FacebookTwitterLinkedIn

Evoluția băncii în 2017

Bună. Ca fost sportiv de performanță mi-e greu să fiu mulțumit, dar, dacă ne uităm la obiectivele pe care ni le-am fixat la început de an, pot spune că stăm bine.

Evoluția domeniului în 2017

Cel mai mult ne afectează în aceste zile lipsa de predictibilitate, lipsa unui dialog real cu mediul politic și toate acuzațiile fără fond la adresa băncilor sau multinaționalelor din România.

M-a impresionat modul în care societatea a reacționat și s-a mobilizat față de evenimentele din spațiul public.

Ieșim, în curând, dintr-un an aș spune paradoxal, marcat, pe de o parte, de o creștere economică importantă, și, pe de altă parte, de o divizare a societății, de o împărțire în tabere care, de fapt, ar trebui să colaboreze. Totuși, mi-aș dori să nu mai trecem și anul viitor prin așa ceva.

Lucruri bune în România în 2017

Societatea civilă a reacționat la acțiunile mediului politic și sistemul judiciar a rezistat la presiuni, iar acestea sunt clar lucruri bune. De asemenea, economia este pe un trend de crestere.

Cum v-au influențat deciziile Guvernului?

Bineînțeles că activitatea noastră a fost influențată mai mult decât mi-aș fi dorit. Când scade încrederea consumatorului, așa cum s-a întâmplat în ultimul timp, în urma unor măsuri care creează confuzie, este normal să vedem o schimbare de comportament – scade apetitul pentru credite și cresc economisirile.

Agenda României în 2018

În primul rând, îmi doresc ca, în 2018, românii să fie solidari și să lucreze împreună pentru o Românie mai prosperă. Pentru sistemul bancar, această solidaritate este foarte importantă, pentru că noi avem rezultate bune în măsura în care clienților noștri (companii, populație, sector public) le merge bine. Preocuparea principală ar trebuie să fie bunăstarea și binele comun al societății, nu interesele personale. Avem nevoie de coerență și viziune comună pe termen lung.

Totusi, văd că presiunile din zona politică pe mediul economic se mențin, că legislația cu impact în economie pare să meargă într-o direcție impredictibilă. Dacă acest lucru va continua, aceasta va fi cea mai mare provocare și în anul următor. Au fost voci care au spus că băncile ar trebui să tacă, numai că noi vorbim nu doar pentru sistemul bancar, ci și pentru companiile din România, antreprenoriale sau multinaționale, pentru clienții noștri. Vocea mediului de afaceri este una legitimă, este vocea celor care creează valoare în economie, inovează, asigură locuri de muncă și impozite statului. Mă aștept însă ca vocea rațiunii să se facă auzită și să ne concentrăm cu toții pe ceea ce este important pentru Romania.

Strategia băncii pentru 2018

Îmi doresc să facem din Raiffeisen Bank o bancă mai agilă și ne propunem o creștere peste media pieței. Sunt convins că ne putem aștepta la multe schimbări, pentru care trebuie să fim pregătiți. Vom continua să investim în cel puțin trei direcții: în relația cu clienții, în training-uri și în tehnologie. Vom continua să inovăm în ritm accelerat, pe fondul unei rate tot mai mari de adopție a noilor tehnologii de către clienții noștri. Investițiile și eforturile pentru deservirea mai bună a clienților se vor intensifica.

În egală măsură, băncile, deci și noi, vor alocă destul de multe resurse pentru a ne conforma la toate reglementările europene din ultimii ani și care încep să intre în vigoare în perioada următoare (GDPR, BASEL III, MiFID II, PSD2 etc). Este o parte mai puțin vizibilă a activității noastre, dar destul de solicitantă, în ceea ce privește nevoia de resurse.

Provocările globale ale lui 2018

Cea mai mare provocare la nivel mondial este disiminarea de informații false, fapte inventate și minciuni care sunt distibuite în societate și care creează multă confuzie și lipsă de încredere. Încrederea este baza oricărei activități economice și creează bunăstare, valoare pe termen lung.

Citiți aici mai multe LECȚII PENTRU 2018!