
Ramona Jurubiță, Country Managing Partner KPMG România
Evoluția companiei în 2018
Mixtă, dar per total pozitivă, cu performanță remarcabilă pe anumite linii de servicii, dar și cu o performanță moderată pentru liniile de servicii care sunt strâns legate de apetitul investitorilor de a se dezvolta și investi în România. Aici aș putea spune că situația politico-economică a României are un impact semnificativ în temperarea sau amânarea anumitor decizii strategice de dezvoltare.
Evoluția domeniului în 2018
Fără îndoială, cea mai mare provocare în mediul de business din România a rămas incertitudinea legislativă, alături de fenomenul inflaționist care și-a făcut apariția pe parcursul acestui an.
Evenimentul sau mai bine spus curentul care m-a impresionat în mod plăcut este legat de efervescența start-up-urilor și implicarea mediului de afaceri, dar și a autorităților în susținerea dezvoltării lor accelerate. Faptul că avem deja 2 unicorni reconoscuți pe piața românească, UiPath și mai recent eMAG, în două sectoare de activitate cu un ritm accelerat de creștere, este de natură să încurajeze perspectiva vizibilă a succesului încă de la stadiul de idee. Dezvoltarea ideii în produse/servicii concrete și apoi transcederea granițelor naționale este rezultatul inițiativei antreprenoriale românești potențată de încrederea investitorilor străini.
Lucruri bune în România în 2018
– Simona Halep, 26 de ani, a câștigat Roland Garros, primul turneu de Grand Slam.
– O veste extraordinară primită de România în 2018 a fost faptul că va găzdui Summitul UE din 2019, primul după BREXIT, deci vom găzdui, la Sibiu, 27 de şefi de stat şi de guvern, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt şi 800 de jurnalişti. Din punctul meu de vedere, România văzută de aproape face impresie mai bună decât la televizor, și de aceea cred că trebuie să folosim astfel de oportunități să punem în valoare o Românie care vrea să facă o diferența în lume.
– Salariile medicilor au crescut în termeni reali în 2018, destul de semnificativ. Este un semnal că România începe să ia în serios cea mai gravă problema a ei. Din toate componentele indexului de progres social, în privința sănătății și bunăstării fizice stăm de departe cel mai prost, ca țară. Adică, pe medie, suntem în materie de progres social pe locul 44 în lume, dar stăm extrem de prost la sănătate, unde ne situăm pe locul 76.
Cum v-au influențat deciziile Guvernului?
Măsurile adoptate de Guvernul României rareori trec „neobservate” în mediul de afaceri. În 2018 am avut, totuși, parte de mai puține intervenții de politică economică și fiscală majore decât în 2017, când vă reamintesc că aproape în fiecare lună s-a discutat o măsură fiscală, cum ar fi plata defalcată a TVA sau impozit generalizat pe cifra de afaceri în loc de impozit pe profit, iar sfârșitul anului ne-a adus „revoluția fiscală”. Incertitudinea fiscală din 2017 ne-a făcut însă pe toți foarte prudenți în 2018, a afectat comportamentul decidenților din firme în materia investițiilor și politicilor salariale, în sensul că riscurile au fost prioritare față de oportunități.
Agenda României în 2019
Președinția Consilului UE este o poziție de mediere cu efecte limitate în realitatea țărilor membre pe termen scurt, iar prioritățile Uniunii sunt stabilite cu mult înainte ca o țară sau alta să preia această funcție. Prioritățile României trebuie să rămână concentrate pe aceleași trei direcții macro: educația – ca mijloc de asigurare a viitorului, investițiile în infrastructură ca să putem ajunge acolo, asigurarea unui stat de drept funcțional ca garant al implementării educației și dezvoltării infrastructurii.
Strategia companiei pentru 2019
Investiția în oameni și asigurarea condițiilor propice creativității și inovației rămân esențiale pentru strategia noastră, alături de dezvoltarea și adoptarea noilor tehnologii, precum automatizarea proceselor de afaceri, și consolidarea încrederii pe care ne-o acordă zi de zi clienții, colaboratorii și oamenii noștri.
Provocările globale ale lui 2019
Pe parcursul anului 2019 anticipăm menținerea ritmului alert de progres tehnologic, ca principal factor disruptiv al strategiilor de afaceri. Cu toate acestea, majoritatea liderilor de afaceri au învățat din provocările trecute și gestionează mult mai eficient riscurile generate de tehnologie, fie că vorbim de automatizarea proceselor de afaceri, de inteligență artificială, 5G sau alți factori.
Pentru Uniunea Europeană, anul 2019 va fi o provocare. După BREXIT va fi ales un nou Parlament European. Alegerile europarlamentare vor fi urmate de selectarea unei noi Comisii Europene şi a noilor preşedinţi ai Băncii Centrale Europene şi Consiliului European. De aici un întreg lanț de provocări.
În România, anii electorali prezintă întotdeauna anumite provocări mediului de afaceri, fiind încărcați de promisiuni și măsuri care se bazează pe capital politic mai degrabă decât pe realitate economică. Tendințele disruptive generate de tehnologie sunt deja prezente în strategiile companiilor și lucrăm cu mai mulți parteneri și start-up-uri că să dezvoltăm premisele unor afaceri sustenabile în viitor.