FacebookTwitterLinkedIn

Gianrodolfo Tonielli, Country Managing Director, Accenture România

Evoluția companiei

Anul 2018 a fost unul excelent pentru Accenture la nivel global. Compania a trecut printr-o transformare digitală masivă în ultimii ani, astfel că acum aproximativ 60% din totalul veniturilor globale provin din servicii digitale, cloud și securitate, ceea ce noi numim The New. Această transformare a contribuit decisiv la performanța Accenture, astfel încât am câștigat o cotă de piață semnificativă, crescând de aproape trei ori mai mult comparativ cu piața.

În România, am avut un an foarte bun, atât în ceea ce privește extinderea echipei, cât și performanța business-ului. În acest an, am depășit numărul de 3.000 de angajați, care oferă sprijin clienților, la nivel local și global, în procesul de transformare a business-urilor acestora prin utilizarea de noi tehnologii și metodologii.

În ceea ce privește dezvoltarea pieței locale, suntem încântați să vedem un interes crescut din partea companiilor din toate sectoarele pentru a-și transforma afacerile și a deveni companii inteligente.

Evoluția domeniului în 2018

Dacă ar fi să aleg un fenomen care m-a surprins atât într-un mod plăcut, cât și neplăcut, acesta ar fi adoptarea blockchain. Blockchain poate tura motoarele inteligenței artificiale și ale tehnologiei Internet of Things pentru a transforma orice proces începând cu managementul lanțurilor de aprovizionare până la cel al identității digitale în procese inteligente și sigure.

Cu toate acestea, în timp ce în anumite domenii și segmente de piață blockchain-ul este adoptat rapid, există, de asemenea, și industrii în care managerii, deși manifestă un interes puternic pentru această tehnologie, ajung să piardă această oportunitate.

Consider că este foarte important ca organizațiile să realizeze că, în ziua de astăzi, ecosistemul în care operăm este crucial. Procesul de adoptare a tehnologiilor emergente este unul dificil, mai ales dacă nu se dorește suspendarea activității principale a companiei. Astfel, recomandarea noastră este ca înainte de toate, companiile să își găsească partenerii potriviți în transformarea business-ului.

Lucruri bune în România în 2018

Dezvoltarea continuă a industriei IT rămâne un avantaj major pentru România. Am reușit să dezvoltăm un adevărat pol de inovație în această țară. De asemenea, oamenii care lucrează în IT au acces la oportunități de carieră deosebite astfel că, pe această cale, noi, ca industrie, contribuim la reducerea numărului masiv de oameni care decid să părăsească țara.

De asemenea, aș vrea să menționez rata scăzută a șomajului, mai ales în orașele mari. Un aspect pozitiv este determinat de existența multor oportunități de angajare în diverse industrii. Însă, în același timp, există o situație de care ar trebui să fim conștienți și pentru care ar trebui să luăm măsuri pentru a o combate – România are nevoie de o forță de muncă calificată mult mai mare. Este din ce în ce mai greu să găsești oameni bine pregătiți profesional, astfel că ar trebui să se pună mult mai mult accent pe formare și educare.

Și, nu în ultimul rând, vedem din ce în ce mai multe companii care adoptă tehnologia, pe de-o parte din dorința de a-și transforma business-urile pentru a deveni mai eficiente, iar pe de altă parte, pentru a oferi servicii la o calitate superioară, atât pentru satisfacerea clienților, cât și a nevoilor propriilor angajați.

Cum v-au influențat deciziile Guvernului?

Nu comentăm deciziile și intențiile Guvernului.

Provocările României în 2019

Educația ar trebui să reprezinte întotdeauna o prioritate pentru orice țară, așa că aș începe cu acest aspect. Educația este importantă pe întreg parcursul vieții unei persoane, nu doar în copilărie, iar acest lucru este din ce în ce mai vizibil odată cu dezvoltarea tehnologiei, care ne impune să fim continuu la curent cu fiecare schimbare.

Spre exemplu, în Accenture, una dintre prioritățile noastre este să investim constant în dezvoltarea noilor abilități ale angajaților noștri, precum și în programe externe cu ajutorul cărora ne propunem să eliminăm decalajul calificărilor și oportunităților de muncă pentru persoanele vulnerabile și marginalizate.

Strategia companiei pentru 2019

Pentru anul următor dorim să ne consolidăm poziția de lider în domeniul noilor tehnologii – servicii digitale, cloud și securitate –  și pe piața locală. Pe măsură ce companiile încep să acorde mai multă atenție transformării digitale, există o oportunitate imensă pentru noi să aducem mai multă experiență globală în România și să realizăm proiecte care să genereze schimbări la scară largă. Inteligența artificială, analytics, automatizarea proceselor prin robotizate (RPA), digitalizarea, cloud sau Industry X.0, reinventarea digitală a industriei, se numără printre tehnologiile pe care ne concentrăm.

De asemenea, pentru anul viitor ne dorim să fim nu doar relevanți, ci hiper-relevanți, atât pentru noi, cât și pentru clienții noștri. Creșterea durabilă provine din adaptarea rapidă și la scară largă la nevoile clienților aflate în continuă evoluție. Asta este ceea ce noi numim Living Business, adică o organizație adaptabilă și agilă.

O altă componentă importantă a strategiei noastre, dacă nu cea mai importantă, se referă la angajații noștri. Ei sunt cei care fac diferența, oferind servicii la cele mai înalte standarde clienților noștri. Pe măsură ce transformăm Accenture, facem investiții substanțiale pentru a ne asigura că în echipa noastră există cele mai relevante și specializate competențe, la scară largă, pentru a satisface nevoile clienților noștri.

În România, avem peste 3.000 de profesioniști calificați, în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu-Mureș, Brașov și Iași, ce furnizează servicii de Digital, Tehnologie, Consultanță și Operațiuni. Vom continua să investim în dezvoltarea lor și în a transforma Accenture în una dintre cele mai bune companii în care poți lucra în România.

Provocările globale ale lui 2019

Cred că cea mai mare provocare a anului viitor va fi depășirea decalajului digitalizării. Din ce în ce mai multe companii adoptă inteligența artificială ca principal factor de diferențiere. Inteligența artificială (IA) este peste tot, iar impactul său crește în întreaga societate.

Companiile trebuie să valorifice potențialul IA pentru a rămâne relevante. Pe măsură ce IA va continua să evolueze rapid, aceasta va deveni un partener al oamenilor, cu un acces și un impact fără precedent asupra modului în care lucrăm și trăim. Aproximativ patru din cinci directori (81%) sunt de acord că în următorii doi ani, IA va lucra cu oamenii din organizații, în calitate de coleg, colaborator și consultant de încredere. Trebuie să o aducem în zone care nu dispun de astfel de servicii și trebuie să lucrăm împreună cu alți actori importanți ai economiei pentru a ajuta la penetrarea tehnologiei în segmentele slab digitalizate. IA este aici pentru a rămâne și va defini în continuare societatea, stabilind și câștigătorii economiilor globale.