Cautare
, Contributor

Opinii |
|

Lider nou, obiceiuri vechi

Jerome Powell, noul președinte al Rezervei Federale, a prezidat recent prima sa întâlnire a Comitetului Federal care stabilește politica băncilor centrale, în special nivelul dobânzilor.
 aboneaza-te
editorial steve forbes

Powell urmărește să continue aceeași politică distructivă care a făcut atât de mult rău economiei. Întâmplarea subliniază faptul că Banca Centrală nu va fi scutită, în curând, de cele trei greșeli fatale, și anume:

Concepția referitoare la faptul că dolarul este o valută instabilă. Fed nu se opune niciodată când Trezoreria dorește un dolar mai slab, așa cum s-a întâmplat la începutul anilor 2000, sub președintele George W. Bush. Nicio țară nu merge bine cu bani șubrezi. Dolarul nostru slab a fost temelia dezastrelor din perioada 2008-2009. O monedă instabilă este la fel de utilă ca un ceas care nu poate indica cu exactitate timpul. Afectează investițiile pe termen lung care susțin un nivel de trai mai ridicat.

Teoria falsă potrivit căreia prosperitatea provoacă inflația. Într-un editorial din presa centrală este expusă problema cu care se confruntă Powell, și anume aceea că sarcina dificilă constă în gestionarea creșterii șomajului, evitând în același timp o recesiune. Acest lucru provine de la celebra curbă a lui Philips (devenită treptat tot mai discreditată), care prevede faptul că o inflație scăzută va determina totodată o rată mai mare a șomajului și invers. Prin urmare, se încearcă o atingere a ratei inflației de 2%.

Convingerea potrivit căreia Fed poate să orienteze ritmul activității economice și să conducă economia ca și cum ar fi un automobil. Instrumentele prin care se crede că poate face acest lucru constau în manipularea ratelor dobânzilor. Ideea că o mână de economiști poate controla o economie imensă, de sute de milioane de oameni și milioane de entități este total absurdă.

Se mai ridică o problemă aici: de ce conservatorii acceptă cu blândețe ideea de control al prețurilor? Ei înțeleg distructivitatea controlului chiriei, dar acceptă controlul impus de Fed asupra prețului pe care îl plătesc pentru a „închiria“ bani de la un creditor.

Poate că Jerome Powell ne va surprinde într-o zi. Dar această zi, cu siguranță nu va veni prea curând.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii