FacebookTwitterLinkedIn

Gigi Alecu, directorul general al rețelei Librarul şi al Editurii Meteor Press, constată că pandemia, mai ales perioada de izolare, care a tulburat profund ritmul vițeii, a schimbat preferințele oamenilor pentru anumite domenii cât și modul de achiziție al cărților. „Am observat, de când ne-am reluat activitatea, că cititorii noștri au prezentat un interes mai mare pentru cărțile de beletristică, de istorie și psihologie, care ajută la deconectare, de atenuare a anxietății, în detrimentul celor de dezvoltare personala și de perfecționare în business”, declară Gigi Alecu.

În 2020, cifra de afaceri a scăzut cu 25-30% față de anul anterior, atât la editură, cât și la rețeaua de librării. De la jumătatea lunii martie până la jumătatea lunii mai 2020, angajații Librarul și ai editurii Meteor Press au fost în șomaj tehnic.

Gigi Alecu, directorul general Librarul şi Editura Meteor Press: „Programele de susținere a IMM-urilor, derulate până acum, ajută la reglarea cash-flow-lui, dar sunt mari întârzieri.”

Totuși, vânzările online au crescut, pe fondul scăderii foarte pronunțate a vânzărilor în rețelele de librării din centrele comerciale. Surprinzător pentru Gigi Alecu a fost momentul în care a deschis librăriile, cu câteva zile înainte de ridicarea restricțiilor din 12 mai 2020, când s-au înregistrat vânzări de carte comparabile cu luna mai 2019. Această situație s-a menținut și în lunile următoare, până în septembrie, când a revenit valul de infectări COVID.

Directorul rețelei Librarul confirmă că online-ul este marele câștigător al pandemiei. Astfel, cititorii au descoperit oferte care le-au venit în ajutor și au beneficiat de achiziții mai ușoare și livrări la domiciliu. Despre sprijinul statului pentru industria editorială, Gigi Alecu spune că „programele de susținere a IMM-urilor, derulate până acum (mai 2021 – nota red.), ajută la reglarea cash-flow-lui, dar sunt mari întârzieri”. Gigi Alecu punctează: „Se tot discută despre susținerea programelor culturale, dar întârzierea acestora poate să conducă la falimentarea unor jucători importanți de pe piață.”