
Forbes: Cum caracterizați piața cărții în anul 2014?

Lidia Bodea: Chiar dacă nu a mai reuşit să atingă cifrele dinaintea anilor de criză, spre deosebire de bilanţul făcut în 2013, datele arată că în 2014 piaţa de carte s-a stabilizat. Rămânem însă, din păcate, una dintre cele mai mici pieţe de carte din Europa. Conform Eurobarometrului publicat la sfârșitul lui 2013, în România, 51% dintre respondenţi au afirmat că au citit o carte în ultimele douăsprezece luni, în timp ce media europeană este de 68%.
Forbes: Ce aveți de apreciat și de reproșat rețelelor de distribuție de carte și librarilor?
Lidia Bodea: Suntem bucuroşi să vedem că, în ultimii ani, câteva lanţuri de librării au depăşit stadiul de simple magazine de carte, transformandu-se în spaţii culturale în care au loc aproape seară de seară lansări de carte, recitaluri de muzică clasică, dezbateri, conferinţe şi în anumite perioade mini-târguri de carte.
GALERIE FOTO: Topul celor mai vândute cărți de autori români, în 2014
O problemă majoră a sistemului de difuzare este însă lipsa personalului specializat, a librarilor cu pregătire în acest domeniu. Din păcate, dorinţa de a lucra printre cărţi, în librărie, şi pasiunea pentru lectură nu sunt suficiente pentru a fi un bun librar.
Ca pentru orice altă meserie, librarul are nevoie de pregătire de specialitate, de cursuri de specializare care, spre deosebire de alte ţări europene, în România sunt aproape inexistente. Sigur, acest lucru nu cade în sarcina reţelelor de distribuţie de carte.
Forbes: La ce cifră de vânzări estimați piața de carte din România, în 2014?
Lidia Bodea: Piaţa de carte a fost evaluată lunile trecute la 60 de milioane de euro, fără manuale şi ediţii de chioşc.
Forbes: Ce măsuri guvernamentale ar putea încuraja creșterea consumului de carte în România?
Lidia Bodea: O posibilă măsură eficientă ar fi reducerea TVA-ului; în multe dintre ţările europene, aceasta se situează în jurul valorii de 5%-6% (5,5% în Franţa, 5% în Ungaria, 4% în Italia, 5% în Polonia, 6% în Belgia, 4% în Spania) spre deosebire de 9% în România.
GALERIE FOTO:Topul celor mai vândute cărți de autori străini, în România
Apoi, sistemul de achiziții de carte dinspre biblioteci – universitare, județene, școlare – ar trebui să fie mult mai bine pus la punct, cu un regulament clar, sesiuni periodice și previzibile, sume bugetate în acord cu producția de carte.
Foto credit: Radu Sandovici