FacebookTwitterLinkedIn

Liderii reprezintă componenta esenţială care generează transformări la nivel comunitar, consideră Corneliu Bodea, CEO al Adrem. „Există o carte numită “Liderii mănâncă ultimii”. Ei bine, aceasta este una din diferenţele dintre lider şi manager. Liderilor le pasă în primul rând de oameni, pe când managerii sunt orientaţi spre procese. Liderii au ca principală preocupare oamenii. Nu aş trage însă o demarcaţie atât de strictă între cei doi. Există manageri care sunt şi lideri. Însă cel care e mai pregnant, cel care se evidenţiază față de ceilalţi va fi desemnat drept lider”, a declarat Corneliu Bodea în cadrul ediției din acest an a Forbes CEE Forum.

Corneliu Bodea s-a arătat îngrijorat de lipsa existenţei liderilor în societatea actuală, în mare parte pentru că este dificil să îţi asumi numeroase riscuri, ţinând cont de şirul continuu al transformărilor existente.

„Ceea ce constat astăzi este că (…) numărul şi calitatea liderilor importanţi, care pot să schimbe societăţi, pare că scade, iar această scădere este generată de impredictibilitatea prezentului. Trebuie să facem faţă unor provocări care vin din ce în ce mai repede. De aceea, liderii reacţionează mai greu, pentru că mai întâi ei analizează”. El subliniază că acest lucru se observă cu uşurinţă într-un mediu precum cel politic pentru că „acolo leadership-ul este cel mai uşor de observat şi cel mai notoriu […] Trump este un lider… urmează să aflăm dacă este sau nu unul pozitiv. Nu ne va ajuta, în schimb, nici să aflăm că nu este un lider bun.”

Corneliu Bodea este la baza inginer şi a absolvit  Facultatea de Construcţii din cadrul UNITEH Bucureşti, promoţia 1996. Nu a profesat în domeniu, însă a ales să îşi continue studiile pe filiera de management, în Marea Britanie, la Open University, iar ulterior la un program MBA în administrarea afacerilor. În urmă cu 24 de ani, împreună cu fratele său, a pus bazele uneia dintre cele mai valoroase afaceri de familie din România, pornind de la zero.

Adrem este o companie 100% românească, specializată în domeniul industrial şi energetic ce furnizează servicii complete de distribuţie a energiei electrice, precum şi de automatizări industriale. Bodea a revenit de un an la conducerea Adrem România, iar odată cu reluarea poziţiei a iniţiat schimbări semnficative în companie. Compania Adrem Invest, cu specific în domeniul energetic, deţinută de Adrian şi Corneliu Bodea, a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 118,5 de milioane de lei şi a obţinut un profit de aproape 102.000 de lei, cu un număr de 776 de salariaţi.

În cadrul Forbes CEE Forum, Corneliu Bodea a susţinut că antreprenorul român se află cu un pas înaintea celor din afara graniţelor ţării, fie și doar pentru că e dispus să lupte mai mult pentru a depăși obstacolele. Pe lângă aceasta, un alt punct forte demn de menţionat este faptul că business-urile din spațiul românesc şi-au dezvoltat de-a lungul timpului latura creativă şi inovatoare. „Am avut ocazia să cunosc antreprenori români foarte cunoscuţi şi nu cred că românul e mai prejos cu ceva decât cel din străinătate. El se află mai sus pe scara creativităţii, însă din păcate România nu face tot ce ar trebui să facă spre a sprijini antreprenoriatul românesc. Chiar şi aşa, un antreprenor român e mult mai stabil pe piaţă, va fi mai puţin afectat de un obstacol şi va da tot ce are mai bun pe piaţă”, afirmă Bodea.