Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Lecții pentru 2021: Gheorghe Savu, Director Damen Naval România

Le-am solicitat unora dintre cei mai importanţi manageri, antreprenori și bancheri să evalueze din punctul de vedere al afacerilor (dar nu numai) anul 2020 și, mai ales, să privească spre viitor, prin prisma lecţiilor pe care le-au învăţat.
060 lectii 2021 Gheorghe Savu

Evoluția companiei într-un cuvânt

Grupul Damen se adaptează la o criză mondială severă și prelungită în industria construcțiilor navale, cu cauze principale mai extinse, și a fost grav afectat de criza economică cauzată de virusul Sars COV 2.

O companie de familie, ca Damen, cu un vast portofoliu, ce se întinde de la feriboturi, nave offshore, nave utilitare, remorchere și chiar iahturi și nave militare, poate avea un răspuns robust la situații atât de dificile, fapt dovedit de-a lungul istoriei sale.

Trebuie să ne adaptăm la aceste noi provocări printr-o reorientare pe trei principii de bază. În primul rând, căutăm să standardizăm dezvoltarea și construcția navelor, de preferință nave similare sau o familie de nave. Am arătat acest lucru de exemplu cu ambarcațiunile și remorcherele noastre de mare viteză. În al doilea rând, am introdus cel mai înalt nivel de asistență pentru nave și pentru clienții noștri prin digitalizare, care asigură asistență inteligentă pe întreaga durată de viață a navelor și oferă clienților noștri o disponibilitate crescută și costuri mai reduse. Și, nu în ultimul rând, vom deveni cel mai sustenabil producător și furnizor de nave.

Cele mai importante lecții

Această criză, ca orice altă criză, oferă atât provocări, cât și oportunități. Compania Damen, cu a sa gândire, viziune și strategie pe termen lung recunoscute, este pe deplin hotărâtă să își dovedească rezistența binecunoscută și să avanseze. Cu toții trăim momente dificile, dar putem găsi soluția potrivită pentru a ne ajuta să ne continuăm munca. Credem că printr-o mai bună înțelegere și cooperare situația ar putea fi gestionată mai bine.

În astfel de momente dificile, nu vom uita rolul statului. Am văzut deja măsuri importante luate la nivelul UE pentru a proteja capacitățile industriale europene, inclusiv prin programe mari de investiții la nivelul guvernelor naționale.

Prestația autorităților

După cum e bine cunoscut, industria construcțiilor navale, fie ea privată sau deținută de stat, depinde într-un anumit grad de sprijinul de stat și de acțiunile menite să o ajute să supraviețuiască și mai târziu să își revină din orice criză economică, precum cea actuală cauzată de pandemia de COVID-19. Pentru Damen, ceea ce se întâmplă în România este de o importanță capitală, deoarece are aici două șantiere navale majore care angajează în mod direct aproape 5.000 de angajați și asigură alte 2.500 de locuri de muncă indirect de la subcontractorii săi care lucrează în jurul șantierelor navale din Galați și Mangalia. Este de fapt nucleul de-a lungul căruia construcțiile navale române își pot menține și consolida cunoștințele și măiestria, ceea ce asigură în cele din urmă o capacitate economică de lungă durată pentru România.

Strategia de business pentru 2021

Dorim să continuăm să investim în două tendințe globale – digitalizarea și sustenabilitatea. Acest lucru determină relevanța noastră în viitor și vrem să fim foarte relevanți în acest aspect. Ambiția noastră este de a deveni lideri, într-o lume în continuă dezvoltare, ecologică și interconectată.

Provocări în 2021

Chiar și cele care par a fi o provocare la prima vedere ne îndeamnă să gândim cu atenție și să acționăm în beneficiul planului de viitor. Damen se angajează să fie foarte activ în digitalizare, telemuncă, acolo unde este posibil și să investească în revoluția industrială 4.0. Investim deja în îmbunătățirea acestor aspecte și în România. Damen în ansamblu, dar mai ales Damen România, rămâne în serviciul unei cooperări strategice mai profunde și mai integrale cu și în România.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii