FacebookTwitterLinkedIn

Dan Manolescu, Tax Partner, Soter & Partners

Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2021? Argumentați.

Dan Manolescu: Cred că e „incertitudine” – și e ceva ce resimțim atât „macro” prin prisma activității noastre, legat de perspectivele și evoluția pe termen scurt și mediu a economiei, a contextului de funcționare post-pandemic a pieței muncii, a diverselor sectoare afectate îndeosebi (Horeca, turism, etc.), dar și la nivel individual: avem sau nu școală, acces pe bază de certificat, activități publice, lockdown…

E adevărat că mare parte din ele vin ca răspuns natural a unei situații extraordinare prin care trecem, dar asta nu face nesiguranța mai ușor de gestionat.

 

Forbes: Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Dan Manolescu: Cred că îngrijorările au fost mai mult legate de contextul mai larg al evoluției economice și a situației politice care nu e neapărat de natură să calmeze volatilitatea unei situații și așa complicată. Nu pot să spun că activitatea companiei a fost neapărat atinsă (de altfel rezultatele se încadrează în estimările de creștere de la începutul anului) însă pe viitor vedem cum lipsa forței de muncă ar putea să ne afecteze planurile de creștere, dacă nu operațiunile propriu-zise.

 

Forbes: Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?

Dan Manolescu: Satisfacția vine din faptul că deși activitatea a fost mutată aproape în totalitate în online, schimbarea nu a afectat compania și lucrurile au funcționat foarte bine în această nouă normalitate spre care pare ca ne îndreptăm.

Mai mult decât atât, fie că am vrut sau nu, am fost nevoiți să învățăm un nou mod de a relaționa cu clienți existenți sau potențiali – cel aproape exclusiv digital – ceea ce ne face deja să explorăm posibilități de produse și servicii cu totul noi.

 

Forbes: Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.

Dan Manolescu: Mediul de afaceri cred că a trecut de la obiective de supraviețuire pe termen scurt (când încă speram ca toată această criză sanitară să se încheie într-un an sau doi) la obiective de ajustare și reinventare pentru a putea face față noilor provocări pe termen mediu și lung pentru că, după cum arată evoluția realității de zi cu zi, viitorul nu va mai fi la fel cu cel dinainte de pandemie.

În ceea ce privește evoluția în viitorul apropiat cred ca aceasta va fi foarte diferită de la o industrie la alta și va depinde foarte mult de evoluția lucrurilor la nivel mondial întrucât economia României este parte din mecanismul extrem de complex al economiei mondiale.

 

Forbes: Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021? Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?

Dan Manolescu: Cea mai buna decizie a guvernului în această perioadă a fost aceea de a nu majora taxe sau impozite – ceea ce ne-am dori să continue și pe viitor.

Ca obiective, cred că guvernul ar trebui sa înceapă un amplu proces de restructurare treptată a aparatului bugetar pentru reducerea numărului de persoane angajate în zona publică. Și cred că acest lucru ar putea avea un dublu efect pozitiv – o reducere a deficitului bugetar concomitent cu o reducere a presiunii resimțite de sectorul privat în piața muncii.

 

Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?

Dan Manolescu: La nivel european cred că principalele probleme derivă din gestionarea crizei energetice și a fluxului de migrațiune. La nivel mondial, cred că principalele provocări sunt legate de  gestionarea crizei de materii prime și a blocajelor logistice care afectează fluxurile comerciale globale.