FacebookTwitterLinkedIn

Radu Florescu, CEO Centrade|Cheil South East Europe

Evoluția companiei în 2018

„Bigley”. De obicei nu sunt fan al citatelor (mai ales când sursa este Donald Trump), însă, în situația dată, cred că acest termen descrie bine rezultatele Centrade | Cheil în 2018.

Anul acesta, ne-am propus să punem bazele unui HUB de analiză de date, să îmbunătățim partea de creație și să creștem profitul. Ne-am atins biectivele și, pe anumite segmente, chiar le-am depășit. În prezent, avem o bază de 25 de angajați pe parte de analiza date și un HUB care deservește Samsung Europa și nu numai; în frunte cu noul Director de Creație, Ioana Zamfir, am câștigat 5 premii (până acum), după ce în 2017 nu am câștigat niciunul și am crescut venitul net cu 24%.

Performanța financiară oglindește rezultatele financiare ale rețelei Cheil la nivel global. În timp ce alte rețele similare de agenții au raportat recent fie un regim de stagnare sau scădere în activitate, cu risc de concedieri și reduceri de buget, rețeaua Cheil este singura care și-a sporit veniturile cu 20%.

Evoluția domeniului în 2018

Reacția violentă a autorităților față de protestatarii din Piața Victoriei, în august, care a avut un efect negativ profund, periclitând imaginea României la nivel internațional mult mai puternic decât pot să-și imagineze mulți la această oră. Pâna la urmă, protestele în sine au fost o serie de manifestări liniștite, dar „de anduranță” împotriva încercărilor ridicole de modificare a statului de drept de către elita politică sub pretextul reformei justiției. Când protestele împotriva acestor abuzuri politice au devenit un factor iritant și greu de administrat de autoritațile locale, reacția autoritaților a lăsat de dorit, fiind, cred eu, nedemnă. Cu siguranță nu acesta era mesajul care trebuia transmis de un stat membru al UE, chiar în perioada în care se pregătea de alegeri pentru Prezidențialele Europene 2019.

Cel mai impresionant aspect în ce privește cele menționate mai sus este că cetațenii români au redescoperit puterea unei singure voci, unite. În ciuda eforturilor neîntrerupte ale Ministerului de Justiție și a membrilor partidelor politice de a se salva, românii au ținut morțis să se facă auziți, contestând abuzul clasei conducătoare. Aceasta atitudine a demonstrat că, în ciuda cinismului care domină în parte opinia publică, democrația este înca în viață și o duce bine în România. În plus, a fost o lecție bună predată autoritaților locale, când vine vorba de limitarea protestelor publice în cadrul unui stat membru al UE și NATO.

Lucruri bune în România în 2018

În ciuda atitudinii relativ închise a autoritaților locale, a interacțiunii lacunare cu lumea afacerilor și a lipsei transparenței legislative, economia românească a reușit totuși să crească binișor.

În timp ce restul Europei pare să șchioapete, împinsă de la spate de o furtună în formare din cauza politicilor schimbătoare, creșterii economice lente sabotate de războaiele globale comerciale și a agendelor cu ușoară înclinație populistă din multe țări, România a reușit o creștere de 4-5%, înregistrând una dintre cele mai bune performanțe de gen din Europa.

În cadrul unei sesiuni de lucru cu o delegație aflată în vizită, toți liderii prezenți și-au arătat nemulțumirea la adresa intervențiilor guvernului și a politicii practicată de acesta, însă, toți au fost de acord că afacerile le merg în continuare bine.

Amuzant este că, România oglindește cumva creșterea economică a SUA – rata scazută de șomaj și viața politică agitată – ceea ce demonstrează, în continuare, că lupta pentru profit rămâne până la urmă baza.

Din punct de vedere politic, nu prea există ceva de sărbătorit. Clasa politică românească este în continuare disfuncțională și modificarea statului de drept exemplifică gândirea învechită care încă mai dăinuie după 25 de ani de la răsturnarea lui Ceaușescu. Având în vedere că PSD încă deține majoritatea politică, atât în Senat cât și în Camera Deputaților, iar celelalte partide politice par relativ dezorientate, numai UE și o voce puternica din SUA rămân singura opoziție viabilă.

Un alt aspect pozitiv descoperit de lumea afacerilor în România este că țara în sine nu înseamnă doar București. Având în vedere explozia de afaceri în orașe ca Iași, Timișoara, Cluj (printre altele), atât românii cât și străinii, deopotrivă, au descoperit talente relativ necunoscute în afara Capitalei.

