
Camelia Șucu, antreprenor în serie
Evoluția companiei în 2018
Conform așteptărilor. Realizările au fost proporționale cu obiectivele, mai ales prin aceea că am reușit să creștem numărul de clienți pe segmentul de amenajări complexe, lucru pe care ni l-am propus ca obiectiv principal în 2018 pentru ClassIN și care rămâne o linie de dezvoltare importantă pentru viitor.
Evoluția domeniului în 2018
În general, pentru mine și experiențele plăcute, și cele neplăcute se leagă de oameni. În domeniu, mă bucur să constat că nu pot numi niciun eveniment neplăcut. Printre cele plăcute, aș aminti gala Elle Decoration Romanian Design Awards și gala de design interior a Bienalei de Arhitectură, evenimente care mi-au dat ocazia să constat un fenomen mai mult decât îmbucurător: proiectele înscrise în ambele competiții au fost sensibil mai multe decât la edițiile trecute, dar și mai creative, unele cu totul surprinzătoare, semn că designul românesc este din ce în ce mai puternic.
Cum v-au influențat deciziile Guvernului?
Deciziile și intențiile guvernului au un impact deosebit de puternic asupra economicului. Stabilitatea legislativă, mai ales pe plan fiscal și financiar, este absolut esențială și pentru business-uri, și pentru consumatori. Cu reciproca evidentă: instabilitatea este handicapantă. Uneori, am sentimentul că noi așteptăm mereu următorul guvern, acesta este blestemul nostru.
Agenda României în 2019
Instituțiile statului nu pot să-și schimbe prioritățile de la un an la altul, dacă vrem să ieșim vreodată din provizoratul în care funcționăm de treizeci de ani. După mine, prioritățile Statului ar trebui să fie aceleași: educație, cultură, sănătate, infrastructură, combaterea corupției, un grad mai mare de „accountability” . Societatea civilă, pe de altă parte, are datoria să-și asume răspunderea votului. Eu cred în vocea societății civile, nu neapărat manifestată violent, dar într-o voce concretă, coerentă și insistentă.
Strategia companiei pentru 2019
- De consolidat trendul de proiect integrat pe design interior, pentru grupul Class;
- De consolidat poziția pe piața de fresh juices și top-quality health food, pentru grupul Iconic.
- Pe partea de agro, mă voi implica mai intens în crearea de centre de colectare pentru legume-fructe, un segment cu trend crescător de consum și care necesită dezvoltare mai mare, mai ales că de anul viitor vor exista și fonduri europene de valoare importantă, cu precădere în afara Bucureștiului. Consider că Bucureștiul și orașele mari au nevoie în continuare de piețele tradiționale, dar acestea trebuie să fie bine organizate, calitatea produselor trebuie controlată de către laboratoare atestate, iar piețele trebuie să devină locuri în care să se întâlnească gustul, calitatea, autenticitatea, originalitatea și tradiția. Exemplele din alte țări ne arată că piața tradițională n-a dispărut. S-a transformat.
Provocările globale ale lui 2019
Mă îngrijorează renașterea naționalismelor prost înțelese și a ideologiilor de extremă dreaptă (ca și de extremă stângă). De asemenea, mă îngrijorează tendințele centrifuge la nivelul UE și aici felul în care se va desfășura exitul Marii Britanii va fi hotărâtor. Ținerea sub control a derapajelor ideologice și consolidarea încrederii în UE a statelor membre sunt două provocări îndeajuns de mari.