FacebookTwitterLinkedIn

Italienii au respins în proporție covârșitoare revizuirea Constituției, iar rezultatul a dus la demisia guvernului Renzi. Care sunt, totuși, motivele pentru care banii s-au speriat? Iată cinci dintre ele:

1. Coaliția majoritară are suportul Bruxelles-ului și mulți dintre cei care au votat nu au văzut asta ca pe o metodă de a protesta față de tot ce înseamnă politica UE, de la austeritate până la însăși moneda unică. În special, au contat însă deciziile mărunte, cum ar fi principiul bail-in-ului, care îi obligă pe deponenți să suporte colapsurile bancare, și care în Italia chiar s-a aplicat deja.

2. Ca și în cazul Brexit sau al victoriei lui Donald Trump, campania pornise cu sondaje care dădeau drept câștigătoare confortabilă poziția adversă. Undeva pe parcurs a apărut răsturnarea, iar rezultatul final a depășit cele mai pesimiste/optimiste (depinde de perspectivă) așteptări. Acesta este un semnal că susținerea populară, pentru anumite politici publice, se poate dovedi, oricând, mult mai puțin predictibilă decât se credea.

3. Urmează și alte runde electorale – de exemplu în Franța sau Olanda – care pot aduce la putere curente politice, care în urmă cu doar câțiva ani păreau de neconceput. Mai ales că orice sperietoare de tipul „au votat așa și iată ce au pățit“ este din ce în ce mai neconvingătoare.

4. Șansele de a consolida și mai mult Uniunea Europeană într-o structură de tip statal se apropie acum de zero. Dimpotrivă, sunt pe val revendicările către mai multă suveranitate națională sau, măcar, mai multă responsabilitate politică a decidenților de la Bruxelles, față de așteptările populare.

5. În cele din urmă, miza financiară este aceea că piețele financiare pierd masiv, pe toată linia, din influența politică pe care reușiseră să o acumuleze timp de decenii. Astfel că, la un eventual șoc financiar major din viitor, este posibil ca nimeni să nu mai fie dispus să întindă o mână de ajutor.

Citește și: Săraca bancă bogată

Sfârșitul globalizării

Cum investim contra inflației