecare știre oricât de măruntă.

5. Francul. Intervalul față de euro țintit de Banca Elveției a rezistat, până acum, destul de bine, dar suntem deja în punctul în care este greu de stabilit dacă e un nivel bine consolidat sau, dimpotrivă, un prag tot mai nesustenabil de apărat. Deci, pe termen mai lung, sunt posibile atât o apreciere abruptă a francului elvețian, cât și o depreciere lentă