FacebookTwitterLinkedIn

,,Am fost un antreprenor toată viaţa mea”, declară Horaţiu Berdilă, CEO Romsys, chiar dacă de-a lungul carierei s-a remarcat în special pentru posturile de top management pe care le-a deţinut în cadrul unor multinaţionale din industria IT&C. „Cel mai important lucru pentru un CEO este spiritul antreprenorial-corporatist. Nimeni nu poate să spună care e procentul ideal din fiecare, dar este clar că un amestec bine echilibrat este cheia succesului”, mai spune Horaţiu Berdilă. Absolvent al Universităţii Politehnice, şi-a început cariera în domeniul financiar, ca broker la Romfin. Însă, la sfârşitul anilor ’90, unul dintre domeniile care prevestea că în scurt timp va atinge creşteri spectaculoase era telecomul.

A văzut această oportunitate şi a acceptat provocarea, iar timp de patru ani Berdilă a fost manager în cadrul Orange. Chiar dacă telecomul a rămas încă una dintre cele mai puternice industrii, nevoia schimbării l-a determinat să se îndrepte către o altă latură a IT&C, cea a producătorilor de software. În 2004, a intrat în echipa Softwin, condusă de Florin Talpeş, iar doi ani mai târziu a devenit general manager al Ascenta, divizia de consultanţă şi servicii a grupului.

„Nu m-am ferit niciodată de o schimbare de industrie şi nu mă feresc nici acum. Cel mai important lucru care poate să te împingă către anumite schimbări este în primul rând pachetul de cunoştinţe pe care l-ai dobândit în anii precedenţi în piaţă. Şi atunci, dacă crezi că ai într-adevăr puterea să faci acest lucru şi ai capabilitatea, o faci”, povesteşte Horaţiu Berdilă.

În 2008 a fost numit CEO în cadrul Romsys, companie înfiinţată, în 1993, de către antreprenorul român Marius Gojanu. Grupul austriac New Frontier Holding, proaspăt lansat pe piaţă, achiziţionează compania de la Gojanu în 2007. În câţiva ani, însă, grupul a devenit unul dintre primii integratori IT din regiune iar în prezent deţine 17 subsidiare, pentru că strategia de extindere a vizat de la început achiziția companiilor locale puternice din fiecare ţară din Europa Centrală şi de Est. Cel care a preluat conducerea Romsys în primul an de la achiziție a fost Günther Meyringer, iar un an mai târziu acesta i-a predat ștacheta lui Horațiu Berdilă. „Aceasta a fost strategia inițială, ca după 10-12 luni de la preluarea companiei să recruteze un CEO local pentru că își doreau pe cineva care să cunoască și să înțeleagă piața. De altfel, aceasta este strategia pe care merg majoritatea multinaționalelor prezente în România”, explică Berdilă.

În trei ani de la preluarea companiei de către grupul austriac, Romsys a reușit aproape să își tripleze cifra de afaceri, ajungând ca, la finele anului 2011, să înregistreze venituri de 64 de milioane de euro. Pentru 2013, cifra de afaceri estimată de companie este de circa 52 de milioane euro, la un nivel similar celei din 2012. Echipa Romsys numără aproximativ 300 de angajați. Circa 65% din veniturile sale provin din vânzarea de soluţii şi servicii, iar cea mai mare parte din proiectele pe care le dezvoltă compania sunt destinate domeniului financiar bancar (circa 35%). Aproximativ 30% dintre veniturile Romsys provin din sectorul public. Printre contractele câștigate recent se numără cel cu Ministerul Mediului, în valoare de aproape 40 de milioane de lei pentru un sistem IT care să crească gradul de protecție a biodiversității și a patrimoniului natural al României. Contractul a fost câștigat de asocierea Open Gov și Romsys, alături de Teamnet International (terț susținător), după ce, în luna decembrie a anului trecut, un alt consorțiu din care face parte și Romsys a câștigat contractul pentru proiectul de digitalizare a tuturor actelor de stare civilă din ultimii 100 de ani şi implementarea la nivel național a unui sistem de depunere a acestora, proiect estimat la 151,5 milioane de lei. Însă licitația a fost contestată de alți doi participanți și se așteaptă o decizie a Curții de Apel.

Cât despre strategia pentru acest an, CEO-ul Romsys spune că, printre principalele obiective, se numără menținerea în topul integratorilor IT, creșterea competențelor pe zona de industrii și creșterea în zona de consultanță. Iar despre evoluția industriei este sigur că va fi una foarte bună. „Suntem la același nivel cu Silicon Valley în ceea ce privește industria IT”, spune Horațiu Berdilă. Admite că nu avem încă puterea de a dezvolta produsele pe care le dezvoltă alte țări „care au un background foarte puternic și o putere economică care să poată marșa în această direcție, dar ca indivizi și companii suntem clar competitivi oriunde, din toate punctele de vedere. Iar ceea ce face o companie să fie puternică pleacă tot de la individ”, mai declară Berdilă. Drept urmare crede cu tărie în puterea start-upurilor românești și spune că este necesar un program de sprijin al acestora, bine pus la punct.

Așa cum argumentează și „antreprenorul-corporatist”, inteligența și capacitatea de a construi un produs senzațional nu sunt suficiente, este nevoie și de finanțare, iar, dacă din acest punct de vedere „lucrurile ar fi funcționale, atunci zona de startupuri, inclusiv în domeniul IT&C ar fi mult mai sus față de ceea ce avem în momentul de față”.