FacebookTwitterLinkedIn

Foto credit: Radu Sandovici

Forbes: Cum arată piața editorială din România după două luni de pandemie (martie-aprilie 2020)?

Lidia Bodea: Poza de grup a lumii editoriale românești nu era nemaipomenit de luminoasă nici înainte. Cititori puțini, tiraje mici, orașe fără librării, școli fără biblioteci, biblioteci fără noutăți șamd. După momentul foarte dur al crizei economice din 2008-2009, echilibrul s-a recâștigat greu, după mulți ani, și, cel puțin în ceea ce privește distribuția, nu complet. Șocul ultimelor luni a fragilizat acest echilibru, și nimeni nu poate spune cât va dura consolidarea lui, și nici măcar dacă nu urmează un alt șoc.

Forbes: Care a fost impactul acestei crize asupra editurii dvs.? 

Lidia Bodea: Vânzări mai mici cu câteva zeci de mii de cărți în fiecare lună (numai Bookfestul ar fi însemnat peste 15.000 de cărți). Multe noutăți amânate, posibilități de promovare și marketing exclusiv online. Reconfigurarea programului de lucru, a priorităților. Alte scenarii de buget. Concentrare pe vânzările online, campanii specifice. Am pariat pe un portofoliu mai suplu, continuând să venim cu titluri noi, să angajăm deci costuri în avans, înainte de a ști cât, dacă se va vinde și cum vom încasa banii respectivi. Am mers mai departe, am ajuns aici în echipă completă.

Forbes: Vă rugăm să enumerați câteva măsuri urgente pe care instituțiile statului (guvern, parlament, președinție) ar trebui să le adopte pentru a asigura supraviețuirea culturii scrise în România. Vedeți și potențiale măsuri specifice din partea guvernului pentru industria editorială?

Lidia Bodea: Cred că putem înconjura și Casa Poporului, și Palatul Cotroceni, și Palatul Victoria cu lunga listă de propuneri pe care, de mai bine de 20 de ani, le tot facem. De să să lungesc lista? Am obosit. Problema nu e că, uite, noi, decidenții, avem bunăvoință și deschidere, dar nu și soluții, idei, ajutați-ne voi, care sunteți din breaslă! Nu e așa.

Există nenumărate rapoarte, scrisori deschise, memorii, manifeste pro lectura, petiții, anchete ca aceasta etc., etc. Pe un ultim astfel de material cu propuneri încă n-a apucat să se adune foarte mult praf, căci e recent, a fost gândit acum, în perioada crizei, dar nu mă-ndoiesc că-și va lua și el porția tradițională de praf și ignorare.

Forbes: În absența unor măsuri reale adoptate de autorități, peste câți ani estimați revenirea industriei editoriale din România la nivelul anului 2019?

Lidia Bodea: Sunt mai multe variabile în joc, și e încă prea devreme pentru o previziune care să stea pe un teren cât de cât sigur. Va fi decisivă configurația lunilor de toamnă, cu lansarea titlurilor noi, de care depind succesul lunii decembrie și încasările necesare pentru a lua un start bun în anul următor.

Forbes: Impactul acestei crize va modifica interesul și comportamentul cumpărătorilor de carte din România în următorul an?

Lidia Bodea: Nu cred, oricum, nu fundamental, mai ales că cititorii sunt un tip aparte de cumpărător, cu tabieturi, dependențe, interese de parcurs lung.

Probabil că va exista o migrație înspre online, dinspre cei care acum au făcut această experiență și sunt încântați de ea. Și, sigur, contează enorm dacă economia va fi sau nu în echilibru, căci lipsa banilor, da, schimbă multe, și lista de cumpărături cu care te duci la piață, și lista de noutăți pe care ți permiți când intri în librărie.

(12 iunie 2020)

Cele mai vândute cărți ale anului 2019