Cautare
, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

Bani și Investiţii |
|

Lecţiile dosarului Panama

Care sunt cele mai importante învățăminte de pe urma scandalului primei jumătăți a anului pentru companii, pentru state și pentru public.
 aboneaza-te
shutterstock_420467452

Dosarul „Panama Papers“, cea mai voluminoasă scurgere de informații după volum din istorie, a dezvăluit întreaga arhivă întinsă pe mai mult de trei decenii a companiei Mossack Fonseca – unul dintre cei mai reputați intermediari de soluții offshore. Au căzut miniștri, au fost arestați proprietari de companii și au fost devoalate chiar legături geopolitice pe care nimeni nu le-ar fi bănuit. Nu este însă prima astfel de scurgere de informații și probabil nici ultima. Așa că iată câteva lecții care ar trebui învățate după caz:

Pentru companii

Securizați-vă datele! O astfel de scurgere de informații poate duce o afacere în colaps iar principala sursă potențială sunt chiar propriii angajați. Nu doar afacerile din zona gri – ca operatorii de offshore-uri – sunt o țintă potențială ci orice firmă, până la cele mai mici dintre magazinele online.

Adevărul despre Panama

Dacă întreaga arhivă a companiei poate fi luată pe un stick sau trimisă printr-un serviciu de transfer de fișiere, așteptați-vă ca ea să aibă „back-up“-uri și pe computerele de acasă ale multor angajați, pe post de „poliță de asigurare“. Pentru viitor, gândiți-vă serios să folosiți o soluție de arhivare criptată, cu protecție sporită a datelor sensibile și cu politici de acces.

Pentru state

Căi de-a ocoli taxele s-au găsit vreme de zeci de ani și ele vor fi din ce în ce mai simple pe măsură ce internetul și criptografia devin lucruri comune.

Încercarea de a impune aceleași taxe mari unora care nu văd justificarea pentru a le plăti este sortită din start eșecului – iar fiecare astfel de dezvăluire, deși în teorie are un rol de descurajare, pe termen lung nu face decât să-i determine pe contribuabili să caute metode și mai sigure de-a-și optimiza taxele. Soluția este ca taxele să fie stabilite la niveluri cât mai larg acceptate în mod voluntar iar colectarea lor să fie cât mai bine legată de serviciile oferite în schimb.

Frank Timiș este implicat în ancheta Panama Papers, cea mai mare scurgere de informații despre afacerile offshore

Pentru public

Nu-i credeți pe politicienii care susțin că luptă pentru „lărgirea bazei de impozitare“, probabilitatea ca ei înșiși să aibă offshore nu scade deloc, ba chiar cazul de față sugerează că este posibil să crească. Ei și grupurile de interese care îi susțin vor găsi întotdeauna soluții și încearcă cel mult să scape de „competiție“ – fie sperând că astfel vor restrânge amploarea fenomenului și vor fi mai puțin expuși, fie chiar pentru a muta cât mai mult din business în curtea lor – acele puține portițe pe care le vor lăsa intenționat deschise.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii