Cautare
, Staff

Lecții pentru 2018 |
|

Lecții pentru 2018: Sergiu Oprescu, președintele executiv al Alpha Bank România.

I-am întrebat pe cei mai importanți manageri, antreprenori și bancheri care sunt rețetele lor pentru performanță. Aflați răspunsurile lui Sergiu Oprescu, președintele executiv al Alpha Bank România.
 aboneaza-te
133 Sergiu Oprescu

Evoluția băncii în 2017

Echilibru, creștere, dezvoltare, stabilitate, echipă, inovație – toate sunt la fel de importante pentru noi. Dacă aș alege unul singur, aș greși cu siguranță, pentru că aș dilua importanța celorlalte. 2017 a fost încă un an în care strategia echilibrată pe care ne-am asumat-o în ultimii ani s-a dovedit corectă, iar cele mai recente date financiare, la septembrie, arată o creștere sănătoasă pe fiecare segment de business, în condițiile unei profitabilități robuste și confirmă pe deplin acest lucru. 2017 este și anul în care s-a materializat în România primul parteneriat strategic dintre o bancă și un Fintech și suntem mândri că acest pas înainte pe calea pionieratului tehnologic ne aparține.

 

Evoluția domeniului în 2017

În general, îmi place să rămân cu partea plină a paharului. M-a impresionat plăcut comunitatea care s-a dezvoltat în cadrul proiectului RePatriot organizat de către Romanian Business Leaders (RBLs), asociație în care sunt membru, în nume personal, proiect pornit ca o inițiativă a asociației, în urmă cu câțiva ani, și care, astăzi, a devenit o adevărată platformă de networking și know-how între antreprenorii din țară și cei din diaspora, din generații diferite, care au înregistrat succes în țările de adopție. Am fost invitat ca speaker la unul dintre evenimentele lor și m-a impresionat deschiderea multor antreprenori de a împărtăși din experiența acumulată cu scopul de a convinge românii de succes din diaspora să investească în țară.

Pentru că întrebarea începea cu evenimentul neplăcut, mă simt dator să răspund și, ca atare, aș lista în această categorie recentele inițiative legislative de a introduce un fel de limitare maximală a dobânzii, într-o totală neînțelegere a principiilor unei economii de piață, de fapt un indiciu al nivelului scăzut de educație financiară și chiar economică prezent în societatea noastră.

 

Lucruri bune în România în 2017

În ceea ce privește sectorul bancar, un prim element pozitiv este dat de buna performanță a sistemului din punct de vedere al creșterii creditării (ritm anual de 6,7%, la octombrie), dar și revenirea la o profitabilitate operațională promițătoare și, nu în ultimul rând, reducerea cu succes a nivelului creditelor neperformante de la 9,62% la decembrie 2016  la 7,64% în luna octombrie a acestui an.

Din perspectivă macroeconomică, nu putem să nu remarcăm că 2017 pare să fie anul cu cea mai mare creștere economică de la începutul crizei. Este, în același timp, și un mesaj de alertă, pentru că o creștere economică mult peste potențialul de creștere poate să producă dezechilibre care trebuie monitorizate și contracarate din fazele incipiente.

Al treilea element notabil este faptul că, anul acesta, creșterea economică s-a produs cu un grad mai ridicat al incluziunii sociale. Rata șomajului a scăzut la minime istorice (4,9%, în august-octombrie), iar salariile medii nete și salariul minim pe economie au crescut susținut, pentru al treilea an consecutiv. Până în 2016, creșterea costului muncii nu a împiedicat ca România să aibă unul dintre cele mai mari randamente ale muncii din Uniunea Europeană, cu 25% peste media zonei euro. Acest avantaj competitiv trebuie păstrat, pentru ca România să rămână o țară investiționabilă și parcursul convergenței sale reale să se mențină.

 

Cum v-au influențat deciziile Guvernului?

Nu putem separa politicul de economic. Din păcate, nu suntem încă în acea etapă în care influența politicului să fie doar marginală prin conturarea sau reglarea fină a unor politici cu impact asupra mediului de business. Noi suntem o țară care este în plin proces de convergență cu țările din UE. Ca atare, viteza noastră de convergență este direct influențată de foaia de parcurs pe care o trasează clasa politică. Nu o să intru în detalii, pentru că nu am spațiul necesar, dar sunt cel puțin trei direcții unde România trebuie să facă progrese remarcabile, dacă dorește să își crească bunăstarea economică, acea bunăstare pe care fiecare cetățean al țării știe să o evalueze personal.

Prima direcție este cea legată de infrastructură – căi ferate, drumuri, autostrăzi – în toate aceste capitole țara noastră este pe unul din ultimele locuri din Europa din punct de vedere al numărului de kilometri la 1 km pătrat, indicatorul acesta arătând un decalaj de la 1 la 3. O a doua direcție este cea legată de digitalizare, unde România este, din nou, pe ultimul loc în EU28, din punct de vedere al unui indice compozit calculat la nivelul UE, Indicele unei Economii și Societăți Digitale (DESI). Cea de-a treia, cu care poate ar trebui început, este direcția legată de educație, cu componenta sa de educație financiară unde, de asemenea, nu stăm bine, cu doar 22% din populație estimat a avea un nivel corespunzător de cultură financiară.

Lipsa unor politici administrative și a unor obiective asumate pe aceste direcții, precum și a altora poate la fel de importante, influențează activitatea mediului de afaceri în Romania și, ca atare, activitatea companiei noastre.

 

Agenda României în 2018

În anul Centenarului, este de datoria tuturor – politicieni, oameni de afaceri, activiști în organizații nonguvernamentale sau oameni fără funcții – să reflectăm, înainte de toate la motivele care au dus la Marea Unire, la patriotismul care i-a mânat în luptă pe români în Primul Război Mondial, la dorința lor de mai bine. Dacă am zăbovi puțin la baza istoriei de acum 100 de ani și am translata ce își doreau ei cu ce putem face astăzi, cu siguranță, se vor contura rapid principalele proiecte ale perioadei viitoare. Stabilitatea este cel mai important reper de care trebuie să se îngrijească o țară și, când spun stabilitate, mă gândesc la mai multe paliere ale societății. Pentru că este Anul Marii Uniri, aș dori ca principala temă de dezbatere să fie unitatea și nu dezbinarea, să ne concentrăm pe obiectivele de final care ne unesc și nu pe cele de parcurs, de etapă, care ne dezbină.

 

Strategia băncii pentru 2018

Dezvoltarea echilibrată și prudentă, inovația continuă și relația onestă cu clienții sunt principalele repere ale strategiei de business din Alpha Bank România. Într-o lume în care tehnologia și datele existente în spațiul social și profesional despre fiecare dintre noi vor putea să automatizeze orice relație între client și bancă, noi credem ca relația umană sau banking-ul relațional va avea o valoare sporită față de cel tranzacțional. Strategia noastră se bazează pe îmbrățișarea inovațiilor tehnologice, dar fără a pierde acest aspect de relație umană bancă – client.

 

Provocările globale ale lui 2018

Urmăresc de peste 20 de ani din poziții de conducere ale unor companii financiare tendințele și eventualele riscuri la nivel internațional, cu posibile repercusiuni asupra activității din domeniul meu. Trebuie să recunosc că, astăzi, mai mult ca niciodată, avem de-a face cu mixul cel mai exploziv de factori de risc la nivel global. Între factorii de risc la care mă refer aș aminti terorismul, noile concepte de război hibrid care utilizează, atât de eficient, datele stocate prin rețelele sociale, posibila revenire a unei crize mondiale, cursa pentru obținerea primei mașini mai inteligente ca omul sau inteligența artificială (pentru mine, în absența unor legi de genul celor din Isaac Asimov, sunt de acord cu Elon Musk și Bill Gates care au declarat că AI poate fi cel mai mare risc al umanității), migrația și dislocările sociale generate de conflicte sau de schimbări climatice etc.

Dar, relativ la 2018, riscul principal îl văd în terorism și apariția unor noi conflicte cu potențial mare de contagiune. Terorismul rămâne cel mai grav flagel al ultimelor două decenii, pentru că afectează categorii vulnerabile de persoane și are impact în toate sectoarele societății, nu doar pe termen scurt, cât mai ales pe termen mediu și lung.

În acest context, însă, poza macroeconomică a României arată mai bine ca niciodată, dacă e să facem abstracție de câteva riscuri de derapaj care s-au conturat mai de curând și aici mă refer în principal la riscul de depășire a deficitului bugetar de 3%.

Citiți aici mai multe LECȚII PENTRU 2018!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii