Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Servicii financiare |
|

Lecții pentru 2019 – Alexandru Reff (Deloitte): “Prioritățile sunt atragerea fondurilor europene și investițiile în sectoare critice precum infrastructura, educația și sănătatea”

Le-am solicitat unora dintre cei mai importanți manageri, antreprenori și bancheri să evalueze din punctul de vedere al afacerilor (dar nu numai) anul 2018 și, mai ales, să privească spre viitor, prin prisma lecţiilor pe care le-au învăţat.
 aboneaza-te
084 dosar Alexandru Reff

Alexandru Reff, Country Managing Partner Deloitte România și Moldova

Evoluția companiei în 2018

Excelentă. La sfârșit de octombrie, înregistram o creștere a veniturilor de 17% față de anul trecut. Avem șase noi parteneri și 40 de colaboratori suplimentari. Am adus competențe noi în consultanța de afaceri, în tehnologie, în consultanța financiară, am investit enorm în echipele interne de suport în zonele de Talent si Marketing, am adus Center for the Edge în România, o divizie de facilitare a strategiei de inovație pe baza unei metodologii dezvoltate de Deloitte în Silicon Valley. Ne-am atins obiectivele măsurabile, însă preocuparea noastră principală este impactul care contează cu adevărat, cel care nu se măsoară în cifre, respectiv expertiza, încrederea și conectarea pe care le aducem clienților, respectiv dezvoltarea profesională continuă și împlinirea personală pe care le promitem colegilor noștri.

Evoluția domeniului în 2018

Noi activăm, prin competențele foarte diverse pe care le aducem în sprijinul clienților noștri, în toate industriile și în toate dimensiunile activității unei companii. Pentru că îmi cereți, voi menționa un eveniment, fără pretenția că e cel mai relevant sau că a impactat întreaga economie, însă e un exemplu de politică publică neinspirată care afectează mediul bancar, crește costurile finanțării și ne vulnerabilizează suplimentar în perspectiva unei viitoare crize: modificarea reglementărilor fiscale în materia cesiunilor de creanțe neperformante, care merge împotriva recomandărilor UE, afectând serios o activitate importantă.

Un eveniment care a impresionat plăcut pe toată lumea, sunt sigur, este evaluarea unicornului românesc UiPath la 3 miliarde de dolari, la doar câțiva ani de la înființare.

Lucruri bune în România în 2018

Cred că lucrurile cele mai bune din România anului 2018 sunt creșterea economiei, dinamica pozitivă a investițiilor străine și chiar a investițiilor publice și dezvoltarea companiilor antreprenoriale, consolidări și exit-uri importante în segmentul antreprenorial.

Cum v-au influențat deciziile Guvernului?

Suntem afectați cu toții, iar pentru noi efectul este dublu, atât unul direct (care nu a fost unul semnificativ prin raportare la deciziile din 2018), cât mai ales unul indirect, pe care îl resimțim în asistența pe care o acordăm clienților. Aceștia au fost influențați de incertitudinea privind politicile fiscale (transferul contribuțiilor, tratamentul cesiunilor portofoliilor de credite neperformante, regimul redevențelor etc.), de majorările de salarii din sectorul public care au pus presiune pe cheltuielile cu personalul și în sectorul privat, de controversele legate de statul de drept care au creat un climat nu tocmai propice investițiilor străine, de întârzierea proiectelor de infrastructură și de gradul modest de absorbție a fondurilor europene.

Agenda României în 2019

Prioritățile sunt, în opinia mea, atragerea fondurilor europene și investițiile în sectoare critice precum infrastructura, educația și sănătatea, inclusiv prin parteneriate public-private, reforma administrației cu obiective precum diminuarea birocrației, creșterea gradului de profesionalism, diminuarea costurilor, întărirea guvernanței, sporirea predictibilității și consolidarea statului de drept, precum și refacerea imaginii țării în plan extern (și în special european) pentru încurajarea investițiilor străine.

Strategia companiei pentru 2019

Pentru anul viitor, prioritățile noastre sunt colegii, clienții și inovația.

Provocările globale ale lui 2019

Pe termen scurt, riscul deteriorării situației economice, pe fondul războaielor comerciale, a schimbării politicilor monetare, a Brexit-ului etc. Pe termen mediu, impactul tehnologiilor exponențiale care împreună generează a patra revoluție industrială, cu oportunitățile și amenințările ei, mai puțin pentru business și mai mult pentru societate, care se adaptează mult mai lent decât lumea afacerilor la noua paradigmă.

De asemenea, în vederea realizării unui indice al încrederii mediului de afaceri, după metodologie Forbes SUA, vă rugăm să ne oferiți estimări punctuale legate de câțiva indicatori care ne vor să ajuta să înțelegem modul cum priviți contextul macroeconomic și microeconomic al anului 2019.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii