FacebookTwitterLinkedIn

Marius  Perșinaru, CEO Schneider Electric România

Evoluția companiei în 2018

Solidă. Suntem norocoși să operăm pe o piață în creștere –  Uniunea Europeană și-a propus o creștere a eficienței energetice de 32,5% până în 2030, iar consumul de energie în clădiri reprezintă 45% din consumul total de energie din România. În 2018 am mizat pe portofoliul nostru de soluții și servicii pentru clădiri, pe investițiile în infrastructura de transport a energiei și pe platforma IoT EcoStruxure, obținând rezultate mulțumitoare.

Evoluția domeniului în 2018

Un eveniment pozitiv: conform statisticilor Eurostat, România și-a depășit deja țintele de energie pentru 2020, atât pentru eficiența energetică (20%), cât și pentru resurse regenerabile (24%). Este un lucru bun, dar există, bineînțeles, loc de creștere.

Lucruri bune în România în 2018

Am observat și anul acesta continuarea dezvoltării societății civile, care a devenit mai activă și începe să aibă o abordare concretă a unor probleme pe care le evităm de mult timp: sănătate, administrație, birocrație, lipsa transparenței, eficiența în folosirea resurselor de orice fel. În al doilea rând, cred că digitalizarea începe să fie realmente înțeleasă și implementată și în România. Am observat o deschidere tot mai mare a autorităţilor centrale și locale faţă de tehnologiile inteligente, IoT, smart cities, ceea ce nu poate fi decât benefic pentru evoluţia României din toate punctele de vedere. De asemenea, în 2018 am observat lansarea a tot mai multor proiecte ale micilor antreprenori bazate pe tehnologii digitale.

Cum v-au influențat deciziile Guvernului?

Schimbările neprevăzute din mediul fiscal de anul acesta ne-au provocat să ne revizuim planurile și să ne adaptăm rapid, ceea ce presupune mult efort în cazul unei companii mari. La fel ca majoritatea organizațiilor, ne dorim stabilitate politică, predictibilitate fiscală și accelerarea proiectelor cu investiții în infrastructură, lucruri de care nu prea am avut parte în 2018.

Agenda României în 2019

Provocarea majoră a României este dezvoltarea economică, iar sustenabilitatea procesului de creștere este esențială. Asta înseamnă că ar trebui să facem o  prioritate din investiții substanțiale coordonate strategic în infrastructură, tehnologie, calitatea vieții și, mai ales, în educație. O administrare mai eficientă în zona absorbțiilor fondurilor europene poate ajuta foarte mult. Nu în ultimul rând, cred că e necesar să ne concentrăm pe stabilitatea legislativă și să dăm dovadă de  consecvență și eforturi susținute în respectarea strategiilor naționale și implementarea proiectelor.

Strategia companiei pentru 2019

Vom continua să dezvoltăm rețeaua națională de parteneri și implementarea proiectelor menite să sprijine afacerile acestora, să îi motiveze și să le ofere toate resursele de care au nevoie pentru a-și deservi cât mai eficient clienții. În al doilea rând, urmăm strategia globală Schneider Electric de a promova accesul la surse de energie sustenabile și eficientizarea modului în care folosim, conservăm și producem energia.

Provocările globale ale lui 2019 

La nivel global, dar mai ales la nivelul Uniunii Europene, ne confruntăm cu un climat politic din ce în ce mai instabil și mai vulnerabil în fața curentelor extremiste. Brexit-ul va avea, cu siguranță, consecințe la nivelul întregii UE și, în luna mai, urmează alegerile pentru Parlamentul European, care ne vor arăta în ce direcție își doresc europenii să se îndrepte. Această instabilitate este alimentată, în mod cert, de migrație și de conflictele din Orient și poate duce la o nouă recesiune globală. Per total, 2019 va fi un an important, care va da tonul următorilor ani.