Centrele medicale și IT din Cluj, oportunitățile de externalizare servicii la Iași, mâna de lucru mai accesibilă în Timișoara, toate combinate, nu au făcut decât să oblige investitorii străini să se implice și în alte regiuni din România. Cum Bucureștiul este unul dintre cele mai aglomerate orașe în materie de trafic, cu o infrastructură slabă dar și costuri/salarii mai mari, companiile au fost atrase de idea unor orașe cu potențial. Aceste orașe au pus la bătaie angajați foarte bine formați, comunicare extrem de eficientă în limbi străine și un nivel mai înalt de productivitate, așa încât companiile au avut o baza sigură pentru noi operațiuni. Ca această tendință să fie și mai evidentă, multe dintre fondurile de investiții intrate pe piață și-au focalizat deja atenția pe zone din afara Bucureștiului.

Cum v-au influențat deciziile Guvernului?

Atât politica practicată perpetuu de Guvernul României de a nu intra în discuții cu oamenii de afaceri într-un mod eficient și deschis, cât și lipsa unei legislații transparente, au scăzut dorința de implicare a multor potențiali investitori. Când este aproape imposibil să explici unei echipe de directori executivi și/sau membrilor unui consiliu director al unei multinaționale din România previziunile pe termen lung pentru anii ce urmează, este clar că mulți își vor îndrepta atenția către alte destinații pentru investiții financiare directe (IFD). Acest aspect a impactat și activitatea noastră.

Având în vedere mărirea costurilor, forța de lucru din ce în ce mai slab pregatită datorită numărului mare de români care imigrează (al doilea după Siria), taxelor sociale ridicate și reglementarilor neclare, noi am mutat centrele de producție în țările vecine. Fără a beneficia de un plan de afaceri pe termen lung care să rezolve aceste probleme, România riscă să-și piardă valoarea când vine vorba de IFD.

Provocările României în 2019

Preluarea Președinției UE de către România oferă o ocazia extraordinară de a atrage atenția asupra părților bune ale țării. Cu micile probleme legate de xenofobie existente în Europa, creșterea naționalismului și previziunile negative asupra economiei, România are încă șansa să treacă dincolo de aceste neajunsuri și să demonstreze că are puterea și tenacitatea să-și depășească vecinii mai puțin binevoitori.

Având în vedere că Ungaria, Polonia și Republica Cehă se eschivează în fața unor valori democratice și că locomotiva economică a Germaniei încetinește, România, cu toate ca deține resurse limitate, poate să se evidențieze, devenind un exemplu.

Cu o economie în creștere, fiind un aliat NATO de încredere, cu o poziționare foarte bună din punct de vedere geo-politic la malul Mării Negre, România poate să aibă o contribuție semnificativă. Dezaprobând populismul (lucru pe care l-a facut și până acum), aderând la statul de drept, încurajând absorbția de fonduri europene și oferind un exemplu de urmat atunci când își depășește limitele – acestea sunt ingredientele prin care România poate să-și mențină o poziție puternică și dincolo de 2019.

Cu toate acestea, deși, în general, sunt optimist, administrația actuală nu dă dovadă încă, sau prea puțin, de calitățile și talentul necesar să preia această sarcină, care fără îndoială este una dintre cele mai dificile de până acum.

Strategia companiei pentru 2019

Vom continua să construim pe fundația la care lucrăm de ceva ani. Deși pe piață se vorbește mult despre importanța datelor și digitalului, cred că este important să reamintim oamenilor că digitalul nu este o cutie magică pe care doar câțiva o înțeleg, ci mai degrabă, este un alt fel de canal de comunicare – aș spune, mult mai complex și fragmentat și care necesită un conținut plin de înțeles astfel încât să transmită corect mesajele.

Vom extinde serviciile noastre de analiză date către clienții regionali și vom capitaliza în urma abordării experienței clientului off/online care până acum a avut succes. De asemenea, ne vom îndepărta de metoda executare-abordare îndreptându-ne către „roluri de consultanță în afaceri” mai strategice pentru care există o cerere mai mare. Vom încerca, de asemenea, să ne axăm activitatea în așa fel încât să subliniem creșterea continuă pe piața digitală.

Provocările globale ale lui 2019

Așa cum am spus mai devreme, instabilitatea politică împreună cu o creștere economică lentă ramân principalele motive de îngrijorare pentru anul 2019. Dezvoltarea tehnologiei și ritmul rapid în care decurg lucrurile cu un impact direct asupra noastră va continua să fie o problemă pentru cel putin o generație (sau două) care simt ca nu mai țin pasul cu această explozie a economiei digitale.

Dorința de a se întoarce la vremurile unde lucrurile erau mai simple se traduce prin creșterea activismului dreptei politice și printr-o democrație relativ îngrădită. Agresiunea nedeclarată a Rusiei împotriva Ucrainei și a Mării Negre – pe care o consideră a fi „lacul” lor – va pune România într-o poziție dificilă.

Cu un PIB mai mic decât al statului New York, Rusia, un perturbator de clasă înaltă, va continua să folosească atacurile cibernetice și nu gloanțele ca o metodă eficientă să înfluenteze alegerile, să dezinformeze și să creeze diversiuni în Vest. România va trebui să își amintească cât de important este să țină aproape de UE și aliații ei.