Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Lecții pentru 2021: Sergiu Staicu, director general, Syngenta România

Le-am solicitat unora dintre cei mai importanţi manageri, antreprenori și bancheri să evalueze din punctul de vedere al afacerilor (dar nu numai) anul 2020 și, mai ales, să privească spre viitor, prin prisma lecţiilor pe care le-au învăţat.
062 lectii 2021 Sergiu Staicu

Evoluția companiei într-un cuvânt

Anul pe care tocmai îl încheiem a fost unul mult prea complex pentru a putea rezuma într-un singur cuvânt experiența avută. Însă, dacă trebuie să aleg, am să folosesc reziliență.

Am avut parte în 2020 de provocări serioase, începând cu pandemia de COVID -19 și apoi seceta, în special din zona de sud-est și est a României. Ambele au avut un impact important asupra întregii industrii agroalimentare.

Nu întâmplător am ales cuvântul „reziliență”, întrucât am fost nevoiți să ne adaptăm rapid noului mod de lucru. Am folosit la maximum oportunitățile pe care digitalizarea ni le oferă, trecând evenimentele și comunicările noastre în online. Întâlnirile fizice s-au desfășurat cu precădere în câmp, favorizând întâlnirile individuale în detrimentul celor de grup, desigur cu respectarea tuturor măsurilor de protecție și distanțare fizică. În pofida tuturor provocărilor, am reușit să ne adaptăm cu bine și să asigurăm fermierilor din România produsele, tehnologiile și suportul tehnic necesare în activitatea din fermă. Am continuat astfel și în 2020 să fim aproape de fermieri atunci când aceștia au avut nevoie de suportul nostru.

Cele mai importante lecții

În primul rând, menținerea permanentă a contactului, identificarea unor modalități alternative de interacțiune, cu fermierii și distribuitorii noștri a fost esențial pentru continuitatea buiness-ului pentru toți cei implicați. De asemenea, anul 2020 mi-a reconfirmat o convingere foarte puternică pe care o am – în orice situație, dar mai ales în situațiile de criză, oamenii sunt cei care fac diferența. Ambiția, pasiunea, precum și dorința de dezvoltare continuă sunt elemente ce definesc echipa Syngenta. Vreau să le mulțumesc și pe această cale colegilor pentru ceea ce au realizat în 2020 și pentru modul în care s-au adaptat la noile condiții impuse de această pandemie. Și nu în ultimul rând, consider că indiferent de situaţie, trebuie să avem un plan strategic, complementat de o doză bună de flexibilitate și agilitate pentru a ne adapta și a răspunde provocărilor.

În plan personal, am învățat să îmbin eficient munca de acasă cu petrecerea de timp de calitate împreună cu soția și băiețelul nostru de trei ani și cinci luni.

Strategia de business pentru 2021

Aș rezuma în câteva cuvinte: inovație, încredere, adaptabilitate și dezvoltarea capabilităților.

Ambiția nostră rămâne aceeași – ne propunem sa fim cea mai colaborativă și de încredere echipă din agricultură, oferind semințe de vârf și inovații în protecția plantelor, pentru a spori prosperitatea fermierilor.

Vom continua să fim aproape de fermieri și în 2021. Anul acesta am crescut semnificativ numărul membrilor echipei noastre, iar în 2021 vom continua să investim în creșterea capabilităților colegilor noștri. Avem nevoie să fim foarte bine pregătiți pentru a contribui la una dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă omenirea – cum să hrănim în siguranță și eficient o populație globală în creștere, conservând în același timp resursele și având grijă de plantetă noastră.

Provocări în 2021

Anul 2020 ne-a demonstrat din plin că pot apărea situații dificile, greu, dacă nu imposibil, de anticipat. Cred că cel puțin, prima parte a anului 2021, va fi dominată de nevoia de a combate această pandemie, lucru care vine și cu consecințe economice într-o lume atât de interconectată.

Unul dintre cele mai importante lucruri care trebuie asigurate în astfel de perioade de criză este securitatea alimentară. Cred cu tărie că trebuie să depunem toate eforturile să continuăm să facem acest lucru și în viitor.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